صبح نو/
متن پيش رو در صبح نو منتشر شده و انتشار آن به معني تاييد تمام يا بخشي از آن نيست
بعد از خروج غيرقانوني ترامپ از برجام، آمريکا در آبانماه تحريمهاي نفتي و بانکي را عليه ايران اعمال کرد تا عملاً راههاي مبادلات تجاري ايران با کشورهاي خارجي را مسدود کند و اعلام کرد که ميخواهد فروش نفت ايران را به صفر برساند، هرچند حجتالاسلام روحاني، رييسجمهوري کشور، با موضعگيري قاطع اعلام کرد که اگر نفت جمهوري اسلامي به فروش نرود، هيچ نفتي از تنگه هرمز خارج نخواهد شد؛ اما اين مهم فارغ از واکنشهاي سياسي در عمل نيازمند پيگيري موضوعات استراتژيک و راهبردي است تا از طريق مذاکره، ديپلماسي نفتي و تصميمگيريهاي درست بتوانيم نفت خود را به فروش رسانده و درآمدهاي ناشي از آن را به کشور تزريق کنيم.
سياست تصفير نفت ايران توسط آمريکا از اهميت وزارت نفت و نقش پررنگ اين وزارتخانه در زمان تحريمها حکايت دارد؛ درواقع اين وزارتخانه در خط مقدم اين جنگ اقتصادي است؛ اما به گفته نمايندگان مجلس، زنگنه اهتمام لازم را براي عبور ايران از تحريمهاي ظالمانه ندارد. گذشته از نبود برنامه مشخص وزارت نفت براي عبور از شرايط تحريم، سياستهاي اشتباه اين وزارتخانه بعد از برجام نيز خسارتهايي در پي داشته؛ آنجا که اين ژنرال کابينه روحاني بعد از برجام اروپاييها را جايگزين سرمايهگذاران شرقي کرد و بعد از تکرار سريال بدعهديهاي اين غربيهاي بدعهد، حال ايران مشتريهاي شرقي خود را نيز از دست داده است. سياستهاي غلط زنگنه تا جايي پيش رفت که يکي از دلايل اصلي استعفاي محمدجواد ظريف، وزير امورخارجه به نحوه برخوردهاي بيژن نامدار زنگنه، وزير نفت بازميگشت چراکه ظريف نسبت به کوتاهيهايي که وزير نفت در عرصههاي بينالمللي درباره وظايفش داشته است، گلايه داشت. ابوالفضل ابوترابي، عضو کميسيون شوراها و امور داخلي مجلس شوراي اسلامي که اين خبر را به فارس داده بود در تکميل سياستهاي غلط وزارت نفت گفته بود: برخوردهايي که زنگنه با مسوولان چيني، هندي و پاکستاني کرده است، منجر به آن شد که بسياري از سرمايهگذاري آنها و همکاريهاي مشترکمان از بين برود. اين نماينده مجلس اين را هم گفته بود که «زنگنه با عدمتعامل و نقدپذيري و همچنين عدمهمراهي لازم، ضربههاي زيادي به صنعت نفت و گاز کشور در دوران تحريمها زده است؛ اين در حالي است که متأسفانه وي ضعف خود را با همراهي برخي نمايندههاي مجلس و ارائه قير و... به آنها پوشانده است.»
حال همين اقدامات موجب شده طرح استيضاح زنگنه در مجلس به جريان بيفتد و با خبر جديدي که از دفتر زنگنه منتشر شده است، امضاهاي اين استيضاح بيشتر شود. اخيراً سه کارتخوان فروش در دفتر وي کشف شده که 10 ميليارد تومان گردش مالي اين کارتخوانها بوده است؛ يکي از اين کارتخوانها به نام يکي از آبدارچيهاي دفتر آقاي زنگنه است. به گزارش فارس، مأموران امنيتي علاوه بر کشف کارتخوان در دفتر وزير نفت، مقاديري طلا و دلار را نيز در دفتر آقاي وزير کشف کردهاند که اين مسأله موجب اختلافات و بحثهايي بين زنگنه و وزير اطلاعات در هيأت دولت شده است؛ وزير نفت عنوان کرده که من در اين زمينه با وزارت اطلاعات همکاري نخواهم کرد.
