سرمقاله سازندگی/ بازی با کارت اروپا
![سرمقاله سازندگی/ بازی با کارت اروپا](https://app.akharinkhabar.ir/images/2025/02/11/861614ed-05f8-448e-84cc-8bc7e89f081b.jpeg)
روزنامه سازندگی/ «بازی با کارت اروپا» عنوان یادداشت روز در روزنامه سازندگی به قلم سیدجلال ساداتیان است که میتوانید آن را در ادامه بخوانید:
یادداشتی که اخیراً دونالد ترامپ، رئیسجمهوری ایالاتمتحده با محوریت ایران امضا کرد و در آن بخشهای مختلف ساختار سیاسی، امنیتی و اقتصادی آمریکا را خطاب قرار داد، اگرچه به معنای تهدید ایران میتواند قلمداد شود اما به هر ترتیب آنها هم میدانند که کشور ما همانند لیبی یا سایر کشورها نیست! در این راستا رهبری هم صراحتاً به این موضوع اشاره کردند که اگر ما را تهدید کنند ما هم آنها را تهدید میکنیم و اگر امنیت ما را به خطر بیندازند ما هم امنیتشان را به خطر میاندازیم و حتی بحث بر سر این شد که در چنین فضایی با آمریکا مذاکره نخواهیم کرد. در اینجا سوال اصلی این است که ترامپ که میگوید، مایل به افزایش تنش در منطقه نیست و میخواهد پیمان ابراهیم را مجدداً در قدوقامت دیگر میان اسرائیل و عربستانسعودی عملیاتی کند، با هرگونه تحرک اسرائیل علیه ایران چگونه برخورد خواهد کرد و اساساً ایران چه واکنشی دارد؟ بدونشک اگر چنین اتفاقی رخ دهد، ایران دستبسته نخواهد نشست و بدونشک منطقه به هم خواهد ریخت و تنشهای جدید خلق میشود، شاید ایالاتمتحده در این فضا با ایران مذاکره کند اما مساله اینجاست که اگر این اتفاق نیفتد، آیا اروپاییها با ایران وارد مذاکره خواهند شد یا خیر؟
به نظرم اروپاییها مکانیسم ماشه را با مذاکره در حوزه هستهای و منطقهای میتوانند تا مهر ماه غیرفعال کنند اما آنها میدانند که ایران در مورد توان دفاعی خود مذاکره نمیکند، هرچند از قول آمریکاییها گفته میشود که آنها تنها به محدودیت ایران در تولید و تجهیز شدن به موشکهای بالستیک قارهپیما نظر دارند و اگر این روند اتفاق نیفتد و توافقی حاصل نشود، بدونشک منطقه برخلاف نظر ترامپ که ادعا میکند به دنبال آرامش است، منطقه وارد تنش میشود و دامنه آن میتواند گسترش پیدا کند. در این بین باید توجه شود که با ورود مجدد ترامپ به کاخ سفید، یکسری تحولاتی رخ داده که پیوند فراآتلانتیکی را دچار تردیدهایی کرده است. بهعنوان مثال، او گفته که به ناتو کمک نمیکند و جنگ اوکراین باید تمام شود و اروپا هم از این مساله نگران و ناراحت است. از سوی دیگر، ایالاتمتحده تحت فرمان ترامپ از پیمانهای بینالمللی مانند سازمان بهداشت جهانی و توافق موسوم به آبوهوایی پاریس و … خارج شده و او اساساً برخلاف تیم بایدن و دموکراتها، اعتقادی به کار جمعی ندارد و حتی درخصوص پرونده اوکراین هم دقیقاً همین موضوع نیز صدق میکند، بحث وضع تعرفهها علیه اروپا هم موضوع دیگری است که مجدداً اروپا را نگران کرده است!
بر همین اساس اورزولا فوندرلاین، رئیس کمیسیون اروپا در واکنش به این اقدامات ترامپ صراحتاً اعلام کرده که در دنیا، کشورهای دیگری به غیر از ایالاتمتحده هم وجود دارند، یعنی نیازمندیهای خود را از منابع دیگر تامین میکنیم و حتی بحث تحریم آمریکا را مطرح کرد! مسالهای که در این فضا مطرح میشود و ما باید به آن توجه کنیم این است که در این فضا، شکافی میان اروپا و آمریکا به وجود آمده است و ادعای پیوند کانادا به آمریکا یا گروئنلند، دقیقاً باید از این شکاف به نفع خود استفاده کنیم. استفاده از این شکاف ممکن است که ما را به صورت کامل به آنچه که میخواهیم نرساند اما همین موضوع میتواند ترامپ را به آنچه مدنظر دارد و در مورد ایران در سر میپروراند، نرساند. از سوی دیگر، باید توجه شود که این اقدام میتواند افزایش تنش علیه ایران را کمتر کند و حتی سناریوهای او را زیر سوال ببرد. لذا باید این شکاف و زاویه ایجاد شده میان اروپا و آمریکا مورد نظر ما باشد و از آن در مذاکره با اروپا استفاده کنیم. در این راستا باید توجه شود که ترامپ علیه چین، اروپا، کانادا و بسیاری از کشورهای دیگر یک موضع تهاجمی اتخاذ کرده اما بحث اینجاست که مذاکره ما با اروپاییها میتواند مفید باشد؛ اگر ایالاتمتحده در این فضا رفتار و عملکرد خود را تغییر داد و وارد این مذاکرات شد که هیچ، اما اگر وارد این فرآیند نشد، ما چیزی را از دست نمیدهیم. توجه داشته باشید که اروپاییها میتوانند نفت و بسیاری از محصولات ما را خریداری کنند و حتی اعتنایی به تحریمهای آمریکا نکنند؛ اما اگر چنین اقدامی از سوی کشورهای اروپایی هم رخ نداد و تحریمها را کنار نزند و صرفاً در قبال تجارت ایران با چین سکوت کند، باز هم ایران به حیات خود ادامه خواهد داد. در این خصوص باید توجه شود که ایالاتمتحده در این راستا به دنبال تحریم ایران بوده و هست اما در این میان اروپاییها هم اهرمهایی را دارند و میتوانند مانع اجرای مکانیسم ماشه شود. لذا باید در مورد مذاکره با اروپا، پیش برویم و با آنها مذاکره کنیم؛ به عبارتی دیگر اگر آمریکا و ترامپ مواضع خود را تغییر ندهند بهتر این است که با اروپا مذاکره کرده و باید با کارت اروپاییها بازی کنیم.