نماد آخرین خبر
  1. برگزیده
تحلیل ها

سعید جلیلی؛ مدعی کم فروغ ریاست‌جمهوری

منبع
فرارو
بروزرسانی
سعید جلیلی؛ مدعی کم فروغ ریاست‌جمهوری

فرارو/ متن پيش رو در فرارو منتشر شده و انتشار آن به معني تاييد تمام يا بخشي از آن نيست

هنگامي که سعيد جليلي در انتخابات سال ۹۶ در حمايت از ابراهيم رييسي از فرآيند انتخابات کناره‌گيري زودهنگامي داشت مشخص بود که او و مشاورانش به دنبال فرصت بهتري براي ورود به عرصه انتخابات هستند. جليلي که حالا عضو مجمع تشخيص و شوراي عالي امنيت ملي است، از سال ۹۲ اسب خود را زين کرده بود که در سال ۹۶ وارد عرصه انتخابات شود، اما ورود رييسي برنامه او را به عقب انداخت. البته اقبال مردمي به روحاني هم در کناره‌گيري اش بي‌تاثير نبود. به هر ترتيب جليلي از رئيسي حمايت کرد و البته گوشه چشمي هم به آينده داشت.

 سعيد جليلي سلوک سياسي ويژه خود را دارد. نگاهي به عملکرد و و روحياتش نشان مي‌دهد که خيلي اهل حزب و گروه نيست و بيشتر سياستمداري تک‌رو و يا نهايتا محفلي است. با اين حال سعيد جليلي در تمام اين سال‌هايي که سوداي رياست جمهوري در سر داشته است، سعي کرده که با ايده "دولت در سايه" در عرصه سياسي باقي بماند.

 جليلي گزينه تندرو‌ها براي ۱۴۰۰ است
صادق زيبا کلام تحليلگر مسائل سياسي در گفتگو با فرارو با اشاره به اينکه اصول‌گرايان زيادي براي حضور در انتخابات ۱۴۰۰ خود را آماده مي‌کنند، اظهار داشت: در اين بين سعيد جليلي گزينه بالقوه اصول گرايان تندرو و جبهه پايداري است، در صورتيکه احمدي نژاد رد صلاحيت شود، اين جريان با توجه به وزني که به نسبت احمدي نژاد در بين اقشار ضعيف دارد، به دنبال ورود او به عرصه انتخابات هستند، اما احتمال موفقيت اين کار بسيار کم است، به همين خاطر گزينه جايگزين احمدي نژاد، جليلي است.

زيبا کلام با اشاره به اينکه جليلي از سال ۹۲ به بعد با تشکيل دولت در سايه خود را براي ۱۴۰۰ آماده مي‌کند، گفت: اما مشکل او، عدم مقبوليت در بين عامه مردم است، از سوي ديگر او چهره کاريزماتيکي نيز ندارد تا بتواند افکار را به خود جلب کند، به همين خاطر است که جريان تندرو به سمتي فردي مثل احمدي نژاد رفته اند، اما با اين حال با توجه به اينکه اصلاح طلبان و بسياري از مردم در انتخابات شرکت نمي‌کنند، اگر جليلي بتواند اصول گرايان را ترغيب کند که بر سر او به اجماع برسند، مي‌تواند نامزد اين جريان در سال آينده باشد.

زيباکلام با بيان اينکه رقباي سعيد جليلي اين روز‌ها در حال خارج شدن از گود رقابت هستند، افزود: بذرپاش با توجه به حواشي مرتبط با انتخاب او به عنوان رئيس ديوان محاسبات تقرببا شانس خود را از دست داد، فتاح نيز آن مصاحبه کار دستش داد، مي‌ماند قاليباف، اما او بر خلاف اين دونفر مورد حمايت جناح تندرو نيست و با توجه به اختلافات عميقي که با جبهه پايداري دارد، بعيد است تندرو‌ها با او کنار بيايند.

اين استاد دانشگاه با اشاره به اينکه جايگاه رئيس مجلسي قاليباف مانعي براي نامزدي او در سال ۱۴۰۰ ايجاد نمي‌کند، بيان داشت: او نهايتا استعفا خواهد داد، اما مشکل اصلي اين است که آب او با جريان راديکال به يک جوي نخواهد رفت و شايد شاهد شکل گيري دو قطبي قاليباف- جليلي در انتخابات سال آينده باشيم، اين دوئل بستگي به اين دارد که شوراي نگهبان احمدي نژاد را رد صلاحيت کند.

وي اضافه کرد: قاليباف شانس بيشتري نسبت به جليلي دارد، چرا که چهره شناخته شده تري است، اما الان زود است که بخواهيم در اين مورد قضاوت کنيم، آن چه مسلم بوده، اين است که بسياري از مردم از فضاي کنوني نااميد و دلسرد هستند و در انتخابات پيش‌رو به مانند اسفندماه شرکت نخواهند کرد و اين اصول گرايان هستند که مي‌توانند خوشحال باشند که در يک انتخابات حداقلي پاستور را نيز به مانند بهارستان فتح خواهند کرد.

 جليلي ظرفيت لازم براي حضور در ۱۴۰۰ را ندارد
حسين کنعاني مقدم فعال سياسي اصول گرا در گفتگو با فرارو با اشاره به اينکه جليلي در بين اصول گرايان از اقبال مناسبي برخوردار نيست، گفت: بدنه راي او همان چهار ميليون رايي است که در سال ۹۲ کسب کرد و بعيد است طي اين هفت سال به ميزان او افزوده شده است، جليلي به دنبال جلب حمايت آيت الله مصباح يزدي است که از اين طريق در وهله اول جبهه پايداري از او حمايت کند.

وي افزود: او از چندين ماه گذشته فعاليت انتخاباتي خود را کليد زده است و مشغول رايزني با اصول گرايان و گروه‌هاي مختلف سياسي است تا از او حمايت کنند، اما غافل از اين است که بايد برنامه‌هاي خود را براي مردم تشريح کرد تا بتواند راي آن‌ها را کسب کند، به طور کلي جليلي در حال حاضر با رئيس جمهور شدن فاصله زيادي دارد و به نوعي مي‌توان گفت، ظرفيت اين کار در او ديده نمي‌شود.

کنعاني مقدم اظهار داشت: جليلي با توجه به اينکه فاقد تجربه اجرايي است، اين مسئله يک امتياز منفي براي او محسوب مي‌شود، اين در حاليست که برخي از رقباي احتمالي او از جمله قاليباف حداقل داراي تجربيات فراوان مديريتي در عرصه‌هاي گوناگون است و از خود کارنامه‌اي برجاي گذاشته، در حال حاضر عملکرد جليلي براي مردم ناشناخته است و او اگر مي‌خواهد وارد عرصه انتخابات شود، بايد خود را به مردم بشناساند.

اين فعال سياسي اصول گرا اضافه کرد: اگر جليلي چنين کاري را انجام ندهد، به فرض محال بيايد و رئيس جمهور نيز شود، رئيس جمهور اقليت خواهد شد و تازه مشکلات در آن جاست است که خود را براي اين چهره عيان مي‌کند، بنابراين با توجه به جميع شرايط به اعتقاد بنده در حال حاضر جليلي از پتانسيل لازم براي ورود به انتخابات برخوردار نيست، حال بايد ديد در ادامه او چه شرايطي پيدا خواهد کرد و اينکه آيا مي‌تواند چنين لوازمي را براي خود فراهم کند، تا بتواند در وادي رياست جمهوري گام بردارد.

به پيج اينستاگرامي «آخرين خبر» بپيونديد
instagram.com/akharinkhabar