6 دروغ جو بایدن درمورد خروج از افغانستان

ايسنا/ روزنامه آمريکايي نيويورکپست در يادداشتي با راستيآزمايي مواردي از صحبتهاي ماههاي اخير جو بايدن، رئيس جمهوري ايالات متحده، درباره خروج نيروهاي آمريکايي از افغانستان، نوشت: پس از دروغگويي آشکار بايدن درمورد عمليات تخليه افغانستان که آن را يک موفقيت فوقالعاده ميخواند، چگونه آمريکاييها ميتوانند هيچ حرف ديگري را از او باور کنند؟
در اين يادداشت، شوراي سردبيري نيويورکپست، با اشاره به شش مورد از آنچه «دروغهاي بايدن» خوانده، حقيقت ماجرا درمورد هريک از آنها را براساس خبرهاي منتشرشده، بهترتيب زير بررسي کرده است:
دروغ: بايدن در يک گفتوگوي اختصاصي درباره جزئيات تصميم خروج از افغانستان، با شبکه خبري «ايبيسي نيوز» که روز ۱۹ اوت منتشر شد، گفت: آمريکاييها بايد درک کنند که ما تلاش ميکنيم تا پيش از ۳۱ اوت اين کار را انجام دهيم. او افزود: و اگر از شهروندان آمريکايي مانده باشند، تا وقتي که همه آنان را خارج کنيم، آنجا ميمانيم. رئيس جمهوري آمريکا يک روز بعد از آن، در سخنراني خود در کاخ سفيد، با تکرار اين وعده، بار ديگر گفت هر آمريکايي را که بخواهد به خانه بازگردد، از افغانستان خارج ميکنند و به ايالات متحده ميآورند.
حقيقت: حتي خود بايدن هم اعتراف ميکند که تعدادي از آمريکاييها همچنان در افغانستان گير کردهاند، زيرا آخرين نيروهاي نظامي آمريکايي پيش از بازگرداندن آنها به خانه، عقبنشيني کردند. او روز ۳۱ اوت گفت: 90 درصد آمريکاييهايي که در افغانستان بودند و قصد خروج داشتند، توانستهاند آنجا را ترک کنند. ژنرال فرانک مککنزي، فرمانده ستاد فرماندهي مرکزي ايالات متحده، يک روز پيش از آن تاييد کرد برخي آمريکاييهايي که سعي در فرار داشتند، نتوانستند خود را به فرودگاه کابل برسانند و به گفته او، پنج جت آخر بدون حتي يک شهروند آمريکايي پرواز کرده است.
دروغ: بايدن ۲۰ اوت خطاب به افغانهايي که به آمريکا در جنگ کمک کردهاند، گفت که همين تعهد خارج کردن افراد از افغانستان را ايالات متحده در رابطه با آنها نيز برعهده دارد و افزود: آنها تقريبا به همان اندازه مهماند.
حقيقت: يک مقام ارشد وزارت خارجه آمريکا روز اول سپتامبر در گفتوگو با انبيسينيوز اعتراف کرد اکثريت افغانهايي که به ايالات متحده کمک کردهاند، از کابل خارج نشدهاند.
دروغ: بايدن ۲۰ اوت اعلام کرد ايالات متحده نسبت به تعهدش درمورد خروج ديگر افغانهاي آسيبپذير ازجمله رهبران زن و روزنامهنگاران افغان پايبند است.
حقيقت: دولت بايدن حتي نتوانست امنيت روزنامهنگاراني که در استخدام رسانههاي آمريکايي بودند را تضمين کند. ۵۰۰ روزنامهنگار خبرگزاريهاي آمريکايي که براي رسانههايي مانند راديو اروپاي آزاد/ راديو آزادي کار ميکردند و خانوادههايشان بهدست طالبان سپرده شدهاند و اين درحالي است که آنها پيش از اين هم خبرنگاران افغان را تهديد کردهاند. تنها ۵۰ روزنامهنگار که از ايالات متحده حقوق ميگرفتند، آن هم به لطف دولتهاي ديگر غير از آمريکا، توانستهاند از افغانستان خارج شوند.
دروغ: هشتم ژوئيه خبرنگاري از بايدن پرسيد: آيا شباهتي بين اين عقبنشيني و آنچه در ويتنام اتفاق افتاد ميبينيد؟ او با آزردگي پاسخ داد: نه به هيچ وجه. صفر.
حقيقت: کمتر از يک ماه پس از اين ادعاي بايدن، تصاويري از پرواز يک هليکوپتر نيروهاي ايالات متحده بر فراز سفارت آمريکا در کابل منتشر شد. حدود ۲۰۰ آمريکايي درحاليکه راه ديگري براي رفتن به فرودگاه بينالمللي کابل نداشتند، با هليکوپترهاي شينوک از هتل بارون که کمتر از ۲۰۰ متر با آنجا فاصله دارد، به فرودگاه پرواز کردند.
دروغ: بايدن وعده داده بود که پشتيباني هوايي از ارتش افغانستان ادامه خواهد داشت. او دهم اوت بر «حفظ تعهد آمريکا براي ارائه پشتيباني هوايي از نزديک» بهمنظور اطمينان از فعاليت و عملياتي بودن نيروي هوايي افغانستان تاکيد کرد. براساس تماس تلفني ۲۳ ژوئيه نيز که روز اول سپتامبر افشا شد، او گفته بود: «ما به پشتيباني هوايي نزديک خود ادامه ميدهيم... تا پايان ماه اوت، و چه کسي ميداند پس از آن چه ميشود.»
حقيقت: روزنامه والاستريت ژورنال روز ۱۴ اوت گزارش داد که در راستاي تصميم خروج از افغانستان، ايالات متحده پشتيباني هوايي و اطلاعاتي و همکاري پيمانکاراني که به هواپيماها و هليکوپترهاي افغانستان رسيدگي ميکردند، را متوقف کرده است. اين بدان معناست که ارتش افغانستان ديگر نميتواند عمليات انجام دهد. اين درحالي است که بايدن بارها مدعي شد که ارتش افغانستان بهدليل بيميلي به جنگ، تسليم شده است.
دروغ: يک خبرنگار روز هشتم ژوئيه به بايدن گفت: جامعه اطلاعاتي شما ارزيابي کرده است که دولت افغانستان به احتمال زياد سقوط خواهد کرد. او در پاسخ با حالتي تدافعي گفت: اين درست نيست. اين احتمال که طالبان همهچيز را بگيرند و بر تمام کشور مسلط شوند، بسيار بعيد است.
حقيقت: در واقع، بايدن ميدانست که طالبان بر دولت افغانستان غلبه ميکند و از اشرف غني خواست تا در اين مورد دروغ بگويد. بايدن گفته بود که تصور نميکند مبارزه با طالبان خوب پيش برود و افزوده بود: لازم است، درست يا نادرست، تصوير متفاوتي ارائه شود. غني واقعيتها را با او در ميان گذاشت: ما با يک حمله همهجانبه، متشکل از طالبان، برنامهريزي و پشتيباني تدارکاتي کامل پاکستان و دستکم ۱۰ تا ۱۵هزار تروريست بينالمللي عمدتا پاکستاني روبروييم. اما بايدن آنها را ناديده گرفت.