طرح اروپا برای بیرون آمدن از زیر چتر تجاری چین

جماران/ اروپا تکيه بر واردات از چين در بخش هاي استراتژيک را کم مي کند.
به گزارش رويترز، اتحاديه اروپا امروز چهارشنبه از طرحي پرده برداشت که بر اساس آن تکيه بر واردات از چين و ديگر کشورها در بخش هاي استراتژيک کاهش پيدا مي کند.
اتحاديه اروپا تأکيد کرده است که اين مساله يک ضرورت است زيرا که اروپا در واردات نيمي از 137 محصولي که در سيستم هاي محيطي حساس مورد استفاده قرار مي گيرند به چين تکيه دارد اين واردات مواد خام،داروها و ديگر توليدات مهم براي اهداف فناوري و محيط زيستي شامل مي شود.
در همين زمينه کميسيون اتحاديه اروپا پيشنهادي ارائه کرد که براساس آن امکان جلوگيري از فعاليت و سرمايه گذاري آن دسته از شرکت هاي خارجي که از اعتبارات دولتي بهره ميبرند، فراهم ميشود.
هرچند در اين طرح پيشنهادي نامي از شرکتهاي چيني برده نشده است اما هدف از آن مقابله با حضور طرفهاي چيني در بازار خريدهاي دولتي کشورهاي عضو اتحاديه اروپا است. چين با اين که دومين شريک تجاري اتحاديه اروپا پس از آمريکا محسوب ميشود اما بروکسل به دنبال ايجاد توازن در رابطه اقتصادي و تجاري با اين کشور است.
اين در حالي است که در ميان کشورهاي عضو اتحاديه اروپا نيز رويکرد يکساني در قبال پکن مشاهده نميشود. از يک سو آلمان به عنوان بزرگترين اقتصاد اتحاديه اروپا به دنبال حفظ روابط تجاري خود با چين است تا يکي از مهمترين بازارها براي صادرات کالاهاي خود را از دست ندهد. از سوي ديگر برخي از کشورهاي عضو اتحاديه اروپا از رقابت «ناعادلانه» برخي از شرکتهاي چيني که از اعتبارات دولتي بهره ميبرند در بازارهاي داخلي خود ناخرسند هستند.
تنشها بين چين و اتحاديه اروپا تنها به عرصه اقتصادي محدود نميشود. بروکسل در واکنش به نقض حقوق بشر در چين به ويژه در منطقه سين کيانگ تحريمهايي را عليه پکن وضع کرده است. چين نيز در واکنش به اين اقدام اتحاديه اروپا شماري از اعضاي پارلمان اروپا، دانشگاهيان و يک انديشکده آلماني را تحريم کرده است.
در طرح پيشنهادي کميسيون اتحاديه اروپا که اکنون بايد از سوي کشورهاي عضو و پارلمان اروپا بررسي شود به اين کميسيون اجازه داده شده است تا در مورد آن دسته از شرکت هاي خارجي که به دنبال خريد شرکتهايي با بيش از ۵۰۰ ميليون يورو سود سالانه هستند تحقيق کند. از سوي ديگر امکان تحقيق درباره شرکتهاي خارجي مشتاق به سرمايهگذاري در بخشهاي دولتي مانند حمل و نقل ريلي يا مخابرات با سود سالانه بيش از ۲۵۰ ميليون يورو نيز فراهم ميشود.
کميسيون اتحاديه اروپا در حالي اين طرح را پيشنهاد کرده است که بروکسل در پايان ماه دسامبر سال گذشته با چين به توافق سرمايه گذاري دست يافت.