بایدن حاتم طائی میشود

آخرين خبر/ دولت جو بايدن، رئيس جمهوري آمريکا روز چهارشنبه پنج مه (۱۵ ارديبهشت) اعلام کرد که از لغو حق مالکيت معنوي واکسنهاي کوويد-۱۹ حمايت ميکند.
به گزارش يورو نيوز، کاترين تاي، نماينده تجاري ايالت متحده آمريکا، در حالي که سازمان تجارت جهاني در مورد احتمال لغو موقت حمايت از مالکيت معنوي واکسنهاي نجات دهنده سخن گفته است، موضع دولت را اعلام کرد: «دولت [بايدن] به شدت به حفاظت از حق مالکيت معنوي اعتقاد دارد اما در خدمت براي پايان دادن به همهگيري کرونا، از لغو اين موضوع براي واکسنهاي کوويد-۱۹ حمايت ميکند.»
وي افزود: «اين يک بحران بهداشت جهاني است و شرايط فوقالعاده همهگيري کوويد-۱۹ خواستار اقدامات فوقالعاده است.»
وي در عين حال هشدار داد که در اين موضوع «اجماع» جهاني مورد نياز است تا حمايتهاي تحت قوانين سازمان تجارت جهاني در اين موضوع لغو شود البته مقامات آمريکايي تاکيد کردند که اين موضوع تاثير فوري در عرضه جهاني واکسنهاي کوويد نخواهد داشت.
تدروس ادهانوم، مدير کل سازمان جهاني بهداشت تصميم ايالات متحده آمريکا را «تاريخي» توصيف کرد که «يک لحظه مهم را در مبارزه با کوويد-۱۹» رقم ميزند.
بيانيه تاي ساعاتي پس از سخنان نگوزي اکنجو–ايوهآلا، رئيس سازمان تجارت جهاني در جلسه غيرعلني در جمع سفراي کشورهاي توسعه يافته و در حال توسعه منتشر شد، جلسهاي که در آن اين کشورها درباره موضوع لغو مالکيت معنوي واکسنهاي ضد کرونا اختلاف داشتند اما درباره لزوم دسترسي گسترده به درمانهاي بيماري کوويد-۱۹ توافق دارند.
شوراي عمومي سازمان تجارت جهاني موضوع لغو حمايت از مالکيت معنوي واکسنهاي کوويد-۱۹ را که آفريقاي جنوبي و هند براي نخستين بار در ماه اکتبر پيشنهاد دادند، مطرح کرد. اين ايده در ميان برخي از قانونگذاران مورد حمايت قرار گرفته است.
بيش از ۱۰۰ کشور از اين ايده حمايت کردهاند و گروهي شامل ۱۱۰ عضو کنگره آمريکا که همه از حزب دموکرات هستند ماه گذشته نامهاي به جو بايدن نوشتند تا او را به حمايت از اين معافيت فراخوانند.
مخالفان چه نظري دارند؟
با اين حال مخالفان که اغلب در حوزه صنعت هستند ميگويند که معافيت در اين زمينه تاثيري ندارد. آنها اصرار دارند که فرآيند توليد واکسن کرونا پيچيده است و لغو مالکيت معنوي نميتواند ميزان توليد واکسن را افزايش داد. آنها همچنين ميگويند لغو حمايت از مالکيت معنوي در اين موضوع ميتواند به نوآوريها در آينده آسيب برساند.
استفان اوبل، رئيس و مديرعامل تحقيقات دارويي و توليدکنندگان آمريکايي در اين زمينه گفت: «تصميم ايالات متحده باعث ايجاد سردرگمي بين شرکاي بخش دولتي و خصوصي خواهد شد و توليد واکسنهاي تقلبي را تقويت ميکند.»
دکتر ميشل مکموري هيث، مديرعامل سازمان تجاري نوآوري بيوتکنولوژي در بيانيهاي گفت که اين تصميم انگيزههاي توليد واکسن و درمان براي بيماريهاي همه گير آينده را تضعيف ميکند.
وي افزود: «تحويل يک کتاب دستورالعمل به کشورهاي نيازمند بدون ارائه مواد اوليه، ضمانتها و نيروي کار مورد نياز، کمکي به افرادي که منتظر واکسن هستند نخواهد کرد.»
پس از اين اظهارات سهام شرکتهاي آسترازنکا، فايزر و جانسوناندجانسون کمتر از يک درصد کاهش يافت اما سهام شرکت مدرنا که واکسن تنها محصول اين شرکت است در معاملات بعد از ظهر ۶.۲ درصد سقوط کرد.
کيت راکول، سخنگوي سازمان تجارت جهاني گفت پيش بيني ميشود که بخش مالکيت معنوي اين سازمان در اواخر اين ماه و قبل از جلسه رسمي هشتم و نهم ژوئن، پيشنهاد معافيت را قبول کند. اين بدان معناست که هر توافق نهايي در بهترين حالت ممکن است هفتهها طول بکشد.
تاکنون بيش از ۱.۲ ميليارد دُز واکسن در سراسر جهان تزريق شده است اما سهم کشورهاي کمتر توسعه يافته کمتر از يک درصد بوده است.