ايران/ متن پيش رو در ايران منتشر شده و انتشار آن در آخرين خبر به معناي تاييد تمام يا بخشي از آن نيست
زهرا کشوري/ «در خانه بمانيم» کمپيني است که مردم شهرهاي مختلف کشور را به ماندن در خانه براي مصون ماندن از ويروس کرونا فرا ميخواند. اين شرايط باعث شد تا مسئولان آموزش و پرورش تصميم بگيرند شبکه آموزش را به کلاس درس دانشآموزاني تبديل کنند که معلوم نيست تا چه زماني قرار است دانش آموزان در خانه بمانند. هرچند برخي از خانوادهها اين تعطيلي را فرصتي براي سفر دانستند تا آه از نهاد بسياري برآورند! و اين سؤال را پيش بياورند آيا کساني که تعطيلي را فرصتي براي درنورديدن جادههاي شمال ميدانند باور ندارند که ممکن است کرونا را بهعنوان يک همسفر به شهرهاي سه استان شمال کشور ببرند وافراد بيشتري را آلوده کنند؟
به شمال نرويد
با تعطيلي مدارس جادههاي تهران بهسمت شمال شلوغ شد. مسألهاي که به واکنش اعتراضي شهروندان شمالي ايران منجر شد تا جايي که اين شکايت و اعتراض به شبکههاي اجتماعي رسيد. آنها خواستار جلوگيري از ورود شهروندان از تهران و قم به شهرهاي شمالي شدند. اين اعتراضها به آنجا رسيد که پليس در برخي از مبادي ورودي شهرهاي شمالي تب مسافران را چک ميکند و اجازه نميدهد کساني که تبشان به 38 درجه ميرسد، وارد شهرهاي شمالي شوند و آنها را برمي گرداند. يکي از شهروندان شمالي روي کارتني مينويسد: «هموطن حالا که آمدي مسافرت شمال، لطفاً در ويلاي خودت بمان.» او آن را جلوي ماشينهايي ميگيرد که وسايلشان را روي باربند ماشين گذاشتهاند و براي سفر به شمال آمدهاند. با وجود سفر تعدادي از هموطنان بهشمال که حتي اعتراض «ايرج حريرچي» معاون کل وزير بهداشت را هم بهدنبال داشت اما کساني هم از همان ابتدا تصميم گرفتند تا در خانه بمانند. شهروندان هرمزگان هم با توجه به اقبال گردشگران داخلي به سواحل خليج فارس از مسافران خواستند که بهسمت جنوب سفر نکنند.
«محسن طاهري» يکي از شهروندان ميگويد: «حتي اگر فرد مبتلا نيست در خانه ماندن بهترين راه است. اين روزها مسافرت در هر صورت اشتباهي فاحش است.» بسياري از پزشکان و پرستاراني که در شبکههاي اجتماعي فعالند از شهروندان ميخواهند که به خاطر ترس از کرونا به بيمارستان نروند و هر علامت سادهاي را نشانهاي دال بر ابتلا به اين ويروس خطرناک ندانند. آنها بيمارستانها را جاي مناسبي براي تشخيص نميدانند و توصيه ميکنند که احتمال دارد بيمارستان باعث بيمار شدن آنها شود. اين گروه پزشکان نيز ماندن در خانه را بهترين گزينه براي مقابله با «کرونا» ميدانند. ميزان استفاده از شبکههاي اجتماعي در زماني که در خانه هستيد بسيار مهم است. هرچند شبکههاي اجتماعي در بسياري از مواقع درستترين اخبار را در سريعترين زمان به مخاطب ميرسانند اما ميتواند به اضطراب و استرس زياد فرد دامن بزنند و ماندن در خانه را براي او سخت کنند. برخي از شهروندان که تنها در خانه زندگي ميکنند در همان هفته اول خانه نشيني اعلام ميکنند که دچار افسردگي شدهاند. کاربران ديگر از آنها ميخواهند که روابط اجتماعي خود را از طريق شبکههاي اجتماعي با فاميل و دوستان حفظ کنند. «يوگا» هم گزينه ديگري است که پيش روي افراد مانده در خانه گذاشته ميشود. برخي از کاربران هم فايلهاي حاوي يوگا را اشتراک گذاشتند تا ديگران هم بتوانند از آنها استفاده کنند. گوش دادن موسيقي، پادکست و نگاه کردن فيلم از ديگر برنامههايي است که ميتواند گذر از اين دوره بحراني در خانه را راحتتر کند.
