نماد آخرین خبر

الجزیره: شانس حل دیپلماتیک سد النهضه اندک است

منبع
باشگاه خبرنگاران
بروزرسانی
الجزیره: شانس حل دیپلماتیک سد النهضه اندک است

باشگاه خبرنگاران/ اتيوپي به رغم تلاش براي جمع آوري کمک‌هاي بيشتر جهت تکميل سد النهضه شانس حل و فصل بحران آن از طريق گزينه‌هاي ديپلماتيک را کم مي‌داند.

شبکه تلويزيوني الجزيره، اتيوپي تلاش‌هاي جديدي براي جمع آوري کمک‌هاي بيشتر جهت تکميل سد النهضه آغاز کرده است و اين در حاليست که به نظر مي‌رسد فعلا شانس زيادي براي حل و فصل بحران سد از طريق گزينه‌هاي ديپلماتيک وجود ندارد.

دولت اتيوپي از ايجاد پايگاه اينترنتي جديدي براي تشويق شهروندان به حمايت مالي از احداث سد النهضه خبر داد. از سوي ديگر با توجه به افزايش آب ورودي از اتيوپي به سودان، مقامات اين کشور روند تخليه تدريجي سد النهضه را تسريع کردند.

روسيه از طرف‌هاي بحران سد النهضه خواست به توافقنامه‌اي که سال ۲۰۱۵ امضا شده است پايبند باشند.

اين شبکه با اشاره به اين که کار به ضرورت حمايت نظامي از سد النهضه اتيوپي کشيده شده است افزود: روسيه نيز وارد تلاش‌ها براي حل اين بحران شد که شوراي امنيت و اتحاديه آفريقا تا کنون از حل آن عاجز مانده اند. وزارت خارجه روسيه خواستار خودداري از سياسي کردن بحران سد النهضه شد و اعلام کرد توافقنامه نظامي که اوايل اين ماه با اتيوپي امضا کرد به هيچ وجه ماهيت بي ثبات کننده ندارد و سودان، مصر و اتيوپي بايد اختلافات خود را بر اساس توافقنامه‌اي که مارس ۲۰۱۵ امضا شد، حل و فصل کنند.

در شش سالي که از امضاي اين توافقنامه مي‌گذرد اتفاقاتي افتاده است که به هيچ وجه شبيه اوضاع زمان امضاي توافقنامه نيست. از سه نفري که اين توافقنامه را امضا کردند فقط عبدالفتاح السيسي رئيس جمهور مصر همچنان در رأس قدرت قرار دارد.

در ادامه گزارش آمده است: درباره شرح و تفسير بند‌هاي ده گانه اين توافقنامه اختلاف نظر‌هاي زيادي وجود دارد که مخالفان آن را گناهي نابخشودني مي‌دانند و قاهره ضمن دفاع از اين توافقنامه معتقد است اين توافقنامه باعث حفظ حقوق آبي مصر شد و بدون اين توافقنامه، اتيوپي هيچگونه تعهدي نداشت که بتوان اين کشور را بر اساس آن مورد بازخواست قرار داد.

در ادامه اين گزارش آمده است: با امضاي توافقنامه سال ۲۰۱۵، اعتماد لازم بين اتيوپي و کشور‌هاي ديگر به وجود نيامد. بند ششم اين توافقنامه که درباره آن اختلاف نظر وجود دارد، به اعتمادسازي مربوط است. پس از اجراي مراحل اول و دوم آبگيري سد النهضه بدون موافقت قاهره و خرطوم و نيز مخالفت اتيوپي با امضاي توافقنامه الزام آور، ديگر چه چيزي از اين توافقنامه باقي مانده است. آديس آبابا پس از آن که مذاکرات به بن بست رسيد و هيچ افق روشني در برابر آن متصور نبود، مرحله دوم آبگيري سد النهضه را انجام داد.

اين گزارش مي افزايد: خرطوم و قاهره به آمار و ارقامي که درباره ميزان آب ذخيره شده در سد بر اساس مرحله دوم آبگيري سد اعلام شده است ترديد دارند، زيرا بسيار کمتر از مقداري است که قرار بود طي اين مرحله ذخيره شود. سودان و مصر مي‌گويند اتيوپي به سبب مسائل داخلي صرف، اين کار را کرده است. اما براي بازگرداندن سه طرف به ميز مذاکره زير نظر طرف‌هاي بين المللي و منطقه اي، چه کاري مي‌توان انجام داد.

مصر و سودان مي‌خواهند آمريکا و اتحاديه اروپا نقش بيشتري ايفا کنند و اين در حاليست که اتيوپي فقط نظارت اتحاديه آفريقا بر مذاکرات را قبول دارد. به نظر مي‌رسد اين روز‌ها گزينه‌هاي موجود براي حل و فصل ديپلماتيک موضوع سد النهضه بسيار اندک است.

به پيج اينستاگرامي «آخرين خبر» بپيونديد
instagram.com/akharinkhabar

اخبار بیشتر درباره

اخبار بیشتر درباره