روزنامه شهروند/
متن پيش رو در شهروند منتشر شده و انتشار آن به معني تاييد تمام يا بخشي از آن نيست
پرونده فساد در پتروشيمي در شعبه سوم دادگاه ويژه مفاسد اقتصادي درحال رسيدگي است. اتهام ۱۴ متهم اين پرونده «مشارکت و معاونت در اخلال کلان اقتصادي در حوزه پتروشيمي و توزيع ارز حاصل از صادرات محصولات پتروشيمي» به ميزان ۶ميليارد و ۶۵۶ميليون يورو است. شرکت بازرگاني پتروشيمي (پيسيسي) در سال ١٣٧٠ تاسيس شده و بهعنوان يک بازوي تجاري به همکاري با همه مجموعههاي پتروشيمي ميپردازد. چهارمين جلسه رسيدگي به پرونده مديرعامل سابق شرکت بازرگاني پتروشيمي و ۱۳ متهم ديگر آن صبح ديروز در شعبه سوم دادگاه انقلاب به رياست قاضي مسعودي مقام برگزار شد. از زمان سروصداي اين پرونده تا الان سرنخهاي ديگري نيز پيدا شده است؛ براي مثال مرجان شيخالاسلامي آلآقا، هم زماني که در داخل بوده و هم الان که در خارج از کشور است، ميان جريانهاي موافق و مخالف و اپوزيسيون خارج کشور و رسانههاي همسو با آنان حامي داشته و فرد مورد اعتمادي شناخته ميشد. در ادامه با برخي از حقايق پنهان و عجيب زندگي اين متهم فساد اقتصادي بيشتر آشنا ميشويد.
طرحي از يک زندگي متناقض
مرجان شيخالاسلامي آلآقا همسر مهدي خلجي است؛ چهرهاي که در سالهاي نهچندان دور در گفتوگو با رسانههاي فارسيزبان خارج کشور از تحريم عليه ايران و سپاه پاسداران دفاع کرده است. درواقع رويکرد سياسي خلجي در اين سالها نشان ميدهد چرا بعد از رسانهايشدن ماجراي پرونده فساد در پتروشيمي، نام مرجان شيخالاسلامي بيش از گذشته بر سر زبانها افتاد. ماجرا درواقع ريشه در ازدواج زوجي داشت که يکي از آنها (خلجي) بهعنوان «فعال در تحريمها عليه ايران» ملقب شده بود و ديگري (آل آقا) «فعال در دور زدن تحريمهاي ايران».
مرجان شيخالاسلامي در سالهاي دهه ٨٠ در روزنامههاي اصلاحطلب ازجمله صبح امروز و همبستگي به صورت حقالتحرير فعاليت داشته و به مديريت خبرگزاري ميراث فرهنگي نيز رسيد. او همچنين مسئول گروه پارلماني روزنامه اصلاحطلب همبستگي بود. در انتخابات مجلس ششم هم بهعنوان عضو جبهه مشارکت از تهران نامزد شد، ولي در ليست جبهه مشارکت قرار نگرفت. با رويکارآمدن دولت محمود احمدينژاد به سمت اصولگرايان چرخيد و در انتخابات مجلس هشتم مجددا نامزد شده و اين بار در ليست «ائتلاف اصولگرايان مستقل تهران» قرار گرفت. به اين ترتيب در سال ۱۳۸۶ آلآقا در ليست انتخاباتي جريان اصولگراي جمعيت زنان جمهوري اسلامي براي انتخابات مجلس هشتم از تهران قرار گرفته بود. نام او اما حالا بهعنوان متهم در دو پرونده بزرگ فساد مالي در ايران مطرح است. طبق گزارش روزنامه شرق، همزمان با فعاليت در روزنامه همبستگي وابسته به حزب اصلاحطلب همبستگي، با بقايي و احمدينژاد هم لابي نفتي ميکرده. شيخالاسلامي در سالهاي پاياني دهه٨٠ وارد فعاليت اقتصادي در عرصه نفت و گاز و به بهانه دور زدن تحريمها با شرکت سپانير وارد معامله شد. او وجوهي را براي وارد کردن کالاهاي تحريمي براي اين شرکت دريافت ميکرد، اما بدون تحويلدادن کالاها از ايران خارج شده، به کانادا رفت و به فعاليت اقتصادي در آنجا مشغول شد. جالب اينجاست بعد از رسانهايشدن پرونده اتهامش در ايران، پشتپردههاي ديگري هم از زندگياش مطرح شد. مثلا کسي فکرش را نميکرد که اخراج دو خبرنگار اقتصادي راديو فردا با موضوع اختلاس او در پتروشيمي مرتبط باشد. خبرنگار اخراجشده به تازگي با انتشار توييتي علت اين اخراج را پرداختن به موضوع پتروشيمي عنوان کرد. موضوعي که واکنش حميد بعيدينژاد، سفير جمهوري اسلامي در لندن را هم به دنبال داشت. اين موضوع وقتي ابعاد تازهاي پيدا ميکند که برخي جزييات دادگاه روز گذشته را هم مرور کنيم. جايي که متهم رديف اول در دادگاه عنوان ميکند که «چهرهاي که در انتخابات از سد شوراي نگهبان عبور کرده، فرد فعالي در کميسيونهاي تخصصي مجلس بوده است.»
