نماد آخرین خبر
  1. برگزیده
تحلیل ها

فردای انتخابات در آمریکا چه اتفاقی می‌افتد؟

منبع
دنياي اقتصاد
بروزرسانی
فردای انتخابات در آمریکا چه اتفاقی می‌افتد؟

دنياي اقتصاد/متن پيش رو در دنياي اقتصاد منتشر شده و انتشار آن در آخرين خبر به معناي تاييد تمام يا بخشي از آن نيست

 ديويد فروم، نويسنده سخنراني‌هاي جورج بوش پسر اخيرا گزارشي از نشست ۶۷ کارشناس امنيتي براي بررسي سناريوهاي مختلف در فرداي روز انتخابات آمريکا را در اختيار مجله آتلانتيک قرار داده است. در اين گزارش کارشناسان به بررسي همه سناريوها از آشوب تا ايجاد اختلال در فرآيند شمارش آرا پرداخته‌اند.

راهبرد ترامپ آن‌گونه که روزنامه گاردين در گزارشي نوشت «تقلب در انتخابات» است. او با ترديدافکني در مورد مشروعيت انتخابات پستي به‌دنبال زير سوال بردن نتيجه انتخابات است. ترامپ در اين زمينه از همه اهرم‌هاي خود براي بردن نهايي استفاده خواهد کرد. او فعلا بودجه پست را کاهش داده است تا بتواند با کم کردن بودجه نهادهاي پستي، مانع بزرگي در راه راي‌گيري پستي ايجاد کند. اما سوال اين است که اگر ترامپ نتواند همچنان روند نزولي خود را که از فرداي شيوع کرونا آغاز شده است، متوقف کند، چه خواهد شد؟ در روزي که ايالات‌متحده اعلام کرد شاهد شديدترين سقوط اقتصادي‌اش در طول تاريخ بوده، دونالد ترامپ در توييتي خواستار تاخير در برگزاري انتخابات رياست‌جمهوري ۲۰۲۰ شد. ترامپ هر روز بيش از روز قبل عاجز مي‌شود؟ ممکن است او چه کار کند؟ آمريکايي‌ها بايد از چه بترسند؟ اوايل تابستان، ۶۷ مقام سابق دولتي و دانشگاهي در چهار جلسه‌ غيرحزبي با عنوان «پروژه يکپارچگي گذر» گرد هم آمدند و پاسخ به اين سوالات را مورد تجزيه و تحليل قرار دادند.

ديويد فروم، نويسنده آتلانتيک و کارشناس مسائل آمريکا و نويسنده کتاب «ترامپ آخرالزماني» و نويسده سخنراني‌هاي جورج بوش در سال‌هاي ۲۰۰۱ و ۲۰۰۲، در مطلبي تحت‌عنوان «چگونه سيستم انتخاباتي مي‌تواند شکست بخورد؟» به ترس آمريکايي‌ها از دوران پس از انتخابات اشاره مي‌کند و مي‌نويسد که دغدغه بسياري از افراد همين است. برخورد ترامپ در صورت شکست چه مي‌تواند باشد. سپس او در اين مطلب به کساني که در اين ۴ جلسه حضور داشتند، اشاره مي‌کند و مي‌نويسد: افرادي که در اين جلسات حضور داشتند شامل مايکل استيل، رئيس سابق کميته ملي جمهوري‌خواهان، جان پودستا، رئيس سابق کارمندان کاخ سفيد که رياست کارزار انتخاباتي هيلاري کلينتون در سال ۲۰۱۶ را بر عهده داشت و اعضاي سابق کنگره از جمهوري‌خواهان؛ و تعدادي از مقامات منتخب سابق، کارمندان دولت، مشاوران و حتي روزنامه‌نگاران بودند. او سپس در اين نوشتار خود اشاره مي‌کند که خود نيز در دو جلسه آن حضور داشته است.

جلسه روز اول با طرح چند سوال به سراغ چند سناريو رفت و سناريوها را تک به تک بررسي کرد. اما سوالات چه بودند: چه اتفاقي مي‌افتد اگر بايدن يک پيروزي بزرگ به دست آورد؟ چه اتفاقي مي‌افتد اگر بايدن يک پيروزي خفيف به‌دست آورد؟ يا ترامپ دوباره انتخابات را از نظر کالج الکترال پيروز شود و انتخابات مردمي را واگذار کند؟ (همان اتفاقي که در سال ۲۰۱۶ افتاد). هدف اين جلسات پيش‌بيني وقايع نبود، بلکه آزمايش سناريوها و شناسايي نقاط ضعف بالقوه در سيستم انتخاباتي بود؟ اين رويکرد در دنياي امنيت ملي متداول است، اما پيش‌تر در سياست داخلي مورد استفاده قرار نگرفته بود.

