نماد آخرین خبر
  1. برگزیده
بین الملل

اولین پس لرزه خروج آمریکا از افغانستان؛ ایجاد ارتش مستقل اروپایی 

منبع
جماران
بروزرسانی
اولین پس لرزه خروج آمریکا از افغانستان؛ ایجاد ارتش مستقل اروپایی 

جماران/ پيامدها و پس لرزه هاي خروج آشفته آمريکا و نيروهاي غرب از افغانستان و هرج و مرج به وجود آمده آغاز شد.

مقامات ارشد اتحاديه اروپا مي گويند خروج آشفته نيروهاي غربي از افغانستان نشان داده است که اتحاديه اروپا بايد بتواند در بحرانهايي از اين دست بدون تکيه بر نيروهاي آمريکايي مداخله نظامي کند.
در روزهاي گذشته مقامات ارشد اتحاديه اروپا، از جمله جوزپ بورل نماينده سياست خارجي اتحاديه اروپا، خروج آشفته نيروهاي اروپايي از افغانستان را نشانه «عدم استقلال و وابسته بودن اين نيروها به کاخ سفيد» خواندند و بر تشکيل «ارتش مستقل و مشترک اروپايي» تاکيد کردند.
در همين راستا، محور اصلي گفتگوهاي وزراي دفاع ۲۷ کشور عضو اتحاديه اروپا در روز چهارشنبه توافق اوليه بر سر «طراحي نيروي دفاعي مشترک اروپايي تا پيش از مارس ۲۰۲۲» بود.
هر چند بر خلاف سخنان رهبران اروپايي به جاي ۵۰ تا ۶۰ هزار نيروي نظامي، تنها قرار است که هسته اوليه اين نيروي دفاعي مشترک از ۵ تا ۶ هزار نظامي خبره تشکيل شود.
دو مقام ارشد اروپايي که نخواستند نامشان فاش شود در مصاحبه با خبرگزاري رويترز اعتراف کردند که «خروج ناگزير نيروهاي اروپايي تا قبل از ۳۱ ماه اوت، دوشنبه گذشته، از افغانستان يک شکست بزرگ به حساب مي آيد.»
مقامات نظامي و سياسي فرانسه و آلمان دو ابرقدرت اتحاديه اروپا و بريتانيا بارها از خواست خود براي تمديد تاريخ خروج گفته بودند اما نهايتا اين دولت جو بايدن بود که تصميم نهايي را بدون توجه به خواست رهبران اروپايي گرفت.
شارل ميشل، رهبر شوراي اروپا که در نشست وزاري دفاع کشورهاي عضو اتحاديه اروپا در لوبلياناي اسلووني شرکت کرده، به خبرنگاران گفت: « ما ديگر نيازي به تکرار چنين رويداد تلخ ژئوپليتيک، اتفاقات هفته هاي اخير(افغانستان)، نداريم تا براي استقلال نيروهاي اروپايي و گسترش ظرفيت اقدام نظاميان خود در جهان وارد عمل شويم.»
در سال گذشته ميلادي اولين بار امانوئل ماکرون و آنگلا مرکل دو رهبر فرانسه و آلمان بودند که پيشنهاد تشکيل «نيروي دفاع مشترک اروپايي» را مطرح کردند. در حال حاضر تنها در چارچوب سازمان پيمان آتلانتيک شمالي، ناتو، است که نيروهاي دفاعي و نظامي اروپايي دست به اقدام هاي مشترک مي زنند. اين سازمان هم که مقر اصلي آن، همچون اتحاديه اروپا، در بروکسل است از تشکيل نيروي دفاعي مشترک اروپايي مادامي که ناتو را تضعيف نکند، حمايت کرده است.
به نظر مي رسد اتفافات افغانستان بيش از هميشه ايده تشکيل نيروي دفاعي مشترک اروپايي را به واقعيت نزديک خواهد کرد.
آرمين لاشت، بخت اصلي جانشيني آنگلا مرکل در انتخابات سراسري ماه جاري ميلادي در طول يک مناظره تلويزيوني گفت: «ما بايد اروپا را تقويت کنيم تا هرگز دگربار آن را به آمريکايي ها واگذار نکنيم.»
در چند دهه اخير هيچگاه اروپا موفق نشده است بصورت مستقل و بدون حضور آمريکا وارد منازعات بين المللي شود. يکي از آخرين نمونه هاي آن استقرار در چاد و ليبي در سال هاي اخير است.
به گزارش يورونيوز،وزاري دفاعي کشورهاي عضو اتحاديه اروپا در حال حاضر پيش نويس پيشنهادي «اولين نيروي مشترک دفاعي » را براي بحث در نشست رهبران اروپايي آماده مي کنند. ديپلمات هاي اروپايي مي گويند زماني که فرانسه، پرقدرت ترين نيروي نظامي اتحاديه اروپا، رياست شش ماهه اتحاديه اروپا را به عهده بگيرد تشکيل نيروي نظامي مشترک در دستور کار اتحاديه اروپا قرار خواهد گرفت.
رياست دوره اي فرانسه بر اتحاديه اروپا از اولين روز سال آينده ميلادي آغاز مي شود.

به پيج اينستاگرامي «آخرين خبر» بپيونديد
instagram.com/akharinkhabar