جمهوري اسلامي/ « اخلاق و تبليغات انتخاباتي » عنوان سرمقاله در روزنامه جمهوري اسلامي است که ميتوانيد آن را در ادامه بخوانيد:
بسمالله الرحمن الرحيم
کمتر از يک هفته به انتخابات مهم مجلس خبرگان رهبري و مجلس شوراي اسلامي باقي مانده و مهلت تبليغات داوطلبان نمايندگي اين دو مجلس نيز با امروز 5 روز است. اينکه امام خميني ميفرمودند انتخابات يک امتحان الهي است، از يکطرف به کاري که داوطلبان نمايندگي مردم براي جلب آراء آنان در ايام تبليغات انجام ميدهند نظر داشتند و از طرف ديگر بر حضور مسئولانه مردم در پاي صندوقهاي راي تاکيد ميکردند.
هر بار که انتخابات نزديک ميشود، به اهميت و حساسيت اين فرموده امام بيش از گذشته واقف ميشويم که انتخابات واقعاً امتحان الهي است هم براي داوطلبان و هم براي مردم. داوطلبان اگر در تبليغات انتخاباتي به اخلاق پاي بندي نشان بدهند، مردم آگاهانهتر انتخاب خواهند کرد و هنگامي که مردم با آگاهي به پاي صندوقهاي راي بروند، افراد صالح را انتخاب ميکنند و مجلسي با ويژگيهاي در خور نظام جمهوري اسلامي تشکيل خواهد شد.
ميان وظيفهاي که نمايندگان در دوران تبليغات انتخاباتي برعهده دارند و وظيفهاي که براي حضور در پاي صندوقهاي راي برعهده مردم است، هر چند نميتوان فرق چنداني قائل شد ولي در اين نکته نيز نميتوان ترديد کرد که تبليغات تاثير زيادي بر مردم و تصميمسازي براي آنها دارد و به همين دليل بايد بر ضرورت رعايت اخلاق در تبليغات انتخاباتي توسط داوطلبان نمايندگي تاکيد شود. چگونگي تبليغات و ميزان دور يا نزديک بودن آن با معيارهاي اخلاقي وسيله خوبي براي سنجش ميزان مفيد بودن داوطلبان براي نمايندگي مردم در مجلس است. اشاره به بعضي از شاخصههاي پاي بندي به اخلاق ميتواند به شفافتر شدن اين موضوع کمک کند.
توجه به مفهوم تبليغ، نکته مهمي را به کساني که در صدد انجام تبليغات هستند تفهيم ميکند و آن اينست که تبليغات به معناي رساندن پيام و ابلاغ آن به مخاطب است. آنچه بيش از اين درباره تبليغات در اذهان وجود دارد، اضافاتي است که خارج از معنا و مفهوم واقعي تبليغ است. در عرف بازرگاني، امروزه تبليغ کالا بر مبالغه کردن در تعريف از آن منطبق شده که به نوعي گمراه کردن مردم محسوب ميشود. اين نوع تبليغات، با هدف سوداگري صورت ميگيرد و از نظر اخلاقي دچار مشکل است. متاسفانه همين کار را بعضي از داوطلبان نمايندگي مردم در مجلس انجام ميدهند و به جاي آنکه فقط واقعيتهاي مربوط به توانائيهاي خود را بگويند يا بنويسند، مطالب خلاف واقع به خورد مردم ميدهند که از جمله آنها دم زدن از توانائي خود براي حل تمام مشکلات مردم اعم بيکاري، معيشت، آلودگي هوا، توليد ثروت و... ميباشند. جالب اينست که هيچيک از اين امور مستقيماً در محدوده وظايف نمايندگي مردم در مجلس تعريف نشده است. نمايندگان مجلس فقط موظف به قانونگذاري و نظارت بر اجراي آن هستند و بقيه امور به ويژه آنها که معمولاً در تبليغات انتخاباتي ميآيند، از وظايف قوه مجريه است. اينگونه تبليغات، شبيه همان تبليغات بازرگاني است که موجب گمراهي مردم ميشود و قدرت انتخاب صحيح را از مردم سلب ميکند و اقدامي غيراخلاقي است.
نمونه ديگر، تخريب رقيب است که نمونه بارز بداخلاقي است و افراد بداخلاق، فاقد صلاحيت ورود به مرکز قانونگذاري کشور هستند. متاسفانه بعضي از داوطلبان به جاي آنکه به بيان ويژگيها، امتيازات و توانائيهاي خود اکتفا کنند، به سراغ رقباي خود ميروند و به تخريب آنها ميپردازند. اين اقدام، نشانه کمبود شخصيتي فردي است که مرتکب آن ميشود. او ميخواهد کمبودهاي خود را با تخريب ديگران جبران کند هر چند نه تنها جبران نميشود بلکه جامعه را آلوده ميکند و مردم را دچار تشويش و ترديد مينمايد. اين ويژگي منفي، حتي از کاري که در تبليغات اغراق آميز صاحبان کالاهاي قلابي صورت ميگيرد نيز زشتتر است، زيرا آنها فقط از کالاهاي خود به گزاف تبليغ ميکنند اما از کالاي ديگران بدگوئي نميکنند. اين، نمونهاي بارزتر و مذمومتر از بداخلاقي نوع اول است که بهيچوجه زيبنده نظام جمهوري اسلامي نيست و بايد با آن با قاطعيت مبارزه شود.
در اين ميان، اين مردم هستند که بايد با هوشياري به رفتار و گفتار داوطلبان بنگرند و به اين نکته مهم توجه کنند که افراد غيرمقيد به اخلاق هرگز شايستگي نمايندگي آنها را در جايگاه مهمي همچون مرکز قانونگذاري کشور ندارند. اگر مردم به اين واقعيت توجه نمايند، قطعاً در انتخاب افراد صالح موفق خواهند بود.
علاوه بر اين، مردم با حضور يکپارچه در پاي صندوقهاي راي و انتخاب افراد شايستهاي که از اخلاق و ساير الزامات نمايندگي مردم در مرکز قانونگذاري کشور برخوردار هستند، ميتوانند به شکل گرفتن مجلسي که در خور شان نظام جمهوري اسلامي باشد کمک کنند و مانع ورود افراد فاقد اين ويژگيها به مجلس شوند.
با کانال تلگرامي آخرين خبر همراه شويد telegram.me/akharinkhabar