رویترز: بزرگترین نمایش قدرت جنبش النهضه تونس از زمان انقلاب
صدا و سيما
بروزرسانی
واحد مرکزي خبر / خبرگزاري رويترز در گزارشي از تونس به قلم طارق عماره نوشت:
روز شنبه دهها هزار نفر از اسلام گرايان در پايتخت تونس تجمع کردند تا از مشروعيت حکومت اسلام خواهان دفاع کنند. اين نمايش بزرگ قدرت در شرايطي صورت گرفت که تونس به عنوان خاستگاه بهار عربي بعد از ترور شکري بلعيد مخالف لائيک، با بحران سياسي شديدي مواجه است.
کشته شدن بلعيد در هفته گذشته به دست افراد ناشناس مقابل منزلش، تونس را وارد بدترين بحران سياسي از زمان سرنگوني رژيم سابق در دو سال پيش کرد. بعد از کشته شدن بلعيد، حمادي الجبالي نخست وزير اسلام گرا گفت براي مهار کردن بحران، دولت تکنوکرات تشکيل خواهد داد ولي حزب اسلامي النهضه که وي عضو آن است با اين پيشنهاد مخالفت کرد و او نيز به احتمال استعفا اشاره کرد.
در نخستين واکنش گسترده به پيشنهاد نخست وزير، دهها هزار نفر از هواداران حزب اسلامي النهضه در خيابان حبيب بورقيبه تظاهرات کردند تا از مشروعيت حکومت اسلام خواهان که در نخستين انتخابات آزاد در اين کشور به پيروزي رسيده اند حمايت کنند. تظاهرکنندگان شعار مي دادند «ملت بار ديگر النهضه را مي خواهد» و «از شريعت چشم پوشي نمي کنيم» و «به خون شهدا وفاداريم». آنها همچنين سرودهايي براي درخواست وحدت ملي خواندند و خواستار ريشه کن شدن بقاياي رژيم سابق شدند.
اين تظاهرات در ميان تدابير شديد امنيتي برگزار شد بدون آن که هيچ گونه درگيري به ثبت برسد. اين تظاهرات بعد از شرکت دهها هزار نفر از طرفداران لائيسيته در تشييع جنازه شکري بلعيد که بزرگترين تجمع از زمان انقلاب تونس توصيف شد، بيشتر به قدرت نمايي شبيه بود.
يک جوان ريش دار به نام عمر سلام گفت: «طرح نخست وزير، کودتا عليه مشروعيتي تلقي مي شود که موجب به قدرت رسيدن النهضه شد. اين طرح کودتا عليه نتايج انتخابات محسوب مي شود. نخست وزير حاضر است براي جلب رضايت لائيک ها حزبش را از دولت خارج کند. اين غيرقابل قبول است. کسي که مي خواهد حکومت کند بايد تا انتخابات بعدي منتظر بماند تا ببينيم نتيجه چه خواهد شد».
راشد الغنوشي رهبر حزب النهضه در سخناني در مقابل دهها هزار نفر از هوادارانش گفت: «کنار گذاشتن النهضه از حکومت با نيرنگ، وحدت ملي را به خطر مي اندازد. النهضه تا زماني که مورد اعتماد مردم است هيچ گاه از حکومت کردن دست نخواهد کشيد. تهديد مشروعيت برآمده از انتخابات، تهديدي براي انقلاب تونس است».
لطفي حيدوري سخنگوي وزارت کشور تونس در گفتگو با رويترز شمار شرکت کنندگان در تظاهرات روز شنبه را بيش از يکصد هزار نفر اعلام کرد.
جنبش النهضه معتقد است تونس در شرايط کنوني به دولت ائتلافي سياسي نياز دارد که بيشترين تعداد احزاب سياسي در کشور را در خود جاي دهد. الغنوشي به رويترز گفت هرگونه حکومت باثبات در تونس بايد از تجمع احزاب اسلام گراي ميانه رو و لائيک هاي ميانه رو تشکيل شود تا افراط گرايي به حاشيه رانده شود.
طرح نخست وزير تونس براي تشکيل دولتي غيرحزبي با حمايت اکثر احزاب لائيک مواجه شده است که اين طرح را بهترين راه خروج از بحران سياسي در کشور مي دانند اما حزب خود نخست وزير با اين طرح مخالف است.
الجبالي روز جمعه براي نخستين بار جنبش النهضه را با اکثر احزاب لائيک دور ميز گفتگو جمع کرد تا درباره تشکيل دولت جديد با آنان رايزني کند. الجبالي بعد از اين نشست گفت رايزني ها مثبت بود و روز دوشنبه آينده ادامه خواهد يافت.
منابع سياسي به رويترز گفتند پيش بيني مي شود احزاب به توافقي دست يابند که بر اساس آن دولت آينده ترکيبي از نمايندگان احزاب سياسي و تکنوکراتها باشد.