باشگاه خبرنگاران/ پرونده گروگانها به ويژه پس از واکنش تند افراد مسلح شهرک الفوعه در ريف ادلب شمالي نسبت به ربوده شدن يک دستگاه اتوبوس با 50 زن و کودک و ارتباط مستقيم اين گروه با سازمان اطلاعات ترکيه در اين شهر جدي شده است.
المنار لبنان به نقل از منابع نزديک به پرونده گفتوگو و اعلام کرد: مقامات لبنان و سوريه با فهرستهاي مبادله ارائه شده از سوي افراد مسلح از طريق قطر و ترکيه شامل زندانيان اسلامگرا در لبنان که احتمالاً وابسته به گروه تندروي فتحالاسلام و برخي زندانيان در سوريه موافقت کردهاند.
نضال حماده که اين گزارش را نوشته است، در ادامه در ادامه به نقل از منابع آگاه نوشت: طرف قطري به يک و نيم ماه مهلت براي انجام مبادله اشاره کرد و گفت: ايرانيها يک ماه و نيم منتظر ماندند تا گروگانهايشان را تحويل گرفتند.
منابع مخالفان سوري نيز در همين راستا ميگويند که پرونده گروگانها به ويژه پس از واکنش تند افراد مسلح شهرک الفوعه در ريف ادلب شمالي نسبت به ربوده شدن يک دستگاه اتوبوس با 50 زن و کودک در اين شهر جدي شده است.
ترکها نيز از پاسخ اهالي الفوعه شگفت زده شدند، چون شمار ربوده شدگان به 1200 نفر افزايش يافت که شماري از آنها از مسئولان محلي در گروههاي مسلح هستند. مردم الفوعه که از آنها به عنوان طرفداران دولت سوريه ياد ميشود، پس از تصرف فرودگاه تفتناز توسط معارضان مسلح، هدف حمله آنها قرار گرفتند و در چند نوبت نيز براي تصرف آن تلاش شد، اما همه تلاشهاي معارضان که بيشتر آنها وابسته به جبهه النصره بود، با شکست مواجه شد.
گفته شده که اتوبوس مذکور را گروه وابسته به حسان عبود از روستاي سرمين که خود از فرماندهان جبهه النصره بوده و از طريق گردان شهداي بنش به صورت مستقيم با سازمان اطلاعات ترکيه همکاري دارد، ربوده است و از اينرو هيچ ارتباطي با افراد مسلح ارتش آزاد ندارد.
گفته شده که اختلافات زيادي ميان اهالي بنش، معره مصرين، تفتناز و سرمين که اعضاي خانوادهشان ربوده شدهاند با گروههاي مسلح وابسته به دفاتر همانگي محلي بر سر ضرورت حل سريع پرونده مزبور بدون خونريزي و تاخير رخ داده است.
در اين ميان اقدام مقابله به مثل ساکنان الفوعه در برابر جبهه النصره که آدمربايي را جزئي جداييناپذير از رفتار خود در سوريه کردهاند، ترکيه را در وضعيت دشواري قرار داده است. ترکها که هيچ وقت فکر نميکردند ساکنان الفوعه به اين شکل انتقام بگيرند، چرا که اين مساله باعث شده تا به حجم نفوذ و جايگاه ترکيه در مناطق فعاليت معارضان مسلح به خصوص جبهه النصره آسيب وارد شود و آنکارا نتواند به مديريت مسايل بپردازد.
* اختلاف نظر ترکيه و اخوان المسلمين
از سوي ديگر به نظر ميرسد روند شتاب زده وقايع در الفوعه و مناطق اطراف آن، به برنامهريزيهاي اخوان المسلمين در سوريه که از طريق جبهه النصره و "محمد فاروق طيفور" رهبر آن، براي حمله به اين منطقه پايان داد.
موعد حمله به اين منطقه چندين بار به تعويق افتاد، به ويژه پس از جنگ فرودگاه تفتناز که در کنار الفوعه واقع شده است، طيفور قصد داشت اين جنگ را با حمله به الفوعه و تصرف حومه شمالي ادلب کامل کند، اما برنامهريزيهاي ترکيه، کُرد محور بود به ويژه در جنگ راس العين و پيش از ورود به باتلاق سخت الفوعه که به شکل طبيعي فشارهاي عراق، ايران و لبنان را سبب ميشد. اين در حالي است که عناصر مسلح که در جنگ تفتناز شرکت کردند، به مناطق ديگر به ويژه منطقه فرودگاه النيرب و منغ که آنها نيز کانون جنگ فرودگاهها بود، رفتند.
بر خلاف مواضع ترکها، گروه اخوان المسلمين سعي داشت در راس العين آتشبس برقرار کند تا وضعيت "قرار گرفتن در برابر عمل انجام شده" را حاکم کند و جنگ الفوعه را آغاز کند. اخوان المسلمين در اقدامي که به مثابه دور زدن موضع گيري ترکيه بود، "ميشال کيلو" از مخالفان نظام سوريه را به عنوان ميانجي ائتلاف به شهر راس العين فرستاد تا بتواند به آتش بس دست يابد و زمينه انتقال عناصر مسلح از راس العين به الفوعه را فراهم کند، اما مسئولان ترکيه به ميشال کليو اجازه ورود به راس العين را ندادند.
گروه اخوان المسلمين در واکنش به اين موضوع گيري ترکيه، يک روز بعد از بازگشت کيلو از مرزهاي ترکيه با سوريه، اعلام کرد که در حال برنامه ريزي براي حمله گسترده به ريف ادلب است و به اين شيوه بر آغاز جنگ الفوعه پافشاري کرد. در مقابل ترکيه، ارسال محموله سلاحهاي سنگين به داخل سوريه را متوقف کرد، سلاحهايي که از اوکراين خريداري شده بود تا در اختيار عناصر مسلح در سوريه قرار گيرد.
در ميان اين سلاحها، توپ هاي سنگين، گلولههاي تانک و سلاحهايي ساخت روسيه وجود داشت که استفاده از آنها براي گروههاي مسلح سادهتر از سلاحهاي پيچيده غربي بود به ويژه که اکثر عناصر مسلح در ارتش سوريه دوره سربازي را گذرانده بودند و با اين سلاحها آشنايي داشتند.
در ادامه اين گزارش آمده است: اما هفته گذشته، کردها و گروههاي مسلح در راس العين، قرارداد 10 بندي آتش بس با يکديگر امضا کردند و اين مساله روند تلاشهاي طيفور و پافشاري او بر آغاز جنگ، او را دچار اشتباه آدم ربايي کرد که قصد داشت از آن يا براي برافروختن آتش جنگ الفوعه بهره ببرد يا آن را به عنوان معاملهاي براي مذاکره بر سر تسليم شهر بدون جنگ و خونريزي به کار گيرد، اما واکنش گسترده و فوري ساکنان الفوعه، شرايط را که از اساس پيچيده بود، وارد مرحله تازهاي تحت عنوان آدم ربايي متقابل آن هم با رويکردي بزرگتر کرد که هم ترکيه و قطر را به دردسر انداخت و هم جبهه النصره را در شرايطي قرار داد که ديگر نتواند دست به هيچ عملياتي در اين منطقه بزند.