حمزهلو از آلآقا ميگويد
حمزهلو که عنوان متهم رديف اول پرونده پتروشيمي را يدک ميکشد، در اين مورد ميگويد: «يکي از مجموعهها که به اين شرکت ما مراجعه کرد، خانم مرجان شيخالاسلامي همراه با همسرش بود، يعني زمينه فعاليت آنها در بخش فرهنگي و تجاري بود. در بخش فرهنگي آنها داراي يک خبرگزاري بودند و تخصصي در حوزه IT داشتند.» آنطور که ايسنا مينويسد اين متهم گفت: «در شرکت سرمايهگذاري ايران بخش IT وجود داشت و ما در بحث فرهنگي و تجاري همکاري خود را با خانم شيخالاسلامي آغاز کرديم و حاصل اين همکاري منجر به تشکيل شرکت هترا و دنيز شد. با توجه به تجارب فرهنگي خانم شيخالاسلامي، وي وارد کار تجارت چاپ و کاغذ شد. شيخالاسلامي چهره شناختهشدهاي بود و حتي از فيلتر شوراي نگهبان رد شده بود و به عنوان کارشناس در مجلس و کميسيون فرهنگي شرکت ميکرد. وي فرد محجبهاي بود.» حمزهلو افزود: «شيخالاسلامي از شخصيتي معتقد به نظام و محجبه برخوردار بود و ما هم در مدت همکاري با ايشان چيزي جز اين نديديم.»
واکنش کاربران
تعداد زيادي از کاربران فضاي مجازي به اين رخداد واکنش نشان دادند که در ادامه گزيدهاي از آنها را مرور ميکنيم؛ کاربري با نام شهرزاد در توييتر نوشت که «بهترين توصيف خلجي گيت: اون تحريم ميکرده، اين دور ميزده.» روزبه هم در توييتي نوشت: «خلجي گيت هشتگ منحرفکنندهايه. تمرکز رو برده بيجهت روي خلجي که اين وسط فقط پيازداغ و نعناداغ ماجراست. اصل مرجان شيخالاسلامى و ارتباطات و همدستاش در داخلن.» زهرا کشوري خبرنگار محيطزيست هم در توييتي نوشته است: «از ديشب دارم به مرجان شيخالاسلامي آلآقا، مديرعامل خبرگزاري ميراث فرهنگي فکر ميکنم. زماني که بقايي داشت خبرگزاري رو نابود ميکرد و ما هفت ماه و چهار ماه حقوق نميگرفتيم، شيخالاسلامي داشت با بقايي و مشايي و احمدينژاد لابي نفتي ميکرد! مرجان شيخالاسلامي آلآقا بيمه منو از ۸۴ تا ۸۶ پرداخت نکرده بود (بعدها متوجه شدم) وقتي از خبرگزاري ميرفتم بيش از يکميليون تومان طلب داشتم. چون وضع مالي خبرگزاري خراب بود، گفتم پول رو نميگيرم تا زماني که جايي بيمه بشم، از پول خودم بيمه مو بپرداز! من و مرجان شيخالاسلامي آلآقا هر دو روزنامهنگاريم. بعد از ۱۸سال کار شرافتمندانه از خودم يه ماشين ندارم. خواستين روزنامهنگار شدين، بدونيد توي اين کار، شريف بودن هزينههاي بسياري دارد که امکاني مثل يک ماشين نداشتن، جلوشون هيچ هيچه. شيخالاسلامي بيمه رو از حقوق ما کسر ميکرد، اما پرداخت نميکرد.»
بازار