اردوغان: انتظار رویکرد بدون پیششرط را در دیدار با بایدن دارم

فارس/ رئيسجمهور ترکيه با بيان اينکه انتظار ديداري بدون پيششرط با همتاي آمريکايي خود را دارد، گفت بايد مشکلات دوجانبه را بعد از ديدار در نشست ناتو پشت سر بگذارند.
«رجب طيب اردوغان» رئيسجمهور ترکيه گفت از ديدار روز دوشنبه با «جو بايدن» همتاي آمريکايي خود انتظار دارد که مشکلات دوجانبه را پشت بگذارند و اختلافات اخير بر سر مسائل مختلف از جمله خريد سامانه پدافندي روسي را حل کنند.
اردوغان، که قرار است امروز در حاشيه اجلاس سران سازمان پيمان آتلانتيک شمالي (ناتو) براي اولين بار با بايدن ديدار کند، تاکيد کرد واشنگتن بايد «رويکردي بيقيد و شرط» براي اين نشست داشته باشد.
به نوشته خبرگزاري «رويترز»، وي طي گفتوگو با خبرنگاران در فرودگاه استانبول پيش از عزيمت به بروکسل، اظهار داشت که درباره تصميم اخير کاخ سفيد در به رسميت شناختن حادثه موسوم به «نسلکشي ارامنه» در سال ۱۹۱۵ ميلادي و همچنين اقدام آمريکا براي کنار گذاشتن ترکيه از برنامه توليد مشترک جنگندههاي «اف-۳۵» با بايدن صحبت ميکند.
رئيسجمهور ترکيه در اينباره توضيح داد: «پيش از هر چيز، ما بايد روابط ترکيه و آمريکا را روي ميز بگذاريم. شايعههاي داخلي و خارجي زيادي مطرح شده، پس ما بايد درباره اين صحبت کنيم که چگونه اين مشکلات را پشت سر بگذاريم و اينکه چه کاري ميتوانيم در اين خصوص انجام دهيم. ترکيه [براي آمريکا] مانند ساير کشورها نيست، بلکه يک متحد است».
بر اساس اين گزارش، اردوغان همچنين افزود:«کشوري متحد (آمريکا) که چنين موضعي در قبال مسئلهاي که هيچ ربطي به ناتو ندارد اتخاذ کرده، منظورم [نسلکشي] ارامنه است، ما را ناراحت و آزردهخاطر است. نميتوان بدون گوشزد کردن اين مسئله [به بايدن] از آن گذشت».
به نوشته رويترز، وي درباره تصميم واشنگتن براي حذف آنکارا از برنامه اف-۳۵ نيز گفت: «متاسفانه با وضعيتي مواجه هستيم که در آن ترکيه به تعهدات خودش عمل کرده و ايالات متحده وعدههاي خود را محقق نکرده و به قرارداد پايبند نماند».
رئيسجمهور ترکيه درباره انتظار خود از اجلاس امروز سران ناتو تصريح کرد: «ما بايد شاهد رويکرد بدون پيششرط از سوي آمريکا، بدون هيچگونه اما و اگر باشيم، که ميتواند به همکاري و تقويت ناتو کمک کند».
روابط ترکيه و آمريکا طي چند سال گذشته، بر سر مسائلي همچون حمايت هاي آمريکا از کردها که ترکيه آنها را گروه هاي تروريستي مي خواند و همچنين اختلافات شديد در خصوص خريدهاي تسليحاتي ترکيه از روسيه بويژه سامانه دفاع هوايي اس ۴۰۰، کنار گذاشتن ترکيه از برنامه ساخت جنگندههاي اف-۳۵ به دليل خريد تسليحات روسي و به رسميت شناخته شدن کشتار ارامنه از سوي آمريکا از سوي نظاميان امپراتوري عثماني با فراز و فرودهاي زيادي روبه رو بوده است.
امروز همچنين مدير ارتباطات دفتر رياستجمهوري ترکيه با ضروري دانستن ناتو براي امنيت اين کشور، از اين سازمان خواست در پي تغيير چهره امنيتي منطقه غرب آسيا، مفاهيم استراتژيک خود را بازتعريف کند.