نیویورک تایمز: انفجار پیجری بازی جنوب لبنان را عوض میکند؟
اکو ایران/متن پیش رو در اکو ایران منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
اسرائیل با هدف قرار دادن همزمان تعداد زیادی از پیجرهای حزبالله، توانایی فنی خود را نشان داد، اما گفته شده که هدف بلندمدت مشخصی ندارد.
تحلیلگران میگویند حمله روز سهشنبه اسرائیل به پیجرهای متعلق به حزبالله لبنان یک موفقیت تاکتیکی کوتاهمدت به شمار میرود، اما تأثیر استراتژیک روشنی نداشت.
به نوشته نیویورک تایمز، در حالی که این حمله حزبالله را غافلگیر کرده و به نظر میرسید بسیاری از اعضای آن را هدف قرار داده، تاکنون تعادل نظامی در مرزهای جنوبی لبنان را تغییر نداده است. حزبالله و ارتش اسرائیل همچنان در همان حالت سابق قفل بوده و روز چهارشنبه، با همان سرعت قبلی درگیریهای روزانه طی ۱۱ ماه گذشته، به تبادل موشکی و توپخانهای ادامه دادند.
دستپاچگی اسرائیل
اگرچه حمله روز سهشنبه یک نمایش چشمگیر از توانایی فنی اسرائیل بود، اما این رژیم در ابتدا به دنبال بهرهبرداری از سردرگمی که با آغاز یک ضربه قاطع علیه حزبالله و حمله به لبنان ایجاد کرد، نبود.
و حتی اگر این حمله بسیاری از اسرائیلیها را تحت تأثیر قرار داد، برخی از آنها که کابینه مستقر را به دلیل ناتوانیش در توقف حملات حزبالله مورد انتقاد قرار داده بودند، همچنان ناامیدی اصلی خود را دارند. حزبالله همچنان در مرز لبنان با سرزمینهای اشغالی مستقر بوده و مانع بازگشت دهها هزار نفر اسرائیلیها به شمال است.
میری آیزن، پژوهشگر مؤسسه بینالمللی مبارزه با تروریسم میگوید: «این یک رویداد تاکتیکی شگفتانگیز است». اما خانم آیزن که افسر ارشد سابق اطلاعات است، اذعان داشت که قرار نیست حزبالله به خاطر حمله به پیجرها عملیات خاصی انجام دهد. او افزود: «داشتن تواناییهای شگفتانگیز استراتژی نمیسازد».
اسرائیلیها در مورد اینکه آیا این حمله از فرصتطلبی کوتاهمدت یا آیندهنگری بلندمدت نشئت گرفته، اختلاف نظر دارند. برخی معتقدند که فرماندهان رژیم از این میترسیدند که حزبالله اخیراً مشکل پیجرها را کشف کرده باشد که فرماندهان اسرائیلی را بر آن داشت تا بلافاصله دستگاهها را منفجر کند.
نتیجه شکست دیپلماسی
دیگران میگویند اسرائیل قصد استراتژیک خاصی داشته است. شاید اسرائیل امیدوار بوده که گستاخی و پیچیدگی این حمله نهایتاً حزبالله را طی هفتههای آینده، اگر نه بلافاصله، مستعد آتشبس کند. سرلشکر عاموس یادلین، رئیس سابق اداره اطلاعات نظامی اسرائیل گفت: «ممکن است هدف عملیات نشاندادن این موضوع به حزبالله باشد که اگر به جای قبول توافق، به حملات خود علیه اسرائیل ادامه دهد، قیمت بسیار بالایی خواهد پرداخت».
از آغاز جنگ غزه و در همبستگی با حماس، حزبالله اسرائیل را هدف قرار داده است. از آن زمان، حزبالله سرنوشت خود را به سرنوشت حماس گره زده و سوگند یاد کرده تا زمانی که اسرائیل از غزه خارج نشود، به جنگ ادامه خواهد داد.
با توجه به این مسئله، مقامات هر دو طرف مرز ماهها امیدوار بودند که آتشبس غزه منجر به توافق موازی در لبنان شود. میانجیگران آمریکایی و فرانسوی به رهبری آموس هوخشتاین، نماینده ویژه جو بایدن بین بیروت و تلآویو رفت و آمد داشته و در صورت حصول توافق غزه، زمینه را برای آتشبس بین اسرائیل و حزبالله آماده میکنند.
تحلیلگران میگویند با توجه به بنبست مذاکرات غزه، ممکن است رهبری اسرائیل باور داشته باشد که باید اقدامات جاهطلبانهتری علیه حزبالله انجام دهد تا این گروه را متقاعد سازد که سرنوشت خود را از حماس جدا کند. طی روزهای اخیر، رهبری اسرائیل تمرکز عمومی خود بر حزبالله را افزایش داده است، در حالی که یوآو گالانت، وزیر دفاع این رژیم هشدار داده که «اقدام نظامی» «تنها راه» برای پایاندادن به این درگیری است.
یادلین خاطرنشان کرد: «نکته این است که جنگ اعلامشده حزبالله علیه اسرائیل را از جنگ با حماس جدا کنیم». او افزود که این عملیات به هوخشتاین ابزار دیگری در مذاکرات با حزبالله میدهد: «بهتر است به توافق برسید، یا با حملات جدیتر و شگفتانگیزتری روبرو خواهید شد».
مقاومت ادامه دارد
برخی بدبینتر بوده و استدلال میکنند که بعید است حزبالله حتی اگر توسط این حمله تضعیف و آشفته شده باشد، مسیر خود را تغییر دهد. سیما شاین، افسر ارشد سابق موساد و تحلیلگر کنونی مؤسسه مطالعات امنیت داخلی میگوید حزبالله خود را قدرتمندترین متحد ایران در خاورمیانه میداند و سعی خواهد کرد تصور اینکه حماس را رها کرده، ایجاد نکند. او اذعان داشت: «به نظرم این اتفاق نمیافتد. برای آنها بسیار اهمیت دارد که ارشدِ همه نیروهای مقاومت منطقه بوده و کسی باشند که به دیگران جهت میدهد و گاهی اوقات دیگران را آموزش میدهد».
این حمله همچنین عدم تطابق بین انضباط آژانسهای اطلاعاتی اسرائیل که توانایی برنامهریزی عملیات در ماهها یا حتی سالها قبل را دارند و تفکر کوتاهمدت آشفته رهبری سیاسی این رژیم را برجسته ساخت.
این حمله پس از روزها گزارش مطبوعات اسرائیلی در مورد قصد بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر این رژیم برای اخراج وزیر دفاع خود، حتی در حالی که گالانت بر عملیات برنامهریزیشده در لبنان نظارت داشت، صورت گرفت. شاین گفت: «این یک وضعیت بسیار عجیب است و نشان میدهد چنین شکافی بین سیاستمداران و نهاد امنیتی وجود دارد».