شرق/ متن پيش رو در شرق منتشر شده و انتشار آن به معني تاييد تمام يا بخشي از آن نيست
در کرهجنوبي يک مثل معروف ميان رئيسجمهورها دست به دست ميشود با اين مضمون که «سال آخر رياستجمهوري هر لحظه يک بحران جديد رخ ميدهد و هر روز بايد در آرزوي پايان دوره بود». در ايران نيز تقريبا به شکلي ديگر هر رئيسجمهور سال آخر از چهار سال دوم رياستجمهوري خود را با انتظار پايان دوره و رهايي از فشارها ميگذراند. موج گسترده انتقادهاي فعالان سياسي و استيضاحهاي پشتسرهم وزرا و طرحهاي مختلف سؤال يا حتي استيضاح رئيسجمهور هر روز در رسانههاي مختلف خودنمايي ميکنند؛ اصولگرا و اصلاحطلب هم ندارد. رئيسجمهور محکوم است سال آخر را با همه بحرانهاي معمول اداره کشور، در تبوتاب رهايي از فشارها و حملههاي سياسيون جناح مقابل سپري کند. تاريخ همچنان در حال تکرار است و بعد از خاتمي و احمدينژاد، حال ِروحاني نيز در سال آخر رياستجمهورياش چندان تعريفي ندارد و مجلس به سمت استيضاح او در حال حرکت است؛ هرچند چنين اتفاقي بعيد است رخ دهد، اما مسئله سروصدايي است که بهارستانيها به راه انداختهاند. يکي ميخواهد استيضاح کليد بخورد و ديگري ميگويد روحاني کمر همت را بسته که اقتصاد ايران را ويران کند. مشابه همين وقايع و حتي شديدتر در سال 91 براي احمدينژاد رخ داد؛ مانند آنچه در يکشنبه سياه رقم خورد و لاريجاني احمدينژاد را از مجلس بيرون کرد. احمدينژاد که براي جلسه استيضاح وزير کار در مجلس حاضر شده بود، فيلمي از جلسه فاضل لاريجاني و سعيد مرتضوي و ماجراي 300 ميليون رشوه پخش کرد که با واکنش تند لاريجاني، رئيس وقت مجلس، همراه شد. علي لاريجاني همچنين به نقل از داوود احمدينژاد، برادر محمود احمدينژاد، گفت که اطرافيان رئيس دولت با سازمان مجاهدين خلق و بيگانگان رابطه دارند و دچار فساد مالي هستند. پس از سخنان لاريجاني، احمدينژاد خواستار صحبتکردن شد که لاريجاني چنين اجازهاي به او نداد و گفت: «شما شئونات جمهوري اسلامي را رعايت نکرديد و اتهام زديد. ديگر حقي براي صحبتکردن نداريد، به سلامت». اينگونه با واژه «به سلامت» رئيسجمهور وقت از مجلس اخراج شد.
در دوره رئيس دولت اصلاحات هم که از بحرانهاي مختلف سياسي ازجمله قتلهاي زنجيرهاي، حمله به کوي دانشگاه و ماجراي کنفرانس برلين، پرونده هستهاي و... توانسته بود عبور کند، در سال پاياني با مجلسي اصولگرا و اکثريت مخالف اصلاحطلبان حتي مجبور شد لوايح دوگانه اختيارات رياستجمهوري را نيز پس بگيرد. در آن دوره نيز عملا مجلس شمشير را براي خاتمي از رو بسته بود. مهم حمله به رئيس دولت اصلاحات بود نه کمک به اداره کشور و حاشيهها جايگزين امور مهم و اساسي شده بودند. حال نيز مجلس اصولگراي يازدهم در شرايط نابسامان اقتصادي و تحريمهاي کمرشکن آمريکا به فکر استيضاح رياستجمهوري در وضعيتي است که امکان عمليشدن چنين اتفاقي کمتر از يک درصد است و جز هدردادن وقت و انرژي دستاوردي ندارد و عدم انتقاد درست و بنيادي براي رسيدن به راهکاري تأثيرگذار شرايط کشور را هر روز بدتر از روز قبل خواهد کرد و فقط سروصدا بههمراه دارد؛ براي نمونه نماينده خمينيشهر در مجلس شوراي اسلامي با اشاره به اينکه مشکلات کنوني نتيجه سياستهاي آقاي روحاني و تيم همراهش به شمار ميرود، خاطرنشان کرد: آقاي قاليباف، نشستن و گوشدادن به حرفهاي وزرا بيثمر است، استيضاح رئيسجمهور را کليد بزنيد. حجتالاسلام محمدتقي نقدعلي، عضو کميسيون کشاورزي مجلس و نماينده خمينيشهر، بعد از سخنان محمدجواد ظريف که پانزدهم تيرماه در مجلس پاسخگوي سؤالهاي نمايندگان بود، خطاب به رئيس مجلس گفت: «اين روشي که مجلس در پيش گرفته است، جواب نميدهد. ما ديگر روي نگاهکردن به چهره مردم را نداريم. دلار ۲۱ هزار تومان، سکهاي که از ۱۰ ميليون گذشته است و مرغ قيمت نجومي، نتايج سياستهاي هفتساله دولت است. نشستن و گوشکردن به حرفهاي وزراي دولت بيثمر است. استيضاح رئيسجمهور را کليد بزنيد». در همين راستا اقبال شاکري، نماينده تهران نيز به تسنيم گفت که طرح سؤال از رئيسجمهور با ۱۳۰ امضا به هيئترئيسه مجلس تقديم شده؛ اما علي خضريان، ديگر نماينده تهران، به خبرگزاري فارس گفته تعداد امضا به ۲۰۰ نفر رسيده است. ماجراي امضا براي استيضاح و نقد عملکرد روحاني همچنان ادامه داشت که موسويلارگاني، روحاني را نفوذي خطاب کرد، آنهم در نطق مياندستور خود در صحن علني مجلس تا نقدها به حملهاي صرح و تند تبديل شوند.
عضو هيئترئيسه مجلس خطاب به رئيسجمهوري عنوان کرد: گفتيد هم بايد چرخ سانتريفيوژها بچرخد و هم چرخ اقتصاد؛ متأسفانه هر دو چرخ بهدليل بيتدبيري شما و دولت خسته و ليبرالتان از کار افتاده است. تحريمها همگي برگشته است. شما در هفت سال گذشته به هيچيک از توصيههاي رهبري عزيز عمل نکرديد و در موارد متعدد مانند يک نفوذي تقابل و ستيزه با ارکان نظام را در رأس برنامهها و سخنانتان قرار داديد. ناصر موسويلارگاني، نماينده فلاورجان، روز گذشته در مجلس در نطق مياندستور خود در صحن علني مجلس، با بيان اينکه وقايعي که در چند ماه اخير و بهويژه روزها و هفتههاي گذشته در بازارهاي مختلف رخ داده عادي نيست، تصريح کرد: قيمت دلار در بازار آزاد از مرز ۲۰ هزار تومان عبور کرده است. سکه بيش از ۱۰ ميليون تومان و قيمت مسکن و خودرو نجومي شده است. موجي از تورم دامنگير اقتصاد کشور شده که تبعات آن بيش از همه بر جيب طبقات متوسط و اقشار کمدرآمدتر جامعه فشار وارد ميکند. انگار آقاي روحاني کمر همت را بسته که اقتصاد ايران را ويران کند. نماينده مردم فلاورجان با تأکيد بر اينکه مجلس يازدهم که با شعار نجات اقتصاد ايران تشکيل شده فرصت چنداني براي عمل به اين شعار ندارد، افزود: گزارشهاي ارائهشده اعضاي دولت در هفتههاي اخير نهتنها قانعکننده نيست بلکه از ديد بنده زمينهساز تشديد تورم هم هست. او ادامه داد: وقتي رئيس بانک مرکزي در تلويزيون شفاف ميگويد که دولت برنامهاي براي دخالت در بازار ارز و تقويت ارزش پول ملي ندارد، اميد به اصلاح کمرنگتر ميشود. آقاي همتي قيمتها خود را با نرخ بازار آزاد تطبيق ميدهند نه گفتههاي شما! وقتي وزير راه و شهرسازي بهجاي ارائه راهکار براي حل مشکل مسکن، نمک بر زخم ملت ميپاشد و ميگويد: نخريد تا ارزان شود. موسويلارگاني درباره معاهده بينالمللي ايران با 1+5 تحت عنوان برجام گفت: قرار بود برجام منجر به حل مشکلات اقتصادي و رفع کامل تحريمها شود، اما فرجام برجام را ببينيد؛ آمريکا بدون کوچکترين پرداخت هزينهاي از برجام خارج شده است. آقاي روحاني! يادتان نرفته که اعلام کرديد تمام تحريمها روز عملياتيشدن برجام لغو شده و ديگر بازگشتني هم نيست. وي افزود: با اين همه فاجعه، چاره کار اين است که مجلس از شخص رئيسجمهور دعوت کند تا با حضور در جلسه علني، پاسخگوي اين همه نابساماني باشد. شما که اعتماد مردم را با نابخردي سلب کرديد، بايد پاسخگو باشيد.
تضاد در حرف و شعار و عمل قبل و بعد از رياستجمهوري شما کاملا مشهود است؛ براي نمونه يک بار سخنان خود در ۲۲ فروردين ۹۲ با اظهاراتتان در سوم تير ۹۹ را براي خود بازخواني کنيد تا بدانيد با اعتماد ملت چه کرديد. عضو هيئترئيسه مجلس به اين ميزان انتقاد قانع نشد و روحاني را متهم به دروغگويي کرد و در پايان سخنانش گفت: آقاي روحاني فضاسازي رسانهاي و دروغ بس است. بايد در خانه ملت حاضر شويد و پاسخهايي قانعکننده براي ملت و نمايندگان داشته باشيد. آنچه نمايندگان مجلس از نابسامانيها ميگويند درست است، اما راهکار چيست؟ نمايندگان مجلس در بحرانيترين روزهاي کشور چه دلمشغوليهاي داشتهاند؟ روزي که دلار به بالاترين قيمت خود رسيد، آنها به فکر فيلتر اينستاگرام در مجلس بودند و حتي حفظ ارزش پول کشور دغدغه آنها نبود؛ بنابراين اگر انتقادها براي حل مشکلات کشور باشد، خوب است، اما اگر براي تسويهحساب جناحي و بهراهانداختن يک بازي سياسي با نيمنگاهي به انتخابات رياستجمهوري باشد، نهتنها مشکلي حل نخواهد شد بلکه همچنان شاهد رشد تورم و کاهش ارزش پول ملي و فقيرترشدن مردم خواهيم بود. مجلس يازدهم با همه سروصدايي که به راه انداخته تاکنون خود را بسيار دور از دغدغه مردم نشان داده و اينگونه فعلا اميدي به بازگشت مجلس به رأس امور نيست.
بازار