هشدار ژنرال پیشین ارتش انگلیس به جانسون

ايسنا/ يکي از فرماندهان پيشين نيروهاي مسلح انگليس از بوريس جانسون خواسته است تا به منظور اجتناب از اينکه افغانستان پس از «شکست» غرب بار ديگر مامن تروريستهاي بينالمللي شود، راهبرد جديدي در نظر بگيرد.
ژنرال لرد ديويد ريچاردز گفت: از سکوت دولت در مورد آينده افغانستان پس از خروج نيروهاي غرب «به تنگ آمده است». لرد ريچاردز از سال ۲۰۰۶ تا ۲۰۰۷ فرمانده نيروي بينالمللي کمکرساني امنيتي در افغانستان بود.
او افزود که خروج از افغانستان نمايانگر اوج «ماجرايي تاسفبار از شکست راهبردي جغرافيايي غرب در بيست سال گذشته نه تنها در افغانستان بلکه در عراق، ليبي و سوريه است».
او هشدار داد که با خروج نيروهاي اروپايي (از افغانستان) و پيروي نيروهاي ايالات متحده از آن ظرف چند ماه آينده، ممکن است شهرهايي چون قندهار به دست طالبان بيافتد که با ايجاد «فضايي مديريت نشده» تبديل به مامني براي طرح اقدامات تروريستي مشابه حملات يازده سپتامبر ۲۰۰۱ به نيويورک و واشنگتن خواهد شد.
ژنرال ريچاردز که از سال ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۳ در مقام فرمانده ستاد دفاعي بريتانيا بوده است، افزود که «سهم خود را» در شکست افغانستان مقابل تصرف دوباره کشور به دست جنگجويان افراطگرا «ميپذيرد»، اما گفت بخش بزرگي از اين مسئوليت بر شانه سياستمداران غربي است زيرا به دنبال نخستين سقوط حکومت طالبان در سال ۲۰۰۱ در اعطاي کمکهاي سياسي و منابع اقتصادي به افغانستان کوتاهي کردند.
ژنرال ريچاردز به رايوي ۴ شبکه بيبيسي گفت: «ما به عنوان يک کشور، به ويژه غرب و ايالات متحده به مدت بيست سال پول، وقت و جانهاي بسياري در افغانستان سرمايهگذاري کرديم.»
او گفت: «من از اين بابت که دولتمان و به ويژه نخستوزير در مورد چگونگي رسيدن به اين شرايط بد، سکوت کردهاند، قدري به تنگ آمدهام. واقعا کافي نيست و ميخواهم نظر دولت را در اين باره بدانم. فکر ميکنم اکنون اين وظيفه يک نخستوزير است که (بگويد) چرا در اين موضع قرار گرفتهايم و قرار است در موردش چه کنيم.»
فرمانده پيشين ارتش بريتانيا در کمپين انتقال و اسکان مترجمان افغان به بريتانيا فعال بوده است اما هشدار داد که اين امر نبايد موجب انحراف توجه از مسائل عمدهتر در مورد آينده منطقه شود.
ژنرال ريچاردز گفت: «اين، توجهها را از شکست ما منحرف ميکند. اگر وقايع عراق، ليبي و سوريه را به آن اضافه کنيد اين تصوير تاسفباري از شکست راهبردي جغرافيايي غرب در ۲۰ سال گذشته است. زمان آن رسيده که در مورد علت و اينکه قرار است چه اقدامي در مورد آن انجام دهيم و اينکه چه کنيم تا از آنچه همه ما نگران وقوعش هستيم اجتناب شود، توضيح داده شود.»
ژنرال ريچاردز گفت که برخورد «مسالمتآميز» سياسي و اقتصادي اخضر ابراهيمي، نماينده سازمان ملل متحد، به معناي آن بود که جامعه بينالملل در تحکيم دستاوردهاي نظامي سال ۲۰۰۱ در سرنگون کردن طالبان شکست خورده و اجازه داده اين گروه افراطي بار ديگر در سال ۲۰۰۶ ـ ۲۰۰۷ به عنوان يک خطر به صحنه بازگردد.
او گفت: «همانگونه که تمام سربازان به شما خواهند گفت، ميدانيم که نميتوانيم در اين چيزها تنها از طريق نظامي پيروز شويم. آنچه اميدوار بوديم انجام دهيم اين بود که اين فرصت را براي همه دولتها ـ همه غرب ـ فراهم کنيم تا آنگونه که بايد عمل کنند، نهتنها از راههاي نظامي بلکه از (راههاي) سياسي و اقتصادي.»
به گزارش اينديپندنت، ژنرال ريچاردز در ادامه گفت: «اين اتفاق نيفتاد … در آن هنگام و در سالهاي بين ۲۰۰۲ و ۲۰۰۵، زماني که غرب منابع مالي خود را (به افغانستان) سرازير کرد ـ عمدتا به منابع غيرنظامي اشاره ميکنم ـ اين کار را نکرديم. طالبان هم اين فرصت را حس کرد و بازگشت.»
ژنرال ريچاردز گفت، اينکه شهر قندهار ـ دومين شهر بزرگ افغانستان ـ بار ديگر به تصرف طالبان در بيايد «اجتنابناپذير» است مگر آنکه شرايط تغيير کند.
او افزود که تصرف اين شهر «اسطورهاي» راه را براي تسخير کل جنوب کشور به دست اين گروه باز ميکند.
ژنرال ريچاردز در ادامه گفت: «در حال حاضر بزرگترين نگراني من اين است که با خروج نيروهاي غرب و کمبود هرگونه توضيح در مورد آنکه چه چيز جايگزين آن ميشود، شاهد شکست بالقوه روحيه نيروهاي مسلح افغان باشيم.»
او گفت که اين «بي ترديد» خطر بازگشت گروههاي تروريستي شبيه به القاعده اسامه بن لادن را در پي دارد که به عنوان مهمانان طالبان حملات يازده سپتامبر را طراحي کردند.
ژنرال ريچاردز هشدار داد که «فضاي مديريت نشدهاي ايجاد خواهد شد و احتمالا در اين محل مديريتنشده بار ديگر اقدامات تروريستي طرحريزي شده و به اجرا گذاشته ميشود.»
او گفت: «فکر ميکنم همه ما به راحتي صحنه حملات يازدهم سپتامبر، برجهاي دوقلوي مرکز تجارت جهاني و حملات در واشنگتن را فراموش ميکنيم. در واقع اين دليل ورود ما به افغانستان بود و در دستيابي به هدفمان به شکلي چشمگير موفق بوديم. اکنون اين (موفقيت) همراه با ديگر دستاوردهاي عالي ما در زمينه آموزش، بهداشت و دموکراسي که به مردم براي آينده اميد ميداد، در معرض خطر قرار گرفته است.»
ريچاردز افزود: «متاسفانه اکنون همه اينها در معرض خطر قرار گرفته است. ما راهبردي براي جايگزين کردنشان نداريم و من ميخواهم بدانم (اين راهبرد) چه بايد باشد.»