حامیان انگلیس در ایرلند شمالی توافق صلح با استقلالطلبان را تعلیق میکنند

فارس/ گروههاي پارلماني ايرلند شمالي که حامي اتحاد با بريتانيا هستند، روز پنجشنبه در نامهاي به نخستوزير اين کشور اعلام کردند حمايت خود را از توافق صلح ۱۹۹۸ تعليق ميکنند.
به نوشته خبرگزاري «رويترز»، اين گروهها، مخالفت «مسالمتآميز و دموکراتيک» با اين توافق را درحقيقت جهت اخطار به «بوريس جانسون» نخستوزير بريتانيا و «مايکل مارتين» همتاي ايرلندي وي اعلام کردهاند.
توافق «جمعه خوب» يا «توافق بلفاست» به سه دهه خشونت و درگيري ميان مليگرايان کاتوليک حامي استقلال ايرلند و پروتستانهاي حامي بريتانيا خاتمه داده بود.
گروههاي پارلماني وفادار به بريتانيا در اين نامه، درخصوص اختلالات تجاري بين بريتانيا و ايرلند شمالي که از خروج بريتانيا از اتحاديه اروپا (برگزيت) نشأت گرفته است، اعتراض کردند.
روزنامه محلي بلفاست تلگراف از نامه نقل کرده است: «گروههاي وفادار، بدين وسيله حمايت از توافق بلفاست را خاتمه ميدهند».
آنها در نامه خود به جانسون تأکيد کردهاند تا زماني که حقوقشان ذيل پروتکل ايرلند شمالي که بخشي از توافق برگزيت است تأمين نشود، به توافق صلح بازنميگردند.
اين گروههاي پارلماني هشدار دادند: «خواهشمند است قدرت احساسي موجود در اين زمينه در ميان خانواده اتحادگرايان را دست کم نگيريد. اگر شما يا اتحاديه اروپا آمادگي نداريد به کل توافق [بلفاست] احترام بگذاريد، در قبال فسخ دائم آن مسئول خواهيد بود».
از ژانويه سال گذشته ميلادي که بريتانيا و اتحاديه اروپا بر سر اجراي برگزيت به توافق رسيدند، گروههاي وفادار به بريتانيا در ايرلند شمالي بارها به اخلال در وارد کردن کالا از بريتانيا اعتراض کردهاند و اين توافق را در تناقض با توافق بلفاست دانستهاند.
روز گذشته (چهارشنبه) درپي تشديد اختلافات لندن و بروکسل بر سر تأمين واکسن کرونا، جانسون تهديد کرد بخشهايي از توافق برگزيت را که به ايرلند شمالي مربوط است تعليق ميکند.
جانسون در جلسه پارلمان گفت، احتمال دارد ماده ۱۶ پروتکل ايرلند شمالي را به اجرا بگذارد تا اطمينان يابد مانعي بر سر راه تبادل تجاري با اين بخش از بريتانيا وجود ندارد.
در ماده ۱۶ اين پروتکل آمده است، درصورتي که اجراي آن موجب مسائل اقتصادي، اجتماعي و محيطزيستي شود، ماشهاي اضطراري را درنظر ميگيرد که به هردو طرف اجازه مداخله در آن را ميدهد.
علاوه بر جانسون، اتحاديه اروپا نيز چند روز قبل تهديد کرده بود براي کنترل صادر کردن واکسن کرونا به ايرلند شمالي، ماده ۱۶ را فعال خواهد کرد اما ساعاتي بعد از موضع خود عقبنشيني کرد.
«مايريد مکگينس» مسئول امور مالي اتحاديه اروپا روز پنجشنبه تهديد جانسون مبني بر فعال کردن ماده ۱۶ را محکوم کرد و درخصوص بياعتمادي بروکسل به لندن هشدار داد.
خروج کامل بريتانيا از اتحاديه اروپا، دوازهم دي امسال اجرايي شد و انگليس بازار واحد اتحاديه اروپا را ترک کرد.
جدايي سياسي انگليس از اتحاديه اروپا در تاريخ ۳۱ ژانويه ۲۰۲۰ (۱۱ بهمن۹۸) اتفاق افتاد و ضربالاجل ۳۱ دسامبر ۲۰۲۰ به عنوان «دوران گذار» تعيين شد. انگليس در اين دوران ملزم به حفظ معيارهاي اصلي عضويت در اين اتحاديه بود.
در همهپرسي برگزيت که سال ۲۰۱۶ انجام شد، اکثريت مردم اسکاتلند با آن مخالفت کردند. اکنون علاوه بر اختلالات ايجاد شده در ايرلند شمالي، اسکاتلند نيز از پسلرزههاي برگزيت در امان نيست. مقامات اسکاتلندي گفتهاند قصد دارند در اين منطقه از بريتانيا همهپرسي استقلال برگزار کرده و به بازار اتحاديه اروپا بازگردند.