فروم مطلب خود را اين‌گونه ادامه مي‌دهد: سازمان‌دهندگان اين رويداد به موقع گزارش رسمي‌شان را از اين جلسات منتشر خواهند کرد. اما با توجه به توييت ناخوشايند و شوم رئيس‌جمهوري در مورد تاخير در برگزاري انتخابات سال ۲۰۲۰، بررسي اين جلسات تحت شرايطي خاص داراي ارزش است. من برخي از مواردي را که در اين جلسات متوجه شدم به شکل خلاصه بيان خواهم کرد اما کمتر به اينکه هر فردي مشخصا چه گفته است، مي‌پردازم.

خبر خوب اينکه ترامپ نمي‌تواند انتخابات يا مراسم تحليف بعدي را به تاخير بيندازد. او هيچ وسيله‌اي هم براي اين کار در دست ندارد. آن ايام توسط قانون تثبيت يا به صراحت در قانون اساسي اين کشور ثبت شده‌اند.

پس از تاييد آراي انتخابات، ترامپ نمي‌تواند به هيچ عنوان عليه آن اقدام کند. اگر آراي کالج الکترال پيروزي بايدن را در تاريخ ششم ژانويه تصريح و تاييد کند، او در روز بيستم ژانويه بايد مراسم تحليف را به جا‌ آورد و رياست‌جمهوري ترامپ در اين روز پايان مي‌پذيرد.

امضاهاي او اثر قانوني خود را از دست مي‌دهند و ديگر کارکنان، به‌ويژه رئيس کارکنان کاخ سفيد دستورات وي را نمي‌پذيرند. خلاصه آنکه مرزهاي قانوني مخصوصي وجود دارد که حتي فاسدترين روساي جمهور نيز بايد آنها را رعايت کنند، اما جا براي شرارت هم وجود دارد. در واقع از خبرهاي خوب که بگذريم به خبرهاي بد مي‌رسيم. خبر بد اينکه يک رئيس‌جمهور بدذات، اگر بتواند دادستان کل و متحدين سياسي قابل توجهي در پايتخت براي خود دست و پا کند، مي‌تواند در چارچوب همين قانون هم شرارت‌هاي زيادي انجام دهد.

بدترين خبر هم اين است که در مواجهه با بي‌قانوني رئيس‌جمهوري، حاضران در جلسه به پاسخ‌هاي قاطعي دست پيدا کردند. دادگاه‌ها اصلاحات ضعيف، آرام و غير‌قابل اعتماد ارائه دادند. مقامات منتخب جمهوري‌خواه حتي در برابر وحشتناک‌ترين اقدامات ترامپ ترسيدند و سکوت پيشه کردند. مقامات دموکرات منتخب نيز فاقد ابزار و قدرت لازم براي ايجاد تفاوت‌هاي اساسي بودند. بسياري از بازي‌ها به اين ختم شد که چه کسي اولين قدم بزرگ را بايد بردارد. اما هر قدر زمان مي‌گذشت اين ترامپ بود که به پيش مي‌رفت.

حتي در سناريويي که تيم بايدن انتخابات را برده و او بايد در روز بيستم ژانويه سال ۲۰۲۱ در مراسم تحليف حضور پيدا کند، باز هم اين نکته قابل توجه است که در آن زمان تيم ترامپ سيستم سياسي را کاملا مسموم کرده است. آنها منابع عمومي را به منابع شخصي ترامپ تغيير داده‌اند. ترامپ در ابتدا خود و خانواده‌اش را از برخي قوانين معاف و سعي کرد که خود را از اتهامات پولشويي و فرار مالياتي مبرا کند. او همچنين مانع اصلاحات اقتصادي به‌منظور پيروزي جمهوري‌خواهان در انتخابات سال ۲۰۲۲ شد و اين اصلاحات را عامدانه به تاخير انداخت. او مدارک عمومي را مخفي، معدوم يا خصوصي کرد. اين دولت همچنين در دوره انتقال از همکاري با دولت پيشين به منظور آماده‌سازي کارها طفره رفت و به اصلاحات اقتصادي و بيماري پاندمي بدترين واکنش‌ها را نشان داد. در نهايت او پايه‌گذار بي‌اعتمادي گسترده به صحت انتخاباتي ايالات‌متحده شده و با روش‌هاي مخصوص به خود باعث قطبي شدن و تحريک‌هاي نابجاي سياسي در ايالات‌متحده در فرداي انتخابات سال ۲۰۲۰ شده است.

