نماد آخرین خبر
  1. برگزیده
تحلیل ها

فرمول مدیریت ترامپ

منبع
دنياي اقتصاد
بروزرسانی
فرمول مدیریت ترامپ

دنیای اقتصاد/متن پیش رو در دنیای اقتصاد منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست

دونالد ترامپ اعمال تعرفه ۲۵درصدی بر واردات از مکزیک و کانادا را به تعویق انداخت. کلودیا شینبائوم، رئیس‌جمهور مکزیک، اعلام کرد که مهلتی یک‌ماهه برای مذاکره دریافت کرده است. جاستین ترودو، نخست‌وزیر کانادا، نیز تعویق مشابهی را اعلام کرد.
 
در مقابل، تعرفه‌های اضافی بر واردات چین همچنان پابرجاست. اقتصادهای مکزیک و کانادا وابستگی شدیدی به صادرات به آمریکا دارند. اعمال تعرفه‌ها می‌توانست رشد اقتصادی این کشورها را کاهش دهد. با‌این‌حال فشار شرکت‌های آمریکایی، به‌ویژه خودروسازان، نقش مهمی در تعویق تعرفه‌ها داشت. رهبران مکزیک و کانادا نگران‌اند که ترامپ از تعرفه‌ها به‌عنوان اهرم فشار در مذاکرات آینده USMCA استفاده کند. آنها به دنبال کاهش وابستگی خود به آمریکا هستند، زیرا سیاست‌های غیرقابل پیش‌بینی ترامپ، ثبات اقتصادی منطقه را تهدید می‌کند.

مدیریت بحران رهبران کانادا و مکزیک
بر اساس گزارش «اکونومیست»، کلودیا شینبائوم، رئیس‌جمهور مکزیک، با خوشحالی اعلام کرد که دونالد ترامپ موافقت کرده است که اعمال تعرفه‌های ۲۵درصدی بر صادرات کشورش را به تاخیر بیندازد. ساعاتی بعد، جاستین ترودو، نخست‌وزیر کانادا، از تعویق مشابهی خبر داد. به این ترتیب می‌توان گفت بحران اقتصادی در آمریکای شمالی فعلا به تعویق افتاده است. مدیریت بحران از سوی رهبران مکزیک و کانادا با همتای غیرقابل‌پیش‌بینی خود در آمریکا مورد تحسین داخلی و بین‌المللی قرار گرفته است. شینبائوم در طول این کشمکش، رفتاری محترمانه اما قاطع داشت. زمانی که ترامپ در اول فوریه دستور اجرای تعرفه‌ها را صادر کرد،

رئیس‌جمهور مکزیک از تیم خود خواست برای اقدامات متقابل آماده شوند، اما جزئیات این تدابیر را علنی نکرد.در مقابل، جاستین ترودو موضعی قاطع‌تر اتخاذ کرد. کانادا با تهدید اعمال تعرفه ۲۵درصدی بر تمام کالاهای صادراتی خود (به‌جز نفت که شامل ۱۰درصد تعرفه می‌شد) مواجه بود. در واکنش به تصمیم اعمال تعرفه از سوی ترامپ، ترودو از اعمال تعرفه‌های تلافی‌جویانه‌ای به ارزش ۱۵۵میلیارد دلار کانادا (۱۰۶میلیارد دلار آمریکا) بر واردات از ایالات متحده خبر داد. مذاکرات او برای تعویق این تعرفه‌ها شامل دو تماس تلفنی بود، که در یکی از آنها ظاهرا به او پیشنهاد شد که کانادا با پیوستن به ایالات متحده به عنوان ایالت پنجاه‌ویکم، می‌تواند از این تعرفه‌ها معاف شود.

اقدامات ضروری حفاظت از اقتصاد
مکزیک و کانادا برای تعویق تعرفه‌ها موافقت کردند که امنیت مرزهای خود با ایالات متحده را افزایش دهند تا نگرانی‌های ترامپ درباره قاچاق فنتانیل (نوعی ماده مخدر) و مهاجرت غیرقانونی را برطرف کنند. خانم شینبائوم نیز متعهد شده است که که ۱۰هزار نیروی گارد ملی دیگر را به مرز شمالی مکزیک اعزام کند و این تعداد را به ۲۰هزار نفر برساند. گفته می‌شود که مقامات مکزیکی همکاری خود را با همتایان آمریکایی در حوزه تجارت و امنیت گسترش خواهند داد، همان‌طور که پیش‌تر در زمینه مهاجرت انجام داده بودند. پرسشی که وجود دارد این است که آیا این اقدامات ضروری بودند؟ کارشناسان معتقدند این تصمیمات کاملا منطقی به نظر می‌رسند. نگاهی به آمارها نشان می‌دهد که حدود ۸۰درصد از صادرات مکزیک به ایالات متحده انجام می‌شود، و اعمال تعرفه ۲۵درصدی می‌توانست اقتصاد این کشور را در سال ۲۰۲۵ بین ۲ تا ۴درصد کوچک کند. مقصد ۷۷درصد صادرات کانادا نیز آمریکاست؛ به همین دلیل اعمال تعرفه‌های مذکور برای اقتصاد این کشور زیان‌آور است.

