میدل ایست مانیتور: بن سلمان عاشق فرهنگ آمریکایی اما حکومت به سبک چین است

ايسنا/ بردلي هوپ و جاستين چک، نويسندگان کتاب "خون و نفت" در کتابشان به افشاي آن روي محمد بن سلمان وليعهد عربستان که عاشق هر چيز آمريکايي است مي پردازند.
از بازي ويديويي "نداي وظيفه" گرفته تا محصولات شرکت اپل، و همبرگر قديمي بيگ مک کم دونالد او به داشتن علاقه زياد به فرهنگ آمريکايي شناخته شده است. اما ضديت او با الگوي آمريکايي حکومت کردن يک ماجراي متفاوت است. بن سلمان براي حکومت کردن "چشم به چين دارد و الگويي براي قرار دادن در پشت سرش پيدا ميکند، الگويي که با استفاده از آن جايگاهش را در تاج و تخت و همينطور حفظ خاندان حاکم آل سعود تضمين ميکند."
ميدل ايست مانيتور در مطلبي به قلم عبدالرحمان آمور درباره محمد بن سلمان وليعهد عربستان سعودي به بررسي الگوهاي محبوب او در زمينه فرهنگ و حکومت داري پرداخته و نوشته است:بن سلمان اهميت جلب نظر مخاطبان غربي خود را درک مي کند. به همين دليل است که او در عرصه جهاني خودش را يک مترقي و يک چهره سکولار برآمده از دل يک خاندان سلطنتي قابل پيش بيني و به طور سنتي محافظه کار جا ميزند. او به جهت حمايت از اين تصوير از سوي ديگر به معرفي سرگرمي هاي خارجي به عرصه داخلي عربستان از جمله کنسرتها، نمايشها و حتي رخدادهاي ورزشي زنان پرداخته است.او از جنبه اقتصادي نيز به معرفي برنامه موسوم به "چشم انداز ۲۰۳۰"، برنامه يک دهه اي با هدف تنوع بخشيدن و اصلاحات در اقتصاد متکي به نفت کشورش پرداخته است. با اين حال تلاشهاي او براي اصلاح در همينجا متوقف مي شود.
سوءاستفادههاي حقوق بشري عمده اين کشور چه در داخل و چه در خارج باعث تحت الشعاع قرار دادن اصلاح جزئي شدهاند. حکومت او شاهد افزايش چشمگير تعداد احکام اعدام عمدتا به عنوان يک سلاح سياسي عليه مخالفان متعلق به اقليت شيعه عربستان بوده است. فعالان حقوق بشري،مخالفان سياسي، علماي مذهبي و حتي رده بالاترين برگزيدگان خاندان حاکم به شکلي خودسرانه از بابت جرايمي نظير انتشار پستهاي "مناقشه برانگيز" در توئيتر و حمايت از اصلاحات دموکراتيک محبوس شدند.
يک چنين اتهاماتي عليه اين زندانيان عقيدتي بي اساس و مضحک هستند. يکي از آنها عليه سلمان العوده روحاني اصلاح طلب مسلمان مطرح شده که آن هم صرفا "سفر به قطر" است. به طور مشابه اتهاماتي پوچ عليه لجين الهذلول فعال حامي حقوق زنان از جمله از بابت درخواستهاي او براي مناصبي در سازمان ملل مطرح شدهاند."
خبرنگاران و اساتيد دانشگاه هدف خفقان قرار گرفته و قادر به ابراز حرفهايشان نبوده و نگران دچار شدن به سرنوشت هزاران تن از افراد قبل از خود،شاخص ترينشان جمال خاشقجي،خبرنگار منتقد روزنامه واشنگتن پست هستند.
استبداد اين شاهزاده فراتر از مرزهاي عربستان رفته است به عنوان مثال سازمان ملل اعلام کرده که بدترين بحران انساني جهاني در يمن ايجاد شده که در درجه اول نتيجه محاصره و بمباران هاي مداوم تحت رهبري عربستان بوده است.
تلاشهاي بن سلمان براي تغيير شکل و ليبراليزه کردن اقتصاد و دورنماي فرهنگي عربستان تحت لواي اصلاحات انقلابي و مثبت قرار گرفتهاند اما او هيچ مورد از چنين تلاشهايي را به جهت اصلاح و ليبراليزه کردن نظام سياسي کشورش انجام نمي دهد. به جايش، عرصههاي سياسي و اجتماعي پادشاهي عربستان با الهام از الگوي حکومت کردن حزب کمونيست چين بوده است.
در حقيقت اين حاکم دوفاکتوي عربستان يک نظام تک حزبي را در چين به همراه يک اقتصاد پويا و يک حاکميت بلامنازع مي بيند. در عربستان او تلاش دارد تا اين الگو را با تداوم تسلط خاندان سلطنتي بر بخشهاي اقتصادي و سياسي به همراه تلاشهايي براي احياي يک اقتصاد رو به افول کپي برداري کند. از آن مهمتر او نمايش تک نفره تحت رهبري شي جينپينگ رئيس جمهور چين را مي بيند. در سال ۲۰۱۸ پارلمان چين به اتفاق آرا مساله حذف محدوديت دو دوره اي براي رياست جمهوري را که عملا به شي جينپينگ اجازه باقي ماندن در قدرت تا آخر عمر را مي دهد تصويب کرد.
آن طور که مشهور شده بن سلمان در جريان سفري تجاري در سال ۲۰۱۹ به پکن حمايتش را از "حق" چين براي اعمال تدابير "ضدتروريسم" و "زدودن افراطگري" مورد حمايت قرار داد. در همان سفر عربستان و چين ۳۵ توافق همکاري اقتصادي به ارزش ۲۸ ميليارد دلار امضا کردند.
چيزي که عزم اين شاهزاده عربستان براي تحکيم قدرتش را تقويت ميکند روابط دو جانبه ويژه آمريکا-عربستان است که همدتا يک توافق نفت در ازاي امنيت است. بن سلمان به جهت تضمين امنيت تاج و تختش و حفاظت از خاندان حاکم آل سعود به غرب نگاه ميکند. در اين ميان او حکومت کردن رقيب هژمونيک آمريکا يعني چين را تقليد ميکند. به عبارت ديگر آمريکا هرگز اصلاحات سياسي در داخل عربستان را تشويق نکرده است؛ متاسفانه واشنگتن معتقد است که تحت حکومت فعلي عربستان منافعش بيشتر تامين مي شوند تا تحت يک حاکميت دموکراتيک.
موضع آمريکا به عنوان شريک امنيتي اصلي عربستان تنها در طي چند دهه تقويت شده است که جديدترين مورد آن مربوط به اقدام دولت ترامپ در فروختن تسلحيات به ارزش بالغ بر ۴۵۰ ميليارد دلار به پادشاهي عربستان است. جهان در برابر رسانه ها نظاره کرد که ترامپ با بن سلمان گفتگو کرده و به تجهيزات نظامي و تسليحات خريداري شده توسط عربستان اشاره کرد. ترامپ با استناد به يک مورد از اين خريدها به ارزش ۵۲۵ ميليون دلار به وليعهد عربستان گفت: " اينها براي شما ناچيز است".
معامله هاي تسليحاتي رکورد شکن، توافقات دفاعي و يک معاهده چند دهه اي نفت در ازاي امنيت تنها به معني اين است که محمد بن سلمان وليعهد عربستان مي تواند به سوءاستفاده از جايگاهش به عنوان يک غول نفتي در عرصه بين المللي ادامه دهد و به هر يک از شرکا و همپيمانانش چهره هاي مختلف را نمايش دهد.