نماد آخرین خبر

سرمقاله جام جم/ چرا طرح ترامپ برای انتقال مردم غزه «احمقانه» است؟

منبع
جام جم
بروزرسانی
سرمقاله جام جم/ چرا طرح ترامپ برای انتقال مردم غزه «احمقانه» است؟

جام جم/ «چرا طرح ترامپ برای انتقال مردم غزه «احمقانه» است؟» عنوان یادداشت روز در روزنامه جام جم به قلم سعدالله زارعی است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:

طرح رئیس‌جمهور آمریکا در خصوص غزه به قدری عجیب و احمقانه است که حتی متحدان واشنگتن نیز به اجرایی شدن آن باور ندارند.
 
سؤال اینجاست چطور می‌شود مردمی که نزدیک به دو سال در یک جنگ پایداری نشان دادند و زیر بمباران‌ها و فشارهای اسرائیل مقاومت کردند و حاضر نشدند سرزمین خود را ترک کنند با وعده‌های ترامپ که نیت شوم آن هم بر هیچ فلسطینی پوشیده نیست، اعتماد کنند؟! بنابراین واضح است که این طرح به جایی نمی‌رسد و دنیا نیز در برابر آن موضع می‌گیرد. طرح چنین موضوعی با چنین پیش‌فرض‌هایی معنایی جز حماقت ندارد.

در تعریف حماقت می‌توان گفت زمانی که فردی مطلبی را مطرح کند که امکان تحقق نداشته باشد و بخواهد به‌خاطر آن هزینه بپردازد کاری بی‌فایده و احمقانه است. از سوی دیگر ترامپ چیزی را می‌بخشد که متعلق به خودش نیست و این کار نیز به‌نوعی حماقت محسوب می‌شود.

این طرح نه‌تنها از نظر اخلاقی و حقوقی غیرقابل دفاع است، بلکه از جنبه‌های عملی و سیاسی نیز با چالش‌های جدی روبه‌روست.

طرح ترامپ برای انتقال اجباری مردم غزه، به‌وضوح نقض حقوق‌بشر و حقوق بین‌الملل است. براساس قوانین بین‌المللی، هیچ کشور یا فردی نمی‌تواند بدون رضایت مردم، به جابه‌جایی جمعیت‌ها اقدام کند. این کار نه‌تنها غیراخلاقی است، بلکه می‌تواند به‌عنوان یک جنایت جنگی یا جنایت علیه بشریت تلقی شود.

مردم غزه حق دارند در سرزمین خود زندگی کنند و هرگونه جابه‌جایی اجباری بدون رضایت آنها، نقض آشکار این حق است.

هیاهوی رسانه‌ای

ترامپ در طرح خود، از انتقال مردم غزه سخن می‌گوید، درحالی‌که هیچ مالکیت یا حقی نسبت به این سرزمین ندارد. غزه نه بخشی از خاک آمریکاست و نه تحت حاکمیت آن؛ بنابراین طرح ترامپ فاقد هرگونه پایه حقوقی و قانونی است. این طرح بیشتر شبیه به یک ادعای نمایشی است که هدف آن، نمایش قدرت و ایجاد هیاهوی رسانه‌ای است.

البته باید گفت ترامپ اصلا دنبال پایه حقوقی نیست، بلکه در ذهن خود این‌گونه ترسیم کرده که آمریکا طی دو دهه گذشته به‌طور خاص تضعیف شده و تاکید دارد این کشور از دوره اوباما افول را تجربه کرده است. او گمان می‌کند راه‌حل افولی که برای آمریکا طی نزدیک به ۵۰ سال اتفاق افتاده با یک سلسله‌اقدامات نمایشی قدرت‌مآبانه قابل اصلاح است و طرح بی‌محابای یک‌سری ادعاها و موضوعات به آمریکا قدرت خواهد داد اما شاهد هستیم که در برابر هر ادعای نادرست ترامپ موجی از مخالفت با او در سطح بین‌المللی شکل می‌گیرد که نشانه قدرت و همراهی کشورهای دیگر با آمریکا نیست.

چالش‌های عملی

همچنین غزه یکی از متراکم‌ترین مناطق جهان از نظر جمعیت است و انتقال بیش از دومیلیون نفر به مکانی دیگر، نیازمند منابع عظیم مالی، لجستیکی و زمانی است. با توجه به بحران‌های سیاسی و اقتصادی جهان امروز هیچ کشوری حاضر به پذیرش این تعداد زیاد از مردم نیست. حتی اگر چنین طرحی اجرایی شود، مشکلات اسکان، امنیت و معیشت این جمعیت، غیرقابل حل خواهد بود.

در نهایت، اگر فرض کنیم که طرح ترامپ واقعا به مرحله اجرا درآید، با چالش‌های عملی زیادی مواجه خواهد شد. جمعیتی که در این بحث مورد نظر ترامپ قرار دارد، تنها ساکنان غزه نیستند. حدود ۷.۵میلیون فلسطینی در داخل سرزمین‌های اشغالی و مناطق غیراشغالی زندگی می‌کنند. درواقع، این جمعیت در چه کشوری و در چه بخش‌هایی اسکان دارند؟ شاید در جنگ بشود آوارگان را به شکل موقت اسکان داد مثل جنگ سوریه که نزدیک به شش‌میلیون نفر آواره را مجبور به خروج از کشورشان کردند، ولی این خروج و اسکان موقت بود و مسلما چنین چیزی به شکل دائم قابل اجرا نیست.

به پیج اینستاگرامی «آخرین خبر» بپیوندید
instagram.com/akharinkhabar

اخبار بیشتر درباره

اخبار بیشتر درباره