بایدن با "دیکتاتور مورد علاقه ترامپ" مهربانتر است

ايسنا/ در ميان انتقادات گسترده حقوق بشري، واکنشها به نحوه برخورد دولت آمريکا با پرونده حقوق بشري مصر که کمتر از حد توقع بوده و تنها به قطع بخش ناچيزي از کمک هاي نظامي به قاهره اکتفا کرده، همچنان ادامه دارد.
به گزارش عربي۲۱، دولت جو بايدن، رئيس جمهوري آمريکا تصميم گرفت مبلغ ۱۳۰ ميليون دلار از کمکهاي نظامي کشورش به مصر را متوقف و پرداخت آن را به اتخاذ گام هاي عملي قاهره در راستاي بهبود وضعيت حقوق بشري در اين کشور مشروط کند اما در عين حال با پرداخت کمک ۱۷۰ ميليون دلاري از بودجه ۳۰۰ ميليون دلاري به مصر موافقت کرد.
سازمانها و گروههاي حقوق بشري تلاش دارند بايدن را وادار کنند به وعده هايي که در کارزار انتخاباتي خود داده پايبند بماند؛ بايدن بارها در سخنرانيهاي انتخاباتي خود ضمن اشاره به عبدالفتاح سيسي گفته بود "ديگر چک سفيدي براي ديکتاتور مورد علاقه ترامپ وجود ندارد".
اما ظاهرا نقشي که نظام سيسي در دستيابي به توافق آتش بس ميان فلسطينيها و رژيم صهيونيستي ۲۰ ماه مه در نوار غزه ايفا کرده و نيز استقبال سيسي از نفتالي بنت، نخست وزير رژيم صهيونيستي تا حدودي از شدت انتقادات آمريکا عليه دولت قاهره کاسته است.
سارا لي ويتسون، مدير سازمان دموکراسي در جهان عرب در بيانيهاي مطبوعاتي تصميم دولت بايدن مبني بر قطع بخشي از کمک هاي نظامي به قاهره را ناديده گرفت و خاطرنشان کرد، انتظار داريم که تمامي کمکها متوقف شود نه فقط بخشي از آن.
عبدالموجود الدرديري، رئيس مرکز گفتگو در واشنگتن گفت، قضاوت درمورد دولت بايدن زود است اين دولت هنوز کاملا شکست نخورده است اما تلاش ميکند دست به عصا حرکت کند و درمورد حقوق بشر هم شروطي را براي نظام سيسي تعيين کرده است. به نظر وزير خارجه آمريکا ميتواند در اين خصوص کار بيشتري انجام دهد؛ به ويژه که پشتوانه حقوق بشري نيز دارد و ۲۰ سازمان حقوق بشري در آمريکا بيانيه محکوميت دولت بايدن را صادر کردند که پرونده حقوق بشر را در صدر اولويتهاي خود قرار داده و چک سفيدي به "ديکتاتور مورد علاقه ترامپ" نخواهد داد و بايد کمکهاي آمريکا قطع شود.
الدرديري در گفتگو با عربي۲۱ دليل اين نوع عملکرد آمريکا را فشارهايي دانست که لابيهاي صهيونيستي، عربستان، امارات و مصر بر دولت بايدن ميآورند البته بايد اين را هم در نظر گرفت که دولت بايدن درمورد مجازات نظام سيسي دقيقا فکر نکرده است چرا که مصر را شريکي مهم در منطقه ميداند و با صرف نظر از نظامي که در اين کشور حکمراني ميکند، تلاش دارد به خاطر منافع خود قاهره را در دست خود نگهدارد. به نظر ميرسد پيام به نهادهاي بين المللي و کشورهاي غربي رسيده است که واشنگتن از وضعيت حقوق بشر در دوران سيسي راضي نيست.
وي افزود، مثل همه کارزارهاي انتخاباتي، بخشي از وعدههاي بايدن در اين خصوص صرفا تبليغ بود اما چالش بزرگتر در آينده خواهد بود و آنچه باعث تغيير وضعيت ميشود اين است که گروههاي حقوق بشري بي وقفه در حال اعمال فشار هستند. دولت بايدن هم ابزارهاي زيادي براي فشار آوردن به سيسي دارد و او ممکن است در صورت عدم دستيابي به برگزاري ديداري با بايدن سفرش به نيويورک را لغو کند.
روزنامه واشنگتن پست هم از موضع دولت بايدن که قبلا وعده داده بود سياست خارجي در اين دولت بر دفاع از دموکراسي و حفظ حقوق بشر متمرکز خواهد بود، انتقاد کرد و نوشت، به نظر نميرسد دولت بايدن براي عملي کردن وعدههايش در خاورميانه آماده باشد و جديدترين نمونه آن هم مصر است.
محمد سلطان، فعال حقوق بشري از عقب گرد دولت بايدن درمورد پرونده حقوق بشري در مصر که تنها ۱۳۰ ميليون دلار از کمکهاي نظامي آمريکا به مصر را متوقف کرد، ابراز ناراحتي کرد و گفت، دولت آمريکا پيرامون پايبندي خود به اين پرونده خيلي زود اعتبارش را در بوته آزمايش قرار داد.
وي افزود، بايدن با وجودي که مي دانست نظام سيسي شب و روز حقوق بشر را نقض مي کند نه تنها وعدههاي انتخاباتي خود را درمورد پرونده حقوق بشري در مصر زير پا گذاشت بلکه در سال اول رياست جمهوري خود در مقايسه با سال اول رياست جمهوري دونالد ترامپ، رئيس جمهوري سابق آمريکا هم پول بيشتري به مصر پرداخت.
سعيد عباسي، سخنگوي انجمن دموکراسي و حقوق بشر مصري -آمريکايي هم گفت، دولت بايدن هنوز در مجازات نظام سيسي کاملا شکست نخورده است اما به حد مطلوب هم نرسيده و تنها ۱۳۰ ميليون دلار از کمکها را قطع کرده و پرداخت آن را به بهبود وضعيت حقوق بشري، توقف نقض ها و آزادي تعدادي از زندانيان سياسي که دولت واشنگتن تعيين کرده، مشروط کرده است.
وي افزود، تعليق پرداخت اين مبلغ خيلي کمتر از سطح اظهارات بايدن در کمپين انتخاباتي است اما عوامل زيادي در اين تصميم دخيل هستند از جمله بخش نظامي در پنتاگون و لابي صهيونيستي که تا حدودي فشار مي آورد.