ائتلاف چپ در نروژ به قدرت رسید

ايرنا/ احزاب اپوزيسيون چپ ميانه نروژ در انتخابات سراسري اين کشور بر حزب حاکم از جناح محافظهکار راستگرا به برتري دست يافتند قرار است حزب کارگر که بر رقيب محافظهکار خود به پيروزي رسيد، مذاکرات خود را براي تشکيل يک اتحاد جديد و برپايي دولت ائتلافي آغاز کند.
به نقل از راديو فرانسه، با اعلام نتايج انتخابات سراسري نروژ، «يوناس گاهر اشتوره»، رهبر حزب کارگر که بر رقيب خود «ارنا سولبرگ»، نخستوزير محافظهکار به پيروزي رسيد، مذاکرات خود براي تشکيل يک دولت ائتلافي را آغاز ميکند.
انتخابات سراسري نروژ، روز دوشنبه ۱۳ سپتامبر(۲۲ شهريور) برگزار شد.
«يوناس گاهر اشتوره» رهبر حزب کارگر و پيروز انتخابات نروژ، در ميان تشويق هواداران خود گفت: اين انتظار را داشتيم، براي آن به شدت زحمت کشيديم و اکنون ميتوانيم بگوييم که به نتيجه رسيديم.
بر اساس نتايج آراء شمارش شده در نروژ، حزب کارگر بزرگترين حزب سياسي اين کشور، به همراه ديگر احزاب اپوزيسيون از جمله دو متحد چپگراي اين حزب (سوسياليستها و حزب ميانهرو طرفدار اروپا) اکثريت پارلمان يعني ۱۰۰ کرسي از مجموع ۱۶۹ کرسي آن را به دست آوردند. حزب راستگراي حاکم که شکست خود در انتخابات را پذيرفت، تنها ۶۸ کرسي در انتخابات پارلماني را بدست آورد. يکي از احزاب منتقد در شمال کشور تنها به يک کرسي پارلمان دست يافت.
«ارنا سولبرگ»، که از سال ٢٠۱۳ ميلادي نخستوزير نروژ بود، با پذيرش شکست در انتخابات پارلماني نروژ و تبريک به رقيب خود، اعلام کرد: کار حزب محافظهکار در اين دوره دولت به پايان رسيد. اين طولانيترين زمان حضور يک حزب راستگراي نروژ، در قدرت است.
يوناس گاهر اشتوره سياستمدار و ميليونر ۶۱ ساله، از هواداران افزايش ماليات بر درآمد ثروتمندان و مدافع جدي مقابله با بيعدالتي اجتماعي است. وي از مدافعان خروج تدريجي از اقتصاد نفتي در نروژ است.
يکي از اعضاي حزب کارگر به خبرگزاري فرانسه گفت: با کاهش تقاضا براي خريد نفت، بايد پلهايي را براي فعاليتهاي آينده ايجاد کنيم. حزب کارگر پيش از اين وعده داده بود که به سوي استفاده از انرژيهاي پاک، نيروي باد و هيدروژني خواهد رفت.
بحران گرمايش زمين در محور مبارزات انتخابات پارلماني در نروژ قرار داشت. اقتصاد نروژ يک اقتصاد ترکيبي توسعه يافته است. توليد نفت، ۱۴ درصد از توليد ناخالص داخلي نروژ را تشکيل ميدهد. در سالهاي ابتدايي دهه ۱۹۸٠، توليد نفت حدود ۱۵ تا ٢٠ درصد توليد ناخالص داخلي اين کشور را تشکيل ميداد.
تعيين زمان مشخص براي پايان دادن به اکتشافات نفتي و انجام اصلاحات در برنامه اقتصادي اين کشور از جمله موضوعات مورد بحث براي تشکيل دولت ائتلافي آينده است.
حزب محافظهکار که از سال ۲۰۱۳، با کنارزدن حزب کارگر، قدرت را در دست داشت، اميدوار بود تا با سومين پيروزي متوالي در انتخابات، همچنان در قدرت بماند.
حزب محافظهکار، طي هشت سال حضور در قدرت، از يک سو اکتشافات نفت را گسترش داد و از سوي ديگر ماليات را کاهش داده بود.