بااین‌حال، تعویق این تعرفه‌ها بیش از آنکه به امتیازدهی مکزیک و کانادا بستگی داشته باشد، به تصمیمات ناگهانی ترامپ وابسته است. در نهایت می‌توان گفت علاوه بر مذاکرات دولت‌های مکزیک و کانادا با آمریکا، شرکت‌های آمریکایی، به‌ویژه صنعت خودرو که از این تعرفه‌ها به شدت آسیب می‌دید، فشار زیادی برای به تعویق انداختن این تعرفه‌ها وارد کردند.

مذاکرات امنیتی تعویق تعرفه
کلودیا شینبائوم، رئیس‌جمهور مکزیک، از ماه‌ها پیش سیگنال‌هایی مبنی بر تمایل به همکاری‌های امنیتی عمیق‌تر با آمریکا ارسال کرده بود. از زمان آغاز ریاست‌جمهوری شینبائوم، مقامات مکزیکی ۲۰میلیون دوز فنتانیل را ضبط کرده‌اند. رئیس‌جمهور مکزیک مدعی است که ترامپ را قانع کرده به اعمال محدودیت در ارسال سلاح‌های آمریکایی به مکزیک فکر کند و از کارزار آگاهی‌بخشی عمومی این کشور درباره خطرات مصرف فنتانیل درس بگیرد. از سوی دیگر، ترودو پیش‌تر نیروهای پلیس بیشتری را به مرز فرستاده و با استفاده از پهپادها و سگ‌های ردیاب، کنترل مرزی را تشدید کرده بود.

شینبائوم اطمینان دارد که می‌تواند اقدامات بیشتری انجام دهد تا ترامپ را راضی نگه دارد. انتظار می‌رود مقامات مکزیکی عملیات ضد قاچاق فنتانیل و کنترل مهاجران را تشدید کرده و احتمالا با اخراج مهاجران غیرمکزیکی از آمریکا موافقت کنند. بااین‌حال، دستیابی به نتایج ملموس در این مسائل پیچیده، بیش از یک ماه زمان نیاز دارد. فرناندو کاسو، تحلیلگر سیاسی، می‌گوید: «تیم ترامپ در این مدت احتمالا میزان همکاری واقعی مکزیک و بودجه اختصاص‌یافته به تعهدات شینبائوم را بررسی خواهد کرد.»


کانادا نیز با چالش‌های خاص خود روبه‌روست. برخلاف ادعاهای ترامپ، نه قاچاق فنتانیل و نه مهاجرت غیرقانونی، تهدیدی جدی برای این کشور به شمار نمی‌روند. بااین‌حال، دولت کانادا اعلام کرده که «نماینده ویژه مقابله با فنتانیل» با مقامات آمریکایی همکاری خواهد کرد، هماهنگی‌های امنیتی خود را با ایالات متحده بهبود خواهد بخشید و ۲۰۰میلیون دلار کانادای دیگر در برنامه‌های مبارزه با مواد مخدر سرمایه‌گذاری خواهد کرد. همچنین، این کشور قصد دارد از سیاست آمریکا در طبقه‌بندی کارتل‌های مواد مخدر مکزیکی به عنوان «سازمان‌های تروریستی» پیروی کند.

شریک تجاری غیرقابل‌اعتماد
با وجود مذاکرات انجام‌شده، مقامات مکزیک و کانادا اطمینان ندارند که این بحران واقعا پایان یافته باشد. آنها انتظار دارند که ترامپ دیر یا زود تعرفه‌هایی را حداقل روی بخشی از واردات اعمال کند. همچنین، یقین دارند که او از تعرفه‌ها به عنوان ابزاری برای اعمال فشار در مذاکرات آتی توافق تجارت آزاد آمریکا-مکزیک-کانادا (USMCA) استفاده خواهد کرد. ترامپ در سال ۲۰۲۰ این توافق را امضا کرد، اما همیشه تمایل داشت که آن را لغو کند. اکنون، او خواستار مذاکره مجدد آن پیش از بررسی رسمی در سال ۲۰۲۶ است. بسیاری معتقدند این عدم قطعیت می‌تواند باعث شود که شرکت‌ها و سرمایه‌گذاران در مکزیک و کانادا در زمینه‌هایی مثل توسعه‌ کارخانه‌ها، راه‌اندازی خطوط تولید، قراردادهای تجاری جدید و گسترش کسب‌وکارها محتاط‌تر عمل کنند یا حتی سرمایه‌گذاری‌های خود را متوقف کنند. لوئیس روسندو، معاون وزیر تجارت خارجی مکزیک، معتقد است که اکنون «زمان بسیار خوبی» برای تقویت تجارت و امنیت اقتصادی منطقه است. اما مقامات و فعالان اقتصادی در سراسر آمریکای شمالی ممکن است به نتیجه‌ای متفاوت برسند. 

تمایل ترامپ به تهدید متحدان و قمار بر سر ثبات اقتصادی، آمریکا را به شریکی غیرقابل‌اعتماد تبدیل کرده است. در چنین شرایطی مکزیک و کانادا در حالی که تلاش می‌کنند از اعمال تعرفه‌های آمریکا جلوگیری کنند، هم‌زمان به دنبال راه‌هایی خواهند بود تا وابستگی خود را به این همسایه قدرتمند اما بی‌ثبات کاهش دهند.

به پیج اینستاگرامی «آخرین خبر» بپیوندید
instagram.com/akharinkhabar

00:00/00:00

فرمول مدیریت ترامپ

فرمول مدیریت ترامپ
00:00
00:00
فرمول مدیریت ترامپ
1 / 1
فرمول مدیریت ترامپ
00:00
00:00
0 MB
اخبار بیشتر درباره

اخبار بیشتر درباره