جوانها نگران پيرها
دلنگراني جوانان خانواده براي پدر و مادرها بيشتر از هرکس ديگري است. از ابتداي شيوع ويروس کرونا همه مطالعات نشان ميدهد که زور اين ويروس بيشتر از هرکسي به افراد بالاي 60 سال ميرسد. هرچند اين بيماري به همان اندازه براي کساني که بيماري زمينهاي مثل ديابت و... دارند هم خطرناک است. البته مرگ و ميرها نشان داده که کرونا سن و سال نميشناسد اما با وجود اين هم بيش از هر کسي، افراد بالاي 60 سال را تهديد ميکند. همين باعث شده تا جوانها راهکارهايي بينديشند که پيران و بزرگان فاميل کمتر از خانه خارج شوند. البته برخي از پدر و مادرها هم تا چشم جوانانشان را دور ميبينند به هواي بانک رفتن و خريد سبزي از خانه بيرون ميزنند. خيابانهاي شهرها از جمله تهران خلوتتر از هميشه است. بويژه غروبهاي تهران بيجنب و جوش شده است. برخي از رانندهها از آن به پاشيدن گرد مرگ در خيابانها تعبير ميکنند. در ميان اين خلوتي اما هستند شهرونداني که بدون هيچ مراقبتي در ميان خيابانها ميچرخند. صاحبان بعضي از مشاغل از جمله تعميراتيهاي ماشين هيچ فاصلهاي بين خود و مراجعان رعايت نميکنند. برخي از شهروندان بدون هيچ پيشگيري، خيلي راحت خريد ميکنند. نه خبري از دستکش روي دستهاي آنهاست نه خبري از ماسک. از دستفروشها خريد ميکنند و در همان حالت مصرف ميکنند. گروه ديگري هم وجود دارند که هم از دستکش استفاده ميکنند هم از ماسک. اما ماسک و دستکشها را بعد از استفاده در خيابان رها ميکنند تا اين سؤال پيش بيايد که آيا آنها نميدانند با اين رفتار در حال شيوع بيشتر کرونا هستند؟
کرونا و خانه نشيني به بسياري از کسب و کارها هم آسيب جدي زده است. برخي از کسب و کارهاي کوچک در حال نابودي هستند. دستفروشهاي مترو بيکار شدهاند. بيش از هر کسي نيروهاي خدماتي که چشمشان به درآمد خانه تکاني دم عيد بود، بيکار شدهاند. آنها از ضعيفترين اقشار جامعه هستند. وضعيت آنها در آستانه شب عيد به دلنگراني برخي از فعالان اجتماعي منجر شده است. آنها از کساني که خانه تکاني خود را توسط خدماتيها کنسل کردهاند ميخواهند تا هواي آنها را به لحاظ مالي در آستانه عيد نوروز داشته باشند. کساني که قادر به در خانه ماندن نيستند و از پس خريد ملزومات بهداشتي برنمي آيند. برخي از اعضاي جمعيت دانشجويي امام علي در محله شوش و مولوي به دست کودکان کار محلول ضد عفونيکننده ميزنند اما اين کافي نيست. واقعيت ماجرا اين است که رعايت بسياري از نکات ايمني و توجه به بروشورهاي سازمانهاي جهاني خطابشان به گروهي است که از حداقل رفاه طبقاتي برخوردارند. آنها مينويسند: «رابطه کرونا با فقير و غني يکسان است اما رابطه فقير و غني با کرونا يکسان نيست.» دولت بايد براي اين قشر از جامعه تمهيداتي بينديشد تا حداقل ملزومات بهداشتي بهصورت رايگان در اختيار آنها قرار گيرد.
خدمات رايگان تلويزيونهاي اينترنتي تا پايان سال
محمدجواد آذري جهرمي، وزير ارتباطات و فناوري اطلاعات در صفحه توييتر خود نوشت: تلويزيونهاي اينترنتي، ارائه خدمات رايگان خود را تا پايان سال ادامه خواهند داد. ترافيک مصرفي اين تلويزيونها نيمبها محاسبه خواهد شد. همچنين ترافيک کليه کلاسهاي آموزشي مجازي مورد تأييد وزارت آموزش و پرورش و وزارت علوم، براي کاربران رايگان خواهد بود.
بازار