آمریکا بزرگترین تهدید برای دموکراسی شناخته شد

ايسنا/ بر اساس يک نظرسنجي جديد، آمريکا راه سختي در معرفي خودش به عنوان محافظ اصلي دموکراسي در جهان دارد و طبق اين نظرسنجي آمريکا بيشتر از روسيه و چين به عنوان يک تهديد براي دموکراسي در نظر گرفته ميشود.
به گزارش روزنامه گاردين، اين نظرسنجي دريافته که حمايت از دموکراسي در جهان در حالي بالا باقي مانده که شهروندان کشورهاي دموکراتيک کمتر از شهروندان کشورهاي با سطح دموکراسي پايين تر عملکرد دولتهايشان در قبال بحران کوويد را تاييد و رده بندي ميکنند.
در همين حال نابرابري به عنوان بزرگترين تهديد عليه دموکراسي جهاني در نظر گرفته مي شود اما در آمريکا قدرت شرکتهاي بزرگ فناوري نيز به عنوان يک چالش تلقي مي شود.
اين يافته ها حاصل يک نظرسنجي به اجرا در آمده به سفارش سازمان موسوم به بنياد ائتلاف دموکراسي ها در بين 50000 پاسخگوي اهل 53 کشور است.
اين نظرسنجي از سوي شرکت لاتانا و در فاصله بين فوريه و آوريل اجرا شده است بنا براين همچنان ممکن بوده سياست خارجي "اول آمريکاي" دونالد ترامپ بر اين يافته ها تاثير گذاشته باشند.
در بهار سال 2020 هم مردم کشورهاي دموکراتيک تر و هم مردم کشورهاي کمتر دموکراتيک به يک ميزان از عملکرد دولتهايشان در زمينه پاسخگويي به همه گيري رضايت داشتند (70 درصد) اما يک سال بعد در کشورهاي کمتر دموکرايت ميزان تاييد به 65 درصد و در کشورهاي دموکراتيک تر ميزان تاييد به 51 درصد کاهش يافته است. در اروپا اين رقم 45 درصد است. براي آسيا نتيجه مثبت به 76 درصد مي رسد.
از سوي ديگر تعجب آور ترين يافته اين بوده که در حدود نصف (44 درصد) پاسخگويان 53 کشور مورد مطالعه قرار گرفته، نگران اين بودند که آمريکا دموکراسي را در کشورشان تهديد کند؛ در مقام مقايسه نگراني از نفوذ چين 38 درصد و نگراني از نفوذ روسيه در پايين ترين ميزان خود يعني 28 درصد بوده است. اين يافته ها شايد تا حدي بازتاب ديدگاه ها درباره قدرت نسبي آمريکا باشند اما آنها نشان مي دهند که نه آمريکا و نه کشورهاي گروه نمي توانند به سادگي خود را هسته مدافعان دموکراسي فرض کنند.
از سال گذشته ميلادي، تلقي از نفوذ آمريکا به عنوان تهديد عليه دموکراسي در جهان به ميزان چشمگيري افزايش يافته و اين افزايش مشخصا در آلمان و چين بيشتر نمود داشته است.
کشورهايي که همچنان ديدگاه غالب منفي درباره نفوذ آمريکا دارند روسيه و چين و بعد از آنها دموکراسي هاي اروپايي هستند.
بر اساس اين مطالعه، 81 درصد مردم جهان مي گويند داشتن دموکراسي در کشورشان مهم است. تنها کمي بيشتر از نصف معادل 53 درصد حتي در کشورهاي دموکراتيک گفتند که کشورشان عملا امروز دموکراتيک است.
بزرگترين تهديد عليه دموکراسي نابرابري اقتصادي با ميزان 64 درصد بوده است. در تقريبا همه کشورهاي مورد مطالعه قرار گرفته به جز عربستان و مصر، محدوديتهاي براي آزادي بيان کمتر از نابرابري يک تهديد براي دموکراسي تلقي شده است.
اما تقريبا نيمي از مردم شرکت کننده در نظرسنجي معادل 48 درصد گفتند که قدرت شرکتهاي بزرگ فناوري بر خلاف موجوديت شبکه هاي اجتماعلي يک تهديد براي دموکراسي در کشورشان است. در ميان کشورهاي دموکراتيک، آمريکا بيشترين نگراني را درباره شرکت هاي بزرگ فناوري معادل 62 درصد داشته اما در مقام مقايسه با سال گذشته ميلادي، نگراني از اين بابت در حال افزايش در بسياري ازکشورها بوده و اين امر در حمايت کلي از تنظيم بيشتر رسانه هاي اجتماعي بازتاب داشته است.
راي دهندگان نروژ، سوئيس و سوئد بيشتر از بقيه کشورها به دموکراتيک بودن کشورشان اطمينان داشته اند اما در چين نيز اين روند وجود داشته و 71 درصد موافق بودهاند که چين داراي حجم درستي از دموکراسي است. در روسيه تنها 33 درصد فکر مي کنند که کشورشان دموکراتيک است. حمايت جهاني از برنامه هاي جو بايدن رئيس جمهوري آمريکا براي برگزاري يک اجلاس دموکراسي به جز چين و روسيه در مابقي کشورها بالا است.
اين يافته ها براي کشورهاي دموکراتيک حوزه شرق اروپا چندان جالب نبوده اند و به عنوان مثال در مجارستان تنها 31 درصد راي دهندگان فکر مي کنند که کشورشان دموکراتيک است و يافته ها در قبال کشورهاي نيجريه، لهستان و ونزوئلا نيز مشابه است.
آندرس فوگ راسموسن، دبير کل سابق ائتلاف ناتو و رئيس بنياد ائتلاف دموکراسي ها گفت: اين نظرسنجي نشان مي دهد که دموکراسي همچنان در قلب و ذهن مردم زنده است. ما حالا لازم است در ضمن خروج از همه گيري کوويد 19 دموکراسي و آزادي بيشتري براي مردمي که خواستار دموکراتيک تر شدن کشورهايشان هستند ايجاد کنيم.