انتخاب/ متن پيش رو در انتخاب منتشر شده و انتشار آن در آخرين خبر به معناي تاييد تمام يا بخشي از آن نيست
کازوتو سوزوکي در نشريه اينترنتي ديپلمات نوشت: خاورميانه هنوز در وضعيت بي ثباتي قرار دارد. ايران در ماه مه امسال اعلام کرد که تعدادي از تعهدات خود در چارچوب توافق برنامه جامع اقدام مشترک را به حالت تعليق در ميآورد. در طول اين مدت نفت کشهاي تجاري سعودي و نروژي در نزديکي آبهاي تنگه هرمز هدف قرار گرفته اند. يک نفت کش ژاپني نيز درست زماني که شينزو آبه در حال بازديد از تهران بود مورد حمله قرار گرفت. در ماه سپتامبر امسال نيز شاهد حملات موشکي و پهپادي گستردهاي عليه تاسيسات نفتي عربستان بوديم که به کاهش ۵۰ درصدي توليد نفت عربستان براي مدتي محدود منجر شد. ژاپن براي تامين گاز طبيعي و نفت خام خود وابستگي زيادي به خاورميانه دارد. به همين خاطر وقوع مکرر چنين حملاتي در آبهاي خليج فارس مشکل بزرگي براي امنيت انرژي داخلي اين کشور ايجاد کرده است.
در ادامه اين مطلب آمده است: علاوه بر اين، هنوز اطلاعات کاملي در مورد عوامل اصلي اجراي اين حملات و نيت آنها در دسترس نيست. ايران متهم به دخالت در حملات ماه مه و ژوئن عليه نفت کشهاي تجاري و حمله ماه سپتامبر عليه تاسيسات انرژي سعودي شده است. رهبران ايران هر گونه نقشي در اين حوادث را انکار ميکنند. عربستان و امارات نيز مسئوليت اين حملات را به تهران نسبت داده اند، اما خواستار پرداخت غرامت براي خسارات وارد شده نشدند. دولت ترامپ نيز به طور مستقيم انگشت اتهام را به سمت ايران نشانه گيري کرده است. اما واشنگتن در چارچوب کمپين فشار حداکثري از همه ابزارهاي تحريم خود عليه جمهوري اسلامي استفاده کرده است. حتي در صورتي که تحريمهاي جديدي اعمال شوند، تاثير مهمي بر روي اوضاع منطقه خليج فارس نخواهد داشت.
هم زمان دولت آمريکا ائتلافي با نام ابتکار امنيت دريايي را تشکيل داده است که هدف آن تامين امنيت کشتيهاي تجاري در آبهاي خليج فارس خواهد بود. با وجود اين، تاکنون کشورهاي محدودي از جمله عربستان سعودي، دشمن ديرينه ايران و بريتانيا که يکي از نفت کش هايش توسط ايران توقيف شده بود به اين ائتلاف ملحق شده اند.
ژاپن نيز براي تامين امنيت خود وابستگي زيادي به آمريکا دارد. به همين خاطر مقامات اين کشور معتقدند که پيروي از آمريکا به نفعشان خواهد بود. اما ايران نسبت به حضور ائتلاف تحت هدايت آمريکا در خليج فارس ابراز نگراني کرده است و به شدت با دخالت واشنگتن در امور منطقه مخالفت ميکند. ژاپن و ايران از زمان پيروزي انقلاب اسلامي در سال ۱۹۷۹ روابط نسبتا دوستانهاي داشته اند. در ماه ژوئن آبه به اولين نخست وزير ژاپن تبديل شد که در طول چهل سال گذشته از تهران بازديد ميکند. شينزو آبه دوست ندارد که روابط کشورش با ايران را به خاطر ائتلاف دريايي آمريکا به خطر اندازد. اخيرا حسن روحاني، رئيس جمهور ايران اعلام کرد که به زودي از ژاپن ديدار خواهد کرد.
مسئله ديگر قانون اساسي ژاپن است. بند نهم قانون اساسي اين کشور ورود به جنگ را منع کرده است. حتي در صورتي که نيروهاي دفاعي ژاپن در خليج فارس مستقر شوند، با محدوديتهاي زيادي روبرو خواهند شد. ارتش ژاپن فقط براي دفاع از خود اجازه استفاده از تسليحات جنگي را دارد يا شرايطي که بقاي ملي ژاپن در خطر قرار داشته باشد. نيروي دريايي ژاپن مطابق با قانون ميتواند از نفتهاي ژاپني در مقابل نيروهاي متخاصم دفاع کند. اما نفت کشهاي ژاپني تنها کشتيهايي نيستند که نفت خام را به ژاپن انتقال ميدهد. محافظت کردن از نفت کشهاي خارجي ميتواند عواقب سياسي و قانوني مهمي براي توکيو داشته باشد.
دولت ژاپن به دنبال راهي است که بدون مشارکت در ائتلاف آمريکا از منافع خود دفاع کند. به همين خاطر آنها استقرار کشتيهاي جنگي نيروي دفاع دريايي ژاپن براي «تحقيق و تجسس» در ناحيه بين درياي عمان تا درياي عرب و تنگه باب المندب را در نظر گرفته اند. بدين ترتيب توکيو بدون مشارکت مستقيم در ائتلاف دريايي واشنگتن ميتواند به افزايش ثبات و امنيت منطقه کمک کند. هم زمان، ژاپنيها از تحريک ايران و بدترکردن روابط بين دو کشور پرهيز خواهند کرد.
در ماه ژوئن امسال نيروهاي مسلح ايران يک پهپاد جنگي آمريکا را در نزديکي تنگه هرمز سرنگون کردند. دونالد ترامپ، رئيس جمهور آمريکا در دقايق آخر از حمله انتقام جويانه عليه ايران منصرف شد. از آن زمان اوضاع امنيتي خليج فارس به مقدار قابل توجهي بهبود پيدا کرده است. رئيس جمهور ايران نيز طرحي با نام ابتکار صلح هرمز را براي افزايش ثبات در منطقه پيشنهاد کرده است. امارات و ديگر کشورهاي عربي خليج فارس به دنبال بهبود روابط خود با تهران هستند.
بنابراين، حتي در صورتي که کشتيهاي ژاپني به منطقه اعزام نشوند، ممکن است نفت کشهاي اين کشور با تهديدي روبرو نشوند. اما در صورتي که ناوهاي جنگي اين کشور به يک اقدام تهران واکنش نشان دهند يا در يک درگيري فرضي بين ائتلاف آمريکايي و نيروهاي ايراني دخالت کنند، برنامه دولت ژاپن به شکست منجر خواهد شد. توکيو براي پرهيز از چنين سناريويي بايد سياست خارجي خود را در راستاي کاهش تنش در خليج فارس برنامه ريزي کند.
بازار