پیام سفر نماینده ترامپ به سوریه برای مسکو

فارس/متن پيش رو در فارس منتشر شده و انتشار آن به معني تاييد تمام يا بخشي از آن نيست
روزنامه لبناني «الاخبار»، روز چهارشنبه (۲۳ سپتامبر - دوم مهر) در گزارشي خبر داد که سفر اخير «جيمز جفري» فرستاده ويژه آمريکا در امور سوريه، به منطقه «شرق الفرات» (شمال شرق سوريه) با هدف تعقيب سفر هيأت بلندپايه روس به دمشق صورت گرفته است.
الاخبار در اين خصوص نوشت، نماينده آمريکا در سفر اخير خود به سوريه با برخي طرفهاي کُرد سلسله ديدارهايي برگزار کرده که مدتي پس از اعلام سفر او، آشکار شد اين ديدارها در چارچوب تقابل با تحرکات جديد روسيه در منطقه صورت گرفته است.
الاخبار در ادامه مينويسد، فرستاده «دونالد ترامپ» رئيس جمهور آمريکا پس از سفر «سرگئي لاوروف» وزير خارجه روسيه و هيأت همراه او به دمشق خيلي تاب نياورد و براي تثبيت نفوذ کشورش در آن منطقه به شمال شرق سوريه سفر کرد.
در ادامه اين گزارش آمده است، شايد مسئلهاي که بر تفسير تحرکات آمريکا عليه اقدامات روسيه صحه ميگذارد، نبود يک برنامه شفاف يا هدف معين براي سفر جفري و از سوي ديگر، محدود شدن اين سفر به موضوعات تکراري و مرسوم باشد که مهمترين آن، گفتوگوي ميان کُردهاست.
الاخبار در ادامه مينويسد، به نظر ميرسد که هدف اصلي سفر جفري ابلاغ يک پيام به کساني باشد با اين مسئله مرتبط هستند؛ پيامي مبني بر تأثيرگذار بودن آمريکا در مسئله سوريه و توان اين کشور در مقابله با تحرکات جديد روسيه؛ تحرکاتي که طبق اين گزارش، هدف آن توسعه حضور مسکو در شرق سوريه است يا شايد هم اينکه سفر بيسابقه هيأت روس به مذاق آمريکاييها خوش نيامده باشد؛ همان سفري که در ابتداي ماه جاري صورت گرفت و از عزم مسکو براي کاستن آثار محاصره بر همپيمان خود و از بين بردن اثر «قانون سزار» خبر داد.
الاخبار مينويسد، از طرفي ديگر، تحرک مسکو براي جلب اعتماد گروههاي کُرد آن هم با ايجاد يک توافق ميان «روژاوا» (مناطق خودمختار کردنشين شمال و شرق سوريه) و معارضان سوري شاخه مسکو به رهبري «قدري جميل» نگرانيهاي آمريکا را بيشتر و بيشتر کرده است؛ نگرانيهايي که دعوت مسکو از «جبهه الحريه والسلام» (متشکل از ائتلاف شوراي ملي کرُد، جريان "الغد" و حزب آشوريان) براي برگزاري سلسله ديدارهايي در مسکو در راستاي يکپارچه شدن معارضان شمال و شمال شرق سوريه و زمينه سازي براي مذاکره با دمشق، آن را دو چندان کرد.
الاخبار ادامه داد، با توجه به آنچه گذشت، جفري به سوريه آمد تا به همپيمانان کُرد آمريکا اطمينان خاطر دهد، حمايت نظامي از آنها تا زمان پايان «خطر تروريسم» ادامه خواهد داشت. طبق اين گزارش، نماينده آمريکا به کُردها وعده داده است که در مذاکرات سياسي آتي براي تعيين سرنوشت سوريه و ادامه «محافظت» از ميدانهاي گازي و نفت سوريه مشارکت خواهند کرد.
طبق اطلاعاتي که الاخبار در خصوص اين سفر به دست آورده، نماينده آمريکا با هدف «کاستن از تنش ميان عشاير و قسد و دست جنباندن در توافق ميان کردها» با برخي از اعضاي ارشد نيروهاي دموکراتيک سوريه (قسد)، روژاوا، شوراي ملي کُرد و بزرگان عشاير «دير الزور» (شرق سوريه) ديدار کرده است.
الاخبار در ادامه مينويسد، جفري مقامات کُرد را ترغيب کرده تا روژاوا، در راستاي تعهد به قانون سزار و فشار به دمشق براي امتيازدهي در مسئله حلوفصل بحران سياسي اين کشور گندم و نفت به مناطق تحت کنترل دولت سوريه ارسال نکند. در مقابل، خود روژاوا نيز آشکارا با اين رويکرد همراه شده است زيرا «مدران جياکرد» مشاور روژاوا تأکيد کرده است: «حل مشکل نفت و گندم و ارسال آن از مناطق روژاوا به مناطق تحت کنترل دولت تنها زماني صورت خواهد گرفت که دمشق روژاوا را به رسميت بشناسد».
اين روزنامه لبناني به نقل از منابع خود نوشت که نماينده ترامپ از رهبران کُرد درخواست کرده است براي دست يابي به يک توافق جامع که کُردها را در يک پيکر سياسي واحد متحد ميگرداند، سريعا اقدام کنند تا اينگونه، بستري سياسي-نظامي به نمايندگي از طرف تمام مناطق شمالي و شرقي سوريه شکل بگيