سرمقاله آرمان امروز/ ترامپ و معادله اوکراین
آرمان امروز/ سرمقاله «آرمان امروز» با عنوان «ترامپ و معادله اوکراین» به قلم علی بمان اقبالی در ادامه آمده است:
دونالد ترامپ، رئیس جمهور منتخب آمریکا در جریان مبارزات انتخاباتی گفته بود در صورت انتخاب شدن به عنوان رئیس جمهور، جنگ در اوکراین را تنها در ۲۴ ساعت پایان خواهد داد؛ لذا به عنوان اولین سیگنال دولت آینده ترامپ در مورد اوکراین، مشاور رئیس جمهور منتخب ادعا میکند که دولت آینده ترامپ بیشتر بر روی انعقاد یک توافقنامه صلح در اوکراین تمرکز خواهد کرد تا کمک به کییف برای بازپسگیری مناطقی که قبلاً توسط روسیه اشغال شده است. طرح هایی که مشاور آمریکایی ترسیم کرده، واکنشهایی را در تیم انتقالی دونالد ترامپ برانگیخته است. به گفته تیم رئیس جمهور منتخب، مشاور آمریکایی زمانی که برنامههای خود را ترسیم کرد، به جای رئیس جمهور منتخب، دونالد ترامپ، صحبت نمیکرد. همزمان کرملین معتقد است که دونالد ترامپ در مورد درگیری بین روسیه و اوکراین سیگنالهای مثبت داده است. دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین میگوید که دونالد ترامپ به جای رویارویی، از صلح صحبت میکند که او را از دولت فعلی متمایز میسازد. وی در مورد اظهارات ترامپ، بر این باور است که در طول مبارزات انتخاباتی وی در مورد اینکه چگونه همه چیز را از طریق معاملات میبیند و اینکه میتواند معاملاتی انجام دهد که همه را به صلح برساند؛ زیاد صحبت کرده است.
به علاوه، ترامپ در مورد تمایل به ایجاد شکست استراتژیک برای روسیه صحبت نمیکند و این امر او را از دولت بایدن متمایز مینماید. لذا روسیه منتظر خواهد ماند و تحولات را تماشا خواهد کرد؛ اما در این بین به کار خود خواهد اندیشید. بهنظر میرسد دوران گذر اهمیت فوقالعادهای دارد؛ چرا که اخیراً دولت فعلی با فرستادن پیمانکاران نظامی آمریکایی به اوکراین موافقت کرده است؛ تصمیمیبرای کمک به کییف در حفظ و استفاده از سیستمهای تسلیحاتی پیچیده غربی مانند جت های F-16 یا ارائه باتریهای ضد هوایی پاتریوت. البته ایالات متحده در بهار ۲۰۲۴ کمک نظامیبه اوکراین را به مبلغ ۶۱ میلیارد دلار تصویب کرد. اخیراً رئیس جمهور زلنسکی گفته است که تاکنون تنها ۱۰ درصد از این کمکها واقعاً به نیروهای اوکراینی رسیده است.
در مجموع میتوان گفت از سویی بیشتر طرفهای درگیر در جنگ اوکراین، بیشتر دول قدرتمند اروپا، اوکراین و حتی روسیه نیز از وضعیت فرسایشی موجود و روند تصاعدی خسارات و تلفات انسانی خسته شده و رویکرد استقبالی به هرگونه تلاش مؤثر برای آتشبس و پایان جنگ دارند؛ لذا ترامپ با روحیه معاملهگری و داشتن اختیارات کنگره با تسلط جمهوریخواهان، علاقهمند است تا در کوتاهمدت عملی شدن یکی از قولهای مهم انتخاباتی را به نمایش گذاشته و نقش قهرمان میانجیگری را ایفاء نماید و از سوی دیگر نیز وجوه اشتراکی رؤسای جمهور آمریکا و روسیه، به طرفین برای رسیدن به انواع توافقات و نه فقط در موضوع جنگ اوکراین، کمک مؤثر می نماید. موضوع مهم اینکه هرگونه توافق پیچیده و پنهانی ترامپ و پوتین به غیر اوکراین، طرفهای متضرر دیگر را میطلبد. باید صبور بود و دید در این گونه طراحیها سهمخواهی و سهم دادنها چگونه تعریف و تقسیم خواهد شد.