دوترتهها کرسی ریاستجمهوری فیلیپین را قبضه میکنند؟

ايسنا/ ۱۰ سال قبل بود که دختر دوترته، سارا پيش از آنکه پدرش رئيس جمهوري فيليپين شود، توجهات را به خود جلب کرد. يکي از پليسهاي محلي دستورات او را براي تاخير در تخريب يک زاغه مورد بي اعتنايي قرار داد، سارا خشمگين به محل رفت و نه يکبار که چهار بار جلوي آن همه خبرنگار، با مشت به سر پليس کوبيد. حالا گمانهزنيهايي درباره اينکه سارا دوترته ميخواهد جاي پدرش را بگيرد، در سراسر اين کشور آسيايي پيچيده است.
به نوشته روزنامه گاردين، سارا ۴۳ ساله عاشق موتورسواري و خشن صحبت کردن، تصويري از خود برجاي گذاشته که همه در فيليپين ميگويند ميخواهد جاي پدر ۷۶ ساله اش را در کاخ رياست جمهوري بگيرد. حالا با نزديک شدن به اتمام دوران شش ساله رياست جمهوري رودريگو دوترته بر اين گمانهزني درباره کانديدا شدن سارا دوترته افزوده شده است.
اين دختر بارها گفته که برنامهاي براي کانديدا شدن در انتخابات مه ۲۰۲۲ ندارد اما تحليلگران از اين بابت ترديد دارند. او پيشتر جاي پدرش را به عنوان شهردار شهر "داوائو" گرفته و اکنون نيز شهردار همين شهر است.
همچنين چندين مدت است که پلاکاردهايي منقش به تصاوير و نوشتههاي مربوط به سارا دوترته و در تشويق او براي کانديدا شدن در انتخابات رياست جمهوري سال آتي ميلادي در سراسر شهر نصب شده است. همچنين بنا بر نظرسنجي اخير "پالس آسيا"، سارا دوترته نسبت به تمامي کانديداهاي رقيب از جايگاه خوبي برخوردار و پيشتاز است.
سارا دوترته به صورت اتوماتيک از محبوبيت پدرش نفع برده اما بايد راه طولاني را براي آنکه خودش به صورت مستقل عمل کند، بپيمايد.
"مايکل يوسينگکو"، محقق ارشد در مرکز سياستگذاري Ateneo گفت: آنچه که سارا دوترته را به گفته نزديکانش متمايز ميکند اين است که او بيش از پدرش برنامهريزي دارد و اصلا مانند او، دمدمي مزاج نيست. حتي سياست خارجي سارا نيز از پدرش متمايز است چون او بر اين باور است سياستها و رويکرد پدرش در مقابل چين بسيار سازگار است.
به گفته "کارلوس کاند"، محقق ارشد در اداره آسيايي ديده بان حقوق بشر، سارا دوترته در جامعه ديپلماتيک هم شايد خودش را کسي معرفي کند که مدافع و نماينده حقوق بشر است. او احتمالا ميگويد "بسيار خوب، نميتوانم قاچاق مواد مخدر را متوقف کنم اما رويش کار مي کنم تا قسمت سوءاستفاده گرانه آن را متوقف کنيم.
پدر و دختر در رويکرد سرسختانه اجراي قانون و مقررات اشتراکاتي دارند اما سارا آن لفاظيهاي افراط گرايانه پدرش را ندارد.
دولت مانيل با روي کار آمدن دوترته به عنوان رئيس جمهوري فيليپين از سوي جامعه جهاني به شدت زير ذره بين قرار گرفته و علتش هم کشتارهاي فراقانوني قاچاقچيان مواد مخدر به دستور دوترته است. همين چند روز قبل، دادگاه کيفري بينالمللي اعلام کرد که تحقيقاتي را در ارتباط با "جنگ عليه مواد مخدر" که در آن ۳۰ هزار تن کشته شدند، آغاز کرده است.
دوترته ۷۶ ساله اما با همان رويکرد هميشگي به اين اعلاميه از سوي دادگاه مذکور واکنش نشان داد و در جديدترين سخنراني خود مدعي شد که مي خواهد به قضات دادگاه کيفري بين المللي سيلي بزند.
وي همچنين گفته که اگر چه نمي تواند براي رياست جمهوري سال بعد کانديدا شود، اما براي سمت معاون آن نامزد ميشود؛ اقدامي که با هدف مصونيت قضايي صورت ميگيرد.
سياستمداران فيليپين تا نخستين هفته اکتبر ۲۰۲۱ زمان دارند تا کانديداتوري خود را براي انتخابات سال بعد اعلام کنند.
انتخابات فيليپين به مردم اين کشور اجازه ميدهد تا به صورت مجزا رئيس جمهوري و معاون را انتخاب کنند و براي دوترتهها اين احتمال وجود دارد که بتوانند هم پست رياست جمهوري و هم معاونت را بگيرند.