اما اين تنها موارد اتهامي به ژنرال زنگنه نيست. يکبار دغدغههاي نظام، توليد و ساخت پالايشگاه است که محصولات آن تحريمپذير نيست و ميتوان در شرايط تحريمهاي نفتي صادرات محصولات پتروشيمي را جايگزين کنيم. زنگنه نيز بيش از 14 سال وزير نفت بوده و بايد با اقدامات خود کاري ميکرد که در زمينه توليد و ساخت پالايشگاه در کشور خودکفا شويم؛ اما تعللها در ساخت اين پالايشگاهها بهگونهاي است که حشمتالله فلاحتپيشه، رييس کميسيون امنيت ملي و سياست خارجي در گفتوگو با «صبحنو» از رخنه جاسوسي در بخشي از حوزههاي تصميمگيري و کارشناسي خبر داده بود که با طولاني کردن پروژهها ميخواهند به هدف خود برسند. در همين زمينه در صحن علني مجلس به وزير اطلاعات تذکر دادم که پروندهاي را باز کنند تا شائبه کارشکني در اين طرحها را بررسي کنند و اين وزارتخانه نيز از اين موضوع استقبال کرد.
پيش از اين و در جريان بررسي بودجه 98 ، ۷۲نفر از نمايندگان در نامهاي از حجتالاسلام حسن روحاني، رييسجمهوري، علي لاريجاني، رييس مجلس شوراي اسلامي و آيتالله آمليلاريجاني، رييس سابق قوهقضاييه و رييس مجمع تشخيص مصلحت نظام خواستند به عملکرد وزير نفت رسيدگي کنند.
«زنگنه نهتنها اهتمام عملي براي مقابله با تحريمها ازخود بروز نداده است، بلکه تقريباً همه روزنههاي موجود جهت بياثر کردن تحريمها را خواسته يا ناخواسته مسدود کرده است.» اين جمله مهمترين بخش نامهاي بود که نمايندگان آن را در پنج صفحه تنظيم کرده بودند و انتهايش نيز به اين درخواست ختم ميشد که در اين برهه تاريخي و حساس و با توجه به از دست دادن فرصتها توسط وزير نفت، با اصلاح مديريت وزارت نفت تصميمي عاجل جهت تأمين منافع ملت و افزايش توان مقابله با تحريمهاي آمريکا توسط سران قوا و رييس مجمع تشخيص مصلحت نظام اتخاذ شود.
البته نمايندههاي شاغل در وزارت نفت هم بيکار ننشستند و براي بياثر کردن انتقادات از وزير نفت، نامهاي در حمايت از زنگنه نوشتند.
ابوالفضل ابوترابي: زنگنه بعد از 15 سال کارنامه قابل قبولي نداشته است
ابوالفضل ابوترابي، عضو کميسيون شوراها و امور داخلي مجلس شوراي اسلامي در گفتوگو با «صبحنو» با اشاره به استيضاح وزير نفت، عنوان کرد: ما نسبت به استيضاح آقاي زنگنه همچنان مصمم هستيم و اعتقاد داريم در شرايطي که در جنگ اقتصادي به سر ميبريم به افسران زبدهتر نيازمنديم.
نماينده مردم نجفآباد در مجلس شوراي اسلامي با اشاره به اينکه آقاي زنگنه وجودش نهتنها مشکلگشا نيست، بلکه ايجاد بحران و اختلال در صنعت نفت کرده است، تصريح کرد: ما اعتقاد داريم فردي که 15 سال در وزارت نفت بوده و هنوز نتوانسته آن را در توليد بنزين و عدم خامفروشي نفت به نتيجهاي برساند، همين نکته، ضعفش است.
وي با بيان اينکه زنگنه به لحاظ جسمي، توان، خلاقيت، ابتکار و نوآوري ندارد، افزود: متاسفانه بازنشستگاني که با حقوق بالا در وزارت نفت بازنشسته شدهاند، الان دوباره بهعنوان مشاور بازگشتند و همچنان حقوق بالا دريافت ميکنند.
ابوترابي با اشاره به وجود برخي مشکلات وزارت نفت در بورس و موضوع کرسنت، يادآور شد: متاسفانه از سال 94 تاکنون در بورس شاهد اختلافاتي هستيم. همچنين مشکلاتي هم درباره کرسنت از ايشان وجود دارد. افزون بر اين، موضوع کارت سوخت موجب شده است تا نياز مملکت به دشواري بيفتد.
اين نماينده مجلس با بيان اينکه امضاها در حال افزايش است و تعداد آخرين امضاها هنوز مشخص نيست، گفت: متاسفانه هنوز درباره نامهاي که چندي پيش به روساي قوا ( دولت، مجلس، قوهقضاييه) درمورد وزارت نفت نوشتيم، پاسخي دريافت نکردهايم. اين عدم پاسخ به نامه ما در حالي صورت ميگيرد که موارد مطرحشده ما دراين نامه به امضاي 72 نفر رسيده بود و به مستندات و موارد موضوعي اشاره کرده بوديم. متاسفانه هنوز جوابي در اينباره دريافت نکرديم.
بازار