به‌رغم غيرمحبوب بودن رئيس‌جمهور، با استناد به نظرسنجي‌ها، جبهه ترامپ از مزاياي تاکتيکي خوبي بهره برده و از آنها نيز استفاده کرده است. اين مزايا همچنان در دستان تيم ترامپ قرار دارد. اين مزايا از اختيارات نهادي و قانوني رياست‌جمهوري شروع مي‌شود، به‌ويژه قدرت فدرال‌سازي گارد ملي و کنترل نظامي سايت‌هاي راي‌گيري ايالتي. همچنين اين مزايا شامل عدم تعادل در سيستم حزبي جمهوري‌خواهان و وفاداري مومنانه تيم ترامپ و رسانه‌هاي وفادار به ترامپ مي‌شود.

با اين وجود، ماندگارترين و قدرتمندترين مزيت اين است که تيم بايدن اميدوار است تيم ترامپ به برخي هنجارها احترام بگذارد و آن را در رفتارهايشان نشان دهند. اين اما تجربه‌اي است که بارها و بارها عکس آن مشاهده شده است. ديويد فروم ادامه مي‌دهد: با اين حال بايد بگويم که اينها پيش‌بيني نيستند و بررسي سناريوهاي احتمالي است. شايد اصلا داستان ختم به خير شود، اما پيشنهاد ترامپ براي تاخير در برگزاري انتخابات به ما مي‌گويد که ممکن است با چه خطراتي روبه‌رو شويم و براي درک اين خطرات بايد تصميمات مهمي گرفته شود.

 دوره راي‌گيري
روزهاي راي‌گيري زودهنگام، خود روز انتخابات و سپس دوره شمارش آرا که متعاقبا انجام مي‌شود، احتمالاتي از ايجاد برخي شرارت‌ها در ذهن پديد مي‌آورد. در يکي از سناريوهاي ما، دادستان کل، مارشال‌هاي فدرالي را با حمايت گارد ملي براي توقيف آراي پستي به ايالت‌ها بفرستد و يک فاجعه قانوني از نظر شمارش آرا به‌وجود آورد و اعلام نتيجه را براي هفته‌ها به تاخير بيندازد.

مقامات ارشد و محلي جمهوري‌خواه در ايالت‌ها اختيارات گسترده‌اي براي راي‌گيري دارند و مي‌توانند محدوديت‌هايي را براي اقليت‌ها رقم بزنند. بخش حقوق مدني وزارت دادگستري کم و بيش به‌طور کامل حوزه حق راي‌دهي را رها کرده است. در دوره ترامپ، اين بخش تلاش‌هاي خود در جهت طرح دعاوي در جلوگيري از تبعيض‌هاي مذهبي را تا حدودي تغيير داده است. در بازسازي يک صحنه راي‌گيري، زماني که آرا عليه ترامپ شد، طرفداران ترامپ مدعي شدند که آراي ترامپ دزديده شده است و بعد آنها پيشنهاد دادند در اين شرايط بايد اقدامات شديدتري حتي خشونت‌آميز انجام دهند. در تمرينات آزمايشي ما به اين نتيجه رسيديم که طرف بازنده بازي را به هم خواهد زد و احتمالا پايان اين بازي را به خشونت خواهد کشيد. اين امر به‌ويژه در مورد تيم ترامپ صادق است. طرفداران او پيش‌تر به درگير شدن با آنارشيست‌ها و گروه آنتيفا تمايل نشان داده بودند.

 جلسه الکترا‌ل‌ها در ايالت‌ها
طبق قانون فعلي تمام اختلافات در مورد شمارش آرا قرار است تا ۸ دسامبر سال ۲۰۲۰ برطرف شود. قرار است الکترال‌ها در ۱۴ دسامبر در پايتخت‌هاي ايالتي خود، جايي که راي‌هاي انتخاباتي خود را امضا کنند، تشکيل جلسه دهند. حد فاصل روزهاي هشتم تا چهاردهم دسامبر آخرين فرصت براي تيم ترامپ است تا نتيجه را تغيير دهند. در برخي از سناريوهاي ما، مسوولان محلي جمهوري‌خواهان تا همين الان نيز به اندازه کافي سردرگم بوده‌اند و هنوز نمي‌دانند قرار است چه زماني نتايج را به واشنگتن ارسال کنند و تصميم قطعي هنوز گرفته نشده است. البته اين تاکتيکي است که تاکنون جواب نداده، اما ممکن است برخي از فرمانداران طرفدار ترامپ را به سوءاستفاده از اين وضعيت وسوسه کند.

 جلسه الکترال‌ها در واشنگتن دي‌سي
اين رويداد تشريفاتي براي ۶ ژانويه سال ۲۰۲۱ برنامه‌ريزي شده است. رياست اين جلسه به عهده معاون رئيس‌جمهوري آمريکا يعني مايک پنس است. ما در اين زمينه به بررسي سناريويي پرداختيم که ممکن است، نتيجه آراي الکترال‌ها نزديک باشد. در اين شرايط آرا به سنا مي‌رود، البته اگر پنس اصرار داشته باشد که آراي ايالت‌هاي جمهوري‌خواهان معتبر است و با يک راي واحد اکثريت، ترامپ به‌عنوان فرد پيروز معرفي خواهد شد. البته احتمالا اين سناريو رخ ندهد؛ چراکه پنس ارتباط ضعيفي با تيم ترامپ دارد و او نگران شهرت و آينده کاري خود خواهد بود. کاري که تيم ترامپ از او بخواهد را احتمالا او انجام نخواهد داد، مگر اينکه به‌دنبال خودکشي سياسي باشد. در اين راستا بايد گفت که اگر از هشتم دسامبر عبور کنيم، دست تيم ترامپ براي متوسل شدن به راهکارهاي مختلف در جهت باقي ماندن در قدرت به صفر مي‌رسد. آنچه از اين زمان به بعد براي تيم ترامپ باقي مي‌ماند، بيشتر محافظت از خود است.

 انتقال قدرت
به قدرت رسيدن دولت اوباما در ميان بحران‌هاي شديد مالي در ژانويه سال ۲۰۰۹ را مي‌توان به‌عنوان نمونه موفق انتقال قدرت به‌صورت نرم و صلح‌طلبانه مثال زد. تيم در حال خروج جورج بوش، تيم اوباما را از نزديک در مورد تصميم‌گيري‌هاي پس از بحران مالي در سال ۲۰۰۸ آگاه کرد و تيم ورودي اوباما نيز با قانون «يک دولت در يک زمان واحد» با دولت بوش همکاري‌هاي لازم را براي بررسي اين بحران صورت داد.

فروم مي‌نويسد: ما انتظار داريم که در اين زمستان نيز شاهد چنين نمايش آرامي باشيم. نه اينکه نمايشي برگزار شود که در سال ۱۹۳۳-۱۹۳۲ آمريکا شاهد آن بود: زماني که هربرت هوور مغلوب، سعي در خرابکاري در دولت جديد، يعني دولت روزولت داشت.

ترامپ نيز به زودي براي باقي ماندن در قدرت تا سال ۲۰۲۴ روياپردازي خواهد کرد. اگر سلامتي وي اين اجازه را ندهد، به هر حال فرزندان وي اين رويا را در ذهن‌‌هايشان مي‌پرورانند. اينها طرح‌هاي واقع‌بينانه‌اي نيستند. پس از فاجعه سال ۲۰۲۰، برند تيم ترامپ سياست را مسموم خواهد کرد، اما برخي از اعضاي داخلي دولت ترامپ نيز خواهان ادامه روند موجود نيستند و تلاش خواهند کرد که بايدن را از دروازه کاخ سفيد عبور دهند.

فروم در پايان يادداشت خود مي‌نويسد: ما در اين زمينه هم بحث کرديم که ترامپ به دليل ارضاي نيازهاي خود در زمينه پول در آوردن بيشتر ممکن است فصل نقل و انتقال قدرت را به شکل بحران‌آميزي طي نکند، چراکه وي همچنان نياز به اعتبار خود در نزد کشورهايي مانند روسيه و ساير کشورهاي نفتي دارد. اگر ترامپ قصد داشته باشد که به هر شکل ممکن در قدرت باقي بماند، در اين صورت وي ممکن است در زمينه انعقاد قرارداد‌هاي تجاري با ساير کشورها به مشکلات اساسي بر بخورد. اما اين احتمال وجود دارد تا پيش از اينکه ترامپ به‌طور قانوني متوقف شود، اقداماتي انجام دهد که خطراتي براي کشور داشته باشد اما ما اين خطرات را تاکنون دست‌کم گرفته بوديم.

به پيج اينستاگرامي «آخرين خبر» بپيونديد
instagram.com/akharinkhabar