خراسان/ « چرا جانسون پيروز شد و کوربين شکست خورد؟ » عنوان يادداشت روز در روزنامه خراسان به قلم نبي شريفي است که ميتوانيد آن را در ادامه بخوانيد:
کمتر از 48 ساعت مانده به انتخابات سراسري بريتانيا، بوريس جانسون، رهبر حزب محافظه کار سوار بر بلدوزري که روي آن شعار «برگزيت انجام شد» نوشته شده بود، ديوار (نمادين) «بن بست» را خراب کرد. حزب او حالا به بهترين نتيجه انتخاباتي از زمان پيروزي مارگارت تاچر در انتخابات ۱۹۸۷ دست يافته است.
اما به راستي چرا جانسون پيروز شد؟ يکي از دلايل پيروزي محافظه کاران به دليل وجود شخصيتي کاريزماتيک و سخنوري همچون بوريس جانسون در جايگاه رهبر اين حزب است. وجهه اي که ترزا مي، نخست وزير و رهبر پيشين حزب محافظه کار از آن برخوردار نبود. جالب است که فردي با ويژگي هاي شخصيتي جانسون، پيش از او در انتخابات 2016 آمريکا نتيجه مثبت از راي دهندگان گرفته بود. بوريس جانسون چه در دوران شهرداري لندن، چه دوران نخست وزيري اش، همان قدر بابت کردار و سخنانش در رسانه ها حضور داشت که دونالد ترامپ، در صدر اخبار بود. شبکه (RTL) در صفحه توئيتر خود نوشت: «پيروزي بوريس جانسون در انتخابات پارلماني انگليس چه چيزي را افشا مي کند؟ از ديدگاه آمريکا، پيروزي بزرگ جانسون در انتخابات پارلماني افشاگر شکاف ميان طبقه نخبگان و رأي دهندگان است. اين شکاف به قدري اهميت دارد که نمي توانيم باور کنيم». اما دليل اصلي پيروزي شگفت انگيز محافظه کاران، تمرکز آن ها و مواضع شان درباره حل بحراني به نام «برگزيت»ست. دليلي که باعث شد طرفداران برگزيت از حزب «کارگر»، «برگزيت» (به رهبري فاراژ) و ديگر احزاب، به حزب اصلي خود پشت کنند و آراي شان را در صندوق محافظه کاران بريزند. تصميمي که به جهش کرسي هاي حزب حاکم و به دست آوردن اکثريت مطلق انجاميد. حالا جانسون اعلام کرده است که پس از «سه سال اتلاف وقت»، برگزيت را تا ۳۱ ژانويه به سرانجام خواهد رساند. آن هم در شرايطي که دونالد ترامپ قول همکاري براي عبور بريتانيا از بحران اقتصادي «پسابرگزيت» را داده است.
حال سوال اين است که چرا کوربين باخت؟ باخت جرمي کوربين که 36 سال نماينده حزب کارگر در پارلمان بريتانيا بوده و چهار سال از رهبريش بر اين حزب مي گذرد، دلايل متعددي دارد:
الف) بزرگ ترين دليل باخت او که باعث شد بسياري از هوادارانش در خانه بمانند يا پاي صندوق بروند و به رقباي محافظه کار يا ليبرال دموکرات شان راي دهند، مواضع غير شفاف کوربين درباره برگزيت بود. او وعده داده بود درصورت پيروزي، يک همهپرسي براي انتخاب بين دو گزينه «مذاکره مجدد براي برگزيت» (خروج از اتحاديه اروپا) يا «لغو برگزيت» برگزار کند. موضعي که به مذاق بسياري خوش نيامد.
ب) کوربين، مردي است که براي خلع سلاح هسته اي فعاليت کرده بود و در بسياري از تظاهرات هاي ضد جنگ و ضد فقر حاضر بوده است. دليلي که باعث شده بود برخي صلح طلبي او را خلاف منافع ملي بريتانيا بدانند.
ج) چهره ضد صهيونيست وي نيز در نتايج اخير بي تاثير نبود. او بارها چفيه بر دوش انداخته و از طرفداري حزب ا... و حماس ابايي نداشت. ضديت وي با صهيونيست ها تقريبا علني شده بود و در تهييج يهوديان عليه وي نيز موثر واقع شد، چراکه حدود يک سال و نيم پيش، کميته اجرايي ملي حزب کارگر قطعنامه اي تصويب کرد که بر اساس آن حزب کارگر، بدترين دشنام ها را عليه رژيم صهيونيستي مجاز قلمداد مي کرد. بنابراين اعضاي حزب کارگر که از آن تاريخ به بعد به توهين به دولت اسرائيل اقدام و آن را به عنوان پيرو نازيسم معرفي کنند، در معرض هيچ گونه مجازاتي از سوي سران حزب قرار نخواهند گرفت و بديهي است که اين اقدامات براي لابي قدرتمند و متمول صهيونيست خوشايند نخواهد بود.
خلاصه آن که پيروزي قاطع محافظه کاران و اجراي نه چندان دور توافق برگزيت، همزمان باخت هم براي دولت جانسون به حساب ميآيد، چراکه حزب ملي اسکاتلند نيز با افزايش 13 کرسي نسبت به انتخابات پيشين و کسب 48 کرسي، حالا گام بلندي را براي اهداف جدايي طلبي خود بر خواهد داشت. اين پيروزي به معناي تقويت موج مليگرايي در کشور اسکاتلند است. نيکولا استورجن، رهبر حزب ملي اسکاتلند گفته که بايد به اسکاتلند حق انتخاب دوباره داد. همهپرسي استقلال اسکاتلند از بريتانيا در ۱۸ سپتامبر ۲۰۱۴ برگزار شد که بيش از ۵۰ درصد مردم اين کشور با آن مخالفت کردند. با وجود اين، حزب ملي اسکاتلند اميدوار است که با اجراي برگزيت توسط بوريس جانسون، برايند علاقه حداکثر مردم اين کشور براي بقا در اتحاديه اروپا با موج پيشين مليگرايي، اين بار به استقلال اين کشور منجر شود. همه پرسي مجدد پس از تاييد پارلمان محلي، نياز به تاييد پارلمان بريتانيا دارد که اکثريت اش با حزب جانسون است . از طرفي، جانسون هنوز نتوانسته راهحلي براي ايرلند شمالي و مرز آن با جمهوري ايرلند در راستاي توافق برگزيت بيابد. به نظر مي رسد محافظه کاران اين بار برخلاف ديويد کامرون، اجازه همه پرسي را به اسکاتلند نخواهند داد و ايرلندي ها را هم براي ارتباط با همسايه جنوبي شان تحت فشار خواهند گذاشت. اما اجراي برگزيت اميد تجزيه طلبان براي اجراي دومينو وار آن در اسکاتلند و ايرلند شمالي را زنده کرده است.به نظر مي رسد فصل جديد چالش هاي بريتانيا در راه است.
بازار