اللهکرم: 1400 انتخاباتی درونگروهی است

شرق/متن پيش رو در شرق منتشر شده و انتشار آن به معني تاييد تمام يا بخشي از آن نيست
اصولگرايان اذعان دارند که انتخابات 1400 يک انتخابات درونگروهي خواهد بود. در اين صورت اين نخستين انتخابات رياستجمهوي تکقطبي بعد از 24 سال خواهد بود. از انتخابات رياستجمهوي هفتم تا همين يازدهم انتخابات در ايران بهويژه دور نخست هر رئيسجمهوري عمدتا حالتي دوقطبي داشت و رقابت عمده بين نامزدهاي دو جريان اصولگرا و اصلاحطلب بود و نتيجه هم نامشخص درحاليکه تا قبل از آن انتخابات رياستجمهوري در ايران حالتي تکقطبي داشت و با وجود اينکه نامزدهاي متعددي وارد گردونه رقابت ميشدند اما تقريبا از قبل مشخص بود که چه شخصي برنده انتخابات خواهد شد. به جز انتخابات نخست رياستجمهوري که چهرههايي از جريانها و گروهها با افکار و عقايد گاه متضاد نامزد شده بودند، در باقي تا پيش از 76 معمولا يک چهره شاخصتر از ديگران بود و عمدتا همه نامزدها هم همسو و يکدست بودند. همه چيز حاکي از اين است که وضعيتي که در انتخابات 1400 بر سپهر سياسي ايران سايه خواهد انداخت شبيه وضعيت انتخابات مجلس يازدهم است. حضور کمرمق اصلاحطلبان و حاميانشان در انتخابات مجلس به احتمال زياد تا انتخابات 1400 هم ادامه خواهد داشت و اين به وضعيت دوقطبياي که سالها بر انتخابات رياستجمهوري ايران حاکم بود پايان خواهد داد.
حسين اللهکرم ديروز به برنا گفته در انتخابات رياستجمهوري آينده شاهد انتخابات درونگروهي خواهيم بود؛ همچنان که نتيجه انتخابات مجلس يازدهم نشان داد کانديداهاي اصلاحطلبان اقبالي براي پيروزي ندارند. «حسين اللهکرم»، عضو حزبالله، در واکنش به اينکه کانديداتوري تعداد زيادي از اعضاي جريان اصولگرايي در انتخابات رياستجمهوري تا چه اندازه نشاندهنده چالش وحدت در اين جريان است، گفت: بايد به وضعيت و شرايط زمان انتخابات توجه کرد اما به نظر ميرسد انتخابات ۱۴۰۰ متفاوت از انتخابات گذشته باشد، در انتخابات رياستجمهوري آينده شاهد انتخابات درونگروهي خواهيم بود؛ همچنان که نتيجه انتخابات مجلس يازدهم نشان داد کانديداهاي اصلاحطلبان اقبالي براي پيروزي ندارند. بنده از بهوجودآمدن اين شرايط که تنها يک جريان در انتخابات رياستجمهوري آينده فعال باشد، خرسند و خوشحال نيستم چراکه مردم خواهان رقابت پرشوري هستند که در آن همه ديدگاهها وجود داشته باشد. اين چهره اصولگرا در پايان يادآور شد: اين دوره انتخابات رياستجمهوري براي اصلاحطلبان خوب نخواهد بود، اصلاحطلبها چه با يک لشکر و چه با يک نفر وارد عرصه انتخابات شوند با شرکتنکردن آنها برابر خواهد بود، در هر صورت اميدوارم جريان اصلاحطلبي هيچ وقت به اين نتيجه نرسد و در انتخابات شرکت کند.
البته مشخص است که نگرانيهايي بابت برگزاري يک انتخابات تکقطبي وجود دارد. براي همين قطعا چهرههايي نزديک يا وابسته به اصلاحطلبي نامزد و تأييد صلاحيت خواهند شد اما به طور مشخص آن اتفاقي که حاکي از يک رقابت تنگاتنگ ميان دو جريان اصلاحطلبي واصولگرايي مانند سالهاي گذشته باشد، رخ نخواهد داد. اين اتفاق لزوما به قوت و قدرت چهره يا نامزد منتسب به اصلاحطلبان هم برنميگردد بلکه اتفاق را بايد در فضاي کلي جامعه و ميان حاميان و بدنه رأي جريان اصلاحطلبي جستوجو کرد که ديگر مانند گذشته نميخواهد شور انتخاباتي ايجاد کند. اين اتفاقي است که گويا بخشي از جريان اصولگرايي هم دغدغههايي بابت آن دارد. اميررضا واعظيآشتياني، سياستمدار اصولگرا هم پيشتر درخصوص نحوه حضور جريان اصولگرا در انتخابات رياستجمهوري سال آينده، به ايلنا گفته بود: پيشبيني من اين است که تنوع کانديدا در جريان اصولگرايي زياد خواهد بود، منتها مهم اين است که کداميک از آنها بتواند اقبال عمومي را به خود جلب کند. او گفته بود برخلاف آنچه برخي اصلاحطلبان بيان ميکنند که در انتخابات حضور نخواهند داشت، من اعتقاد دارم اصلاحطلبان حضور جدي خواهند داشت. البته معتقدم حضور اين جريان سياسي در انتخابات و عرصه سياسي، خوب است. ما نميخواهيم انتخابات تکقطبي باشد. براي همين برخي اصولگرايان هم ترجيح ميدهند به گزاره غير قابل پيشبيني بودن انتخابات توسل جويند. آشتياني گفته بود: «البته نکته مهم و قابل توجه اين است که تجربه همواره نشان داده در کشور ما افرادي انتخاب ميشوند که کسي فکرش را نميکند و احتمال نميدهد درخصوص آقايان خاتمي، احمدينژاد و روحاني چنين اتفاقي افتاد، به اين دليل که مردم غيرقابل پيشبيني هستند. بنابراين تا زماني که ما احزابي فراگير، هدفمند و داراي برنامه نداشته باشيم که بتوانند بخش قابل توجهي از جامعه را به خود جذب کنند، اين غيرقابل پيشبيني بودن رئيسجمهور آينده همواره وجود خواهد داشت.
احمد خورشيدي پدر داماد احمدينژاد هم که زماني مدعي راهبري جريان سوم در سياست شده بود، گفته بود در 1400 رقابت نه ميان اصلاحطلبان و اصولگرايان بلکه ميان اصولگرايان و انقلابيون خواهد بود! او که زماني به منتقد سفت و سخت احمدينژاد بدل شده بود به ايلنا گفته بود احمدينژاد يک انقلابي است و اصولگرايان و انقلابيها به توافق نميرسند. «اختلاف بر سر روش، ديدگاه و آدمهاست. اختلافات اساسي را در 1400 بين جريان انقلابي و اصولگرا شاهد هستيم. اگر از دوستاني که به مجلس آمدند سؤال کنيد که اصولگرا هستيد يا انقلابي، اکثرا ميگويند، انقلابي. چون حرف و تئوري آقا خيلي محکم است. ايشان گفتند من اصلاحطلب و اصولگرا نميشناسم، انقلابي و غيرانقلابي ميشناسم؛ حرف خيلي محکمي است. در کشور با اصلاحات واقعي ميتوانيم کشورمان را نجات بدهيم، اصلاحاتي که تعريف و شاخصهايش معلوم شده باشد و قابل برداشتهاي متفاوت نباشد و يک تعريف و تبيين بسيار روشن از اصلاحطلبي داشته باشيم».