آمار بورسبازان حرفهای

دنياي اقتصاد/ متن پيش رو در دنياي اقتصاد منتشر شده و انتشار آن در آخرين خبر به معناي تاييد تمام يا بخشي از آن نيست
رشد شاخصها و هجوم سرمايهگذاران به بازارسهام از خرداد ۹۷ به اينسو چهره بازارسرمايه را تغيير داده است. بدون احتساب آمار ۴۹ ميليون دارنده سهام عدالت، روزانه بهطور متوسط ۸۰۰ هزار نفر سهام معامله ميکنند و روزي ۱۰۰ هزار کد معاملاتي جديد در بورس ايجاد ميشود. تعداد کدهاي سهامداري به ۵/ ۱۵ ميليون رسيده که تا ۸ ميليون نفر آنان در مردادماه دستکم يک معامله در بورس انجام دادهاند. تعداد کدهايي که در ماه بين يک تا ۹ معامله انجام دادهاند، نسبت به ابتداي امسال ۵/ ۳ برابر شده است؛ ضمن اينکه در اين ماه شاهد رشد ۵ برابري تعداد معاملهگران حرفهاي نسبت به اسفند ۹۸ بودهايم. گذشته از ۳/ ۵ ميليون سرمايهگذاري که در مردادماه امسال، يک تا ۹ بار سهام معامله کردهاند، تعداد سرمايهگذاران حرفهاي بورس به يک ميليون و ۹۰۰ هزار سهامدار رسيده است. اين تعداد دستکم هر هفته بيش از ۲ معامله در بازارسهام انجام دادهاند که به نظر ميرسد احتمالا معاملهگري در بورس به شغل اصلي يا دستکم شغل دوم آنان تبديل شده است.
آمارهاي تازه نشان ميدهد افزايش اقبال به بازار سرمايه ترکيب مشارکتکنندگان در بورس را تغيير داده است. براساس جديدترين يافتههاي «دنياياقتصاد»، در مردادماه امسال تعداد سرمايهگذاران حرفهاي در بورس به يک ميليون و ۹۰۰ هزار سهامدار رسيده است. اين تعداد سرمايهگذارحرفهاي دستکم هفتهاي بيش از ۲ معامله در سامانههاي معاملاتي بازار سهام انجام دادهاند. با در نظر گرفتن اين نکته که يک ميليون و ۸۵۰ هزار نفر در مردادماه بيش از ۱۰ معامله انجام دادهاند بهنظر ميرسد تعداد بورسبازان حرفهاي در ميانه تابستان امسال از رشدي چشمگير برخوردار شده و احتمالا معاملهگري در بورس به شغل اصلي يا دستکم شغل دوم اين دسته از سرمايهگذاران تبديل شده است. بورسبازان حرفهاي، سهامداراني هستند که بخش عمده منابع درآمدي خود را روي سرمايهگذاري در بورس متمرکز کردهاند و اگرچه نميتوان برآورد کرد که بورسبازي شغل اول يا دوم آنان است يا خير اما تعداد معاملات هفتگي اين افراد نشان ميدهد اين دسته از سرمايهگذاران بخش عمدهاي از وقت و انرژي خود را صرف سرمايهگذاري در بازار سهام ميکنند.
آمارهاي تازه چه ميگويند؟
آمارهاي «دنياي اقتصاد» نشان ميدهد روزانه دستکم ۸۰۰ هزار نفر در بورس معامله انجام ميدهند. طبق آخرين آمار سپردهگذاري مرکزي اوراق بهادار و تسويه وجوه (سمات)، در مرداد سال جاري ۵ ميليون و ۳۲۰ هزار کد معاملاتي يک تا ۱۰ معامله (خريد و فروش) انجام دادهاند. رشد ۵/ ۳ برابري تعداد کدهايي که در ماه بين يک تا ۱۰ معامله انجام دادهاند نسبت به ابتداي امسال از توجه زياد عامه مردم به اين بازار حکايت دارد. در ابتداي امسال تعداد کدهايي که اين ميزان معامله را انجام ميدادند يک ميليون و ۹۰ هزار سهم بوده است. براساس اين گزارش، در مردادماه سال جاري ۷۶۰ هزار سهامدار بين ۱۰ تا ۲۰ معامله انجام دادهاند و يک ميليون و ۹۰ هزار کد، بيشتر از ۲۱ معامله در ماه انجام دادهاند. در اين ماه شاهد رشد ۵ برابري معاملات نسبت به اسفندماه ۹۸ بوديم. مطابق آمارهاي موجود در اسفند ماه يک ميليون و ۹۰هزار سهامدار دستکم يک تا ۱۰ معامله در بازار سهام انجام دادهاند که اين رقم در مردادماه به ۵ ميليون و ۳۲۰ هزار نفر رسيده است و ۳۱۰هزار و ۳۰۰ نفر هم بيش از ۲۱ معامله انجام داده بودند. رشد ۵ برابري معاملات نسبت به اسفند ۹۸ از سويي و افزايش تعداد بورسبازان از سوي ديگر از بالا رفتن جذابيتهاي اين بازار حکايت دارد.
ماجراي مردمي شدن بورس چه بود؟
براساس آنچه رئيس سازمان بورس اعلام کرده، بهطور متوسط روزانه ۱۰۰ هزار کد معاملاتي در بورس ايجاد ميشود که اين رقم نشان از ميزان توجه عامه مردم به اين بازار ميدهد. ماجراي ورود سهامداران تازهوارد به بورس را بايد از بهار ۹۷ که روند رو به رشد شاخص همزمان با تندتر شدن شيب منحني تورم شد، دنبال کرد. در اين دوره بخشي از خانوارها براي جبران کاهش ارزش پولشان، تصميم گرفتند پساندازهايشان را وارد بورس کنند. در سال ۹۸ که رقم تورم به ۴۰ درصد رسيد، ديگر سود بانکي حتي قادر نبود نيمي از جريان کاهش ارزش پول را هم جبران کند و پسانداز خانوارها روز به روز ارزش خود را از دست ميداد، در نتيجه تلاشها براي حفظ ارزش داراييها بيشتر شد و موجب شد توجه صاحبان نقدينگي براي سرمايهگذاري در بورس بيشتر شود، زيرا از يک طرف خريد و فروش ارز به دليل اعمال سياستهاي جديد بانک مرکزي محدود شده بود و از سوي ديگر سرمايهگذاري در بازار مسکن هم با پساندازهاي اندک شدني نبود و به پولهاي کلان نياز داشت در حالي که سرمايهگذاري در بورس با رقم ۵۰۰ هزار تومان شدني است.
يکهتازي بورسبازان
براساس دادههاي آماري «دنياياقتصاد»، درمدت مشابه سال گذشته يک ميليون و ۱۰۰ هزار کد سهامداري در عرضههاي اوليه شرکت ميکردند و اکنون بهطور ميانگين در عرضههاي اوليه ۴ ميليون و ۵۰۰ هزار نفر شرکت ميکنند. بر اين اساس اگر افرادي که هم اکنون بهصورت هفتگي در عرضههاي اوليه شرکت ميکنند را معياري براي سنجش تعداد سهامداران فعال در بازار سرمايه در نظر بگيريم مشاهده ميشود که نسبت به سال گذشته اين رقم با افزايش بيش از ۴ برابري همراه شده است.
بررسيهاي آماري
با اين حال بررسي و تحليل کدهاي صادر شده نيز در بازار سرمايه حاکي از اين است که در سال ۱۳۹۱حدود ۶ ميليون و ۴۸۸ هزار کد، در سال ۱۳۹۲ تعداد ۷ ميليون و ۳۶۲ هزار کد، در سال ۱۳۹۳ تعداد ۷ ميليون و ۹۹۶ هزار کد، در سال ۱۳۹۴ تعداد ۸ ميليون و ۸۴۱ هزار کد، در سال ۱۳۹۵ تعداد ۹ ميليون و ۳۴۸ هزار کد، در سال ۱۳۹۶ تعداد ۹ ميليون و ۹۶۵ هزار کد، در سال ۱۳۹۷ تعداد ۱۰ ميليون و ۸۴۴ هزار کد، سال ۱۳۹۸ تعداد ۱۱ ميليون و ۶۶۵ هزار کد و تا پايان خرداد ماه سال جاري تعداد ۱۵ ميليون و ۲۵۱ هزار کد سهامداري در بازار سرمايه صادر شده است. در همين حال، فرهاد دژپسند وزير امور اقتصادي و دارايي ميگويد: با احتساب سهامداران سهام عدالت تعداد کدهاي صادر شده نيز به رقم ۴۸ ميليون و ۵۰۰ هزار نفر رسيده است که اين تعداد با احتساب سهامداران سهام عدالت درنظر گرفته شده است.
با توجه به ورود ۷۰ هزار ميليارد تومان نقدينگي متعلق به سهامداران حقوقي و حقيقي در ۵ ماه نخست امسال، برخي کارشناسان بازار سرمايه پيش بيني ميکنند با توسعه زيرساختها، افزايش عرضههاي اوليه توام با اجتناب از دخالتهاي دستوري در سازوکار معاملاتي بازار سهام که اين روزها شاهد آن هستيم به يقين اين رقم تا پايان سال با افزايش چشمگيري همراه خواهد شد.
مروري بر سالهاي پيشرو
طي سالهاي گذشته سهامداران فعال در بازار سرمايه کشور ميتوانستند يک يا چند کد سهامداري دريافت کنند و با استفاده از خلأ قانوني موجود اقدام به معامله سهام و خريد عرضه اوليه از سوي چند کارگزاري ميکردند. در پي اين موضوع آمارهاي منتشر شده نيز براي فعالان بازار سرمايه چندان قابل استناد نبود. در همين حال با روي کار آمدن سامانه سجام اين خلأ قانوني به نوعي پر شد و سرمايهگذاران نيز با استفاده از يک کد معاملاتي توانستند از طريق کارگزاريها اقدام به داد و ستد سهام کنند.
حضور ۴۳ کشور در بورس تهران
براساس اطلاعات شرکت سپردهگذاري مرکزي ايران، هماکنون سهامداراني از ۴۳ کشور دنيا در بورس تهران حضور دارند که اين روند براي نخستين بار توسط آلمان آغاز شد. بنابراين در حال حاضر سرمايهگذاراني از ۴۳ کشور شامل آمريکا، انگليس، اسپانيا، روسيه، آلمان، سوئيس، سوئد، لهستان، استراليا، ازبکستان، جمهوري آذربايجان، چين، هلند، هند، ترکيه، لبنان، آفريقاي جنوبي، ژاپن، قبرس، ايتاليا، امارات، نروژ، يونان، اندونزي، مالديو، لهستان، کانادا، جزاير کيمن، هنگکنگ، قطر، عراق، پاکستان، سوريه، لوکزامبورگ، کويت، نيوزيلند، مالزي، کرهجنوبي، گرجستان، ارمنستان، جزاير ويرجين، نيجريه و افغانستان فعالند. براساس آخرين آمارهاي موجود تعداد ۲ هزار و ۲۶۳ کد براي سرمايهگذاران خارجي از ۴۳ کشور صادر شده است.