مشرق/ متن پيش رو در مشرق منتشر شده و انتشار آن در آخرين خبر به معناي تاييد تمام يا بخشي از آن نيست
اطلاعاتي در اختيار است که تاکيد ميکند، ترور سردار سليماني، سالها قبل از سوي اماراتيها و سعوديها طراحي شده بود. سوال اين است که آيا آل سعود و آل نهيان به نوعي در ترور سردار سليماني نقش داشتند؟
ترور سردار «قاسم سليماني»، فرمانده سپاه قدس، وابسته به سپاه پاسداران، تنها جزو برنامه هاي «دونالد ترامپ»، رئيس جمهوري آمريکا قرار نداشت، بلکه پيش از آن گزارش هاي بسياري به اين نکته اشاره کرده بودند که سعودي ها در چارچوب جنگ غير علني خود با جمهوري اسلامي مايل به پياده سازي اين گزينه بودند.
روزنامه آمريکايي «نيويورک تايمز» در ماه نوامبر 2018 ميلادي، براي اولين بار طي مصاحبه با افرادي نزديک به «محمد بن سلمان»، ولي عهد سعودي درباره نقشه هايي براي ترور کساني که آنها را «دشمنان عربستان» ناميده بود، پرده از اين خواسته سعودي ها برداشت.
همچنين، «محمد جواد ظريف»، وزير خارجه در سخناني به طور ضمني به دست داشتن برخي کشورها در عمليات ترور اشاره مي کند، اما نامي از آن کشورها نمي برد، بلکه در لفافه از «دست داشتن برخي کشورهاي کوچک منطقه» در اين عمليات سخن مي گويد.
با اين حال اثبات دست داشتن رسمي عربستان و امارات در ترور سردار سليماني نيازمند مستندات بسيار و تحقيقات ويژه است. اما آمريکايي ها به سرعت پس از انجام عمليات از بن سلمان، با بيان اينکه عربستان همواره از واشنگتن حمايت کرده و ميزان تهديدات خصمانه و مستمر ايجاد شده از جانب سپاه قدس را درک مي کند، تشکر کردند.
پس از آن «مايک پمپئو»، وزير خارجه آمريکا در تماسي تلفتي با بن سلمان درباره آنچه که آن را «تدابير شديد دفاعي براي محافظت از شهروندان آمريکايي در خارج» ناميده بود، صحبت کرد. سخناني که به طور ضمني به هماهنگي هاي بين آمريکا و عربستان پيش از ترور سردار سليماني اشاره مي کند.
پس از مطرح شدن فرضيه هايي مبني بر دست داشتن عربستان در اين عمليات، يک مقام سعودي در گفتگو با خبرگزاري «فرانس پرس» تاکيد کرد که واشنگتن، رياض را در جريان نقشه ترور سردار سليماني نگذاشته و در ادامه خاطر نشان کرده بود که با توجه به تحولات سريعي که منطقه شاهد آن است، رياض بيش از پيش بر خويشتنداري و عدم دست زدن به هر اقدامي که موجب تشديد تنش مي شود، تاکيد مي کند.
شايد يکي از دلايل عدم ابراز خرسندي سعودي ها از عمليات ترور سردار سليماني و سکوت رسانه اي در قبال آن به سپتامبر گذشته باز مي گردد که تاسيسات نفتي سعودي ها در «بقيق» و «خريص» مورد حمله قرار گرفت و براي 10 روز موجب توقف نيمي از توليد نفت عربستان شد. هجومي که سعودي ها را از بيم تکرار آن وادار به گشودن درب هاي تماس محرمانه براي گفتگو با تهران کرد.
بعد از عمليات نيز يک منبع آگاه آمريکايي در گفتگو با سي ان ان تصريح کرد که ايران از متحدان آمريکا در عراق و خاورميانه انتقام مي گيرد و عربستان در راس اين متحدين قرار دارد که طي ماه هاي گذشته پذيراي هزاران نظامي آمريکايي بود.
موضع رسمي عربستان و امارات
برخلاف معمول موضع رسمي عربستان سعودي و امارات متحده پس از ترور سردار سليماني و با وجود دشمني شديد با ايران و تحريکات و فتنه انگيزي هاي بي وقفه اشان عليه سردار سليماني، سکوت و حفظ آرامش بود. طوري که رياض به بيانيه اي اکتفا کرد که در آن اشاره شده بود، اين عمليات نتيجه تشديد تتش و فعاليت هاي تروريستي بود و خواستار خويشتن داري شده بود.
موضع امارات متحده هم به همان شکل خاکستري باقي ماند، به ويژه پس از آنکه ابوظبي موفق شده بود، در اين اواخر کانال هايي ارتباطي با تهران ايجاد کند و همچون رياض خواستار خويشتن داري شد.
شادماني رسانه هاي سعودي و اماراتي
داخل هريک از کشورهاي عربستان و امارات، موضع رسمي حکومت ها، موضع حاکم بر صحنه نبود، چراکه مطبوعات داخلي و پايگاه هاي اجتماعي از ترور سردار سليماني ابراز خرسندي و شادماني بسياري کردند. طوري که مطبوعات سعودي سردار سليماني را «تروريستي» توصيف کردند که «کشته شد و با کشته شدن وي، طرح هاي تخريبي ايران نيز به پايان خط رسيد».
نقشه پيشين عربستان سعودي
حادثه ترور سردار سليماني و در ادامه آن تماس آمريکايي ها با سعودي ها بار ديگر نگاه ها را به گزارشي جلب کرد که نشريه نيويورک تايمز ماه نوامبر 2018 منتشر کرد و در آن از افرادي نام برده بود که با امارات نيز رابطه داشتند.
رايزني هايي که نيويورک تايمز در آن مقطع زماني از آن سخن گفته بود، در آمريکا با «جورج نادر»، مشاور ولي عهد ابوظبي و تاجر آمريکايي لبناني الاصل و «جويل زاميل»، صهيونيست داراي روابط بسيار نزديک با دستگاه هاي اطلاعاتي و امنيتي رژيم صهيونيستي انجام شده بود.
جورج نادر و بن سلمان
اين نشريه آمريکايي در آن مقطع زماني گفته بود که اين رايزني ها و گفتگوها قبل از يک سال از حادثه کشته شدن «جمال خاشقجي»، روزنامه نگار معترض عربستاني داخل ساختمان کنسولگري عربستان در شهر استانبول ترکيه (اکتبر 2018) انجام شده بود و در آن مقطع محمد بن سلمان، ولي عهد و وزير دفاع عربستان بود.
نيويورک تايمز به نقل از منابعي که آنها را ناشناس مي نامد و در اين نشست محرمانه حضور داشتند، ادامه مي دهد که مقامات بلند پايه دستگاه هاي اطلاعاتي و امنيتي عربستان و شماري از افراد نزديک به بن سلمان، موضوع امکان به خدمت گرفتن شرکت هاي امنيتي خصوصي براي ترور دشمنان ايرانيِ عربستان سعودي را مورد بحث و مناقشه قرار دادند.
به گفته اين منابع، حلقه کوچک پيرامون بن سلمان از لحظه به قدرت رسيدن وي، درباره نقشه ترور دشمنان ايراني عربستان بحث و گفتگو مي کنند و در اين خصوص دستور داشتند، عمليات هاي اطلاعاتي و تجسسي و فعاليت هاي نظامي را با هدف تلاش براي تحکيم پايه هاي حاکميت بن سلمان افزايش دهند.
ارتباط سردار سليماني با نقشه
سرلشکر «احمد عسيري»، نايب رئيس سازمان اطلاعات عربستان در ماه مارس 2017 نشستي در رياض با «جورج نادر» و «جويل زاميل» داشت که در آن نشست نقشه ها و برنامه هاي نابودي اقتصاد ايران با به خدمت گرفتن مزدوران و جاسوسان را مورد بررسي قرار دارد و تخمين زد که اين عمليات نيازمند بودجه اي دو ميليارد دلاري است.
طي گفتگوها يکي از دستياران ارشد عسيري اين سوال را مطرح مي کند که اين برنامه ها و نقشه ها مي تواند، ترور سردار سليماني را هم دربرگيرند.
ادامه اين نشست ها به آمريکا انتقال يافت و مشخصا با حضور «جورج نادر» و «جويل زاميل» که پيشتر و در سال 2016 طرح نابودي اقتصاد ايران را ارائه داده بودند، برگزار شدند. از آنجا که «جورج نادر» و «جويل زاميل» مطمئن نبودند که دونالد ترامپ پيروز انتخابات آمريکا باشد و «باراک اوباما»، رئيس جمهوري وقت آمريکا نيز نشان مي داد، تمايلي به اين امر ندارد، پيشنهاد انجام عمليات ترور سردار سليماني را به امارات و عربستان دادند که خود آنان ايده اين عمليات را داده بودند.
اين نشريه آمريکايي مي افزايد: اما از آنجا که «جورج نادر» و «جويل زاميل» مطمئن نبودند که عربستان توان چنين عملياتي را داشته باشد، از سعودي ها خواستند که مدتي تامل کنند، تا درباره اين عمليات و همراهي و کمکشان به عربستان با وکلاي خود رايزني کنند. نتيجه رايزني و مشورت آن شد که وکلاي «جورج نادر» و «جويل زاميل» نيز با دادن هرگونه کمکي به سعودي ها در اين عمليات و همراهي با آنها مخالفت کردند و اين باعث شد، تا به سعودي ها بگويند، با آنها که در هيچ عمليات تروري شرکت نخواهند کرد.
اما «جورج نادر» سعودي ها را به يک شرکت امنيتي معرفي کرد که دفتر آن در لندن بود و سابقه سازمان دهي و اداره نيروهاي ويژه انگليسي را در پرونده خود داشت و اينکه ممکن است، چنين طرحي را قبول کند، اما گفت که نمي داند، اسم شرکت چيست.
نيويورک تايمز به نقل از يکي از طرفداران نزديک بن سلمان که از جزئيات قتل جمال خاشقجي آگاه بود، نقل مي کند که توجه و تمايل ژنرال عسيري به ترورها موضوع اتفاقي و تصادفي نيست.
جورج نادر
جويل زاميل
«جورج نادر» و رابطه با عربستان و امارات
اطلاعاتي که از پيشينه «جورج نادر» در اختيار است، تاکيد مي کند که وي متهم به خريد نفوذ براي بن زايد در مراکز تصميم گيري آمريکاست.
او که به «مرد در سايه» و «جعبه سياه» و «کارشناس سياست هاي خاورميانه» معروف است، هم اکنون محکوم به حداقل 15 سال و حداکثر 40 سال حبس به اتهام کودک آزاري است. وي پيش از به قدرت رسيدن ترامپ در نشست هاي مشاوران ارشد ترامپ و مسئولان منطقه خاورميانه مشارکت داشت و بسياري از رسانه هاي عربي و غير عربي تصاويري از او در کنار بن سلمان منتشر و تصريح کرده اند که وي از افراد نزديک به بن سلمان است.
اين درحالي است که «جورج نادر» روابط بسيار مرموز و محرمانه اي با لابي صهيونيستي در آمريکا و سازمان جاسوسي رژيم صهيونيستي (موساد) برقرار کرده است.
بازار