مخالفان ولیعهد سعودی: عدم مجازات بن سلمان او را خطرناکتر میکند
فارس/ تعدادي از مخالفان وليعهد سعودي که در تبعيد به سر ميبرند و تاکنون هشدارهايي درباره در خطر بودن جانشان دريافت کردهاند، تصميم دولت بايدن درباره عدم مجازات مستقيم «محمد بن سلمان» را باعث بيپرواتر شدن او دانستهاند.
مخالفان در تبعيد حکومت عربستان که پيشتر درباره تهديدها از جانب رياض به آنها هشدار داده شده بود، بعد از عدم تحريم وليعهد سعودي از سوي دولت «جو بايدن» عليرغم تاييد نقش «محمد بن سلمان» در قتل «جمال خاشقچي» در گزارش اطلاعاتي آمريکا، درباره تصميم دولت آمريکا ابراز نگراني کردند.
اين فعالان از جمله افرادي که پيشتر هشدارهايي را درباره تهديد از سوي ماموران پادشاهي دريافت کردهاند، در مصاحبه با روزنامه انگليسي «گاردين» گفتند تصميم کاخ سفيد درباره عدم تحريم وليعهد ۳۵ ساله او را بيپرواتر ميکند و آنها را در معرض خطر بزرگتري قرار ميدهد.
«خالد الجباري» پسر يک مقام ارشد سابق سعودي که اکنون در کانادا در تبعيد به سر ميبرد و خواهر و برادرش در عربستان در بازداشت هستند، در اين خصوص گفت: انتشار گزارش دفتر مدير اطلاعات ملي آمريکا [درباره قتل جمال خاشقچي] شفافيتي است که از آن استقابل ميشود اما پاسخگو نکردن وليعهد به صورت مستقيم به او مصونيت دائمي ميدهد و وي را خطرناکتر ميکند.
وي افزود: او (محمد بن سلمان) فکر ميکند که ميتواند از ترورهاي آينده هم در صورتي که رد پايي به جاي نگذارد، بگريزد.
به گزارش گاردين، تعدادي از سعوديها و کساني که محمد بن سلمان آنها را دشمن پادشاهي ميداند، در اين خصوص ابراز نگراني کردند.
«عمر عبدالعزيز» يکي ديگر از مخالفان سرشناس که از نزديکان خاشقچي بوده و تابستان گذشته مقامات کانادايي به او هشدار دادند که ممکن است «هدف بالقوه» عربستان سعودي باشد، گفت: مشخص است که وليعهد هر کاري بخواهد ميتواند انجام دهد. هيچ کس قرار نيست او را متوقف يا مجازت کند. آنها (فقط) او را آدم بدي مينامند. من سعي ميکنم خوشبين باشم اما عدالت محقق نشده است.
دولت آمريکا بعد از انتشار گزارش قتل خاشقچي اعلام کرد عليه ۷۶ مقام عربستان سعودي محدوديتهاي رواديد صادر کرده است. وزير خارجه آمريکا در بيانيهاي اعلام کرد عليه ۷۶ تبعه سعودي که گمان ميرود اقدام به تهديد مخالفان حکومت در خارج از مرزهاي اين کشور کردهاند محدوديتهايي براي صدور رواديد در نظر گرفته است.
منابع خبري علاوه بر اين گفتهاند وزارت خزانهداري آمريکا قصد دارد تحريمهايي را عليه برخي مقامات سعودي که در اين قتل دست داشتهاند اعمال کند. با وجود اين، مقامهاي وزارت خزانهداري آمريکا گفتهاند وليعهد عربستان سعودي عليرغم صدور دستور قتل جمال خاشقچي مشمول تحريمهاي جديد نخواهد شد.
«جن ساکي» سخنگوي کاخ سفيد عصر يکشنبه مدعي شد که براي آمريکا روشهاي موثرتري از تحريمها براي اقدام عليه محمد بن سلمان، وليعهد سعودي وجود دارد.
وي که با شبکه خبري «سيانان» مصاحبه ميکرد، گفت: «واشنگتن ابزارهاي ديگري در اختيار دارد تا مانع از رويدادهايي نظير قتل جمال خاشقچي شود که بر اساس آن به آمريکا اجازه ميدهد تا همچنان به همکاري با عربستان سعودي در زمينههايي که در راستاي منافع ملي است ادامه دهد.»
«اگنس کالامار» گزارشگر ويژه کميسارياي عالي حقوق بشر در سازمان ملل در واکنش به انفعال آمريکا در تحريم وليعهد سعودي به دليل صدور دستور قتل روزنامهنگار منتقد رياض گفت اينکه آمريکا، وليعهد سعودي را به عنوان دستوردهنده قتل خاشقچي معرفي کرده ولي هيچ اقدامي عليه او انجام نداده، «بسيار خطرناک» است.
وي که طي نشست خبري در ژنو صحبت ميکرد، بار ديگر خواستار اعمال تحريمهايي بر محمد بنسلمان، توقيف اموال او در خارج از کشور و همچنين محدود کردن تعاملات بينالمللي با وي شد.
گزارشي که دولت آمريکا جمعه درباره قتل جمال خاشقچي، منتقد سعودي منتشر کرده نشان ميدهد اين ترور با دستور مستقيم محمد بن سلمان انجام شده است.
اين گزارش که دفتر اطلاعات ملي آمريکا آن را منتشر کرده ميگويد محمد بن سلمان مجوز عملياتي براي «دستگيري» يا «قتل» جمال خاشقچي را صادر کرده است.
در بخشي از اين گزارش آمده است: «ارزيابي ما اين است که محمد بن سلمان، وليعهد عربستان سعودي مجوز انجام عملياتي در استانبول ترکيه براي دستگيري يا قتل روزنامهنگار سعودي، جمال خاشقچي را صادر کرد. ارزيابي ما بر اين اساس قرار دارد که وليعهد سعودي از سال ۲۰۱۷ کنترل تصميمگيريها در پادشاهي عربستان سعودي را به دست گرفته است.»
گزارش آمريکا تصريح دارد «وليعهد سعودي، خاشقچي را تهديدي مستقيم براي پادشاهي عربستان ميديد و از اقدامات خشن براي ساکت کردن او حمايت ميکرد.»
جمال خاشقچي، متولد ۱۳ اکتبر ۱۹۵۸ (۲۱ مهرماه ۱۳۳۷ شمسي) بود. او قبلاً سردبير روزنامه «الوطن» و بعد از آن مدير شبکه خبري «العرب» بود.
خاشقچي سپتامبر ۲۰۱۷ از عربستان متواري شد و بعد از آن به عنوان ستوننويس «واشنگتنپست» مقالههايي در انتقاد از برخي سياستهاي کشورش به ويژه «محمد بن سلمان»، وليعهد سعودي منتشر کرد.
وي از جمله منتقدان صريح دخالت نظامي ائتلاف تحت رهبري عربستان سعودي در کشور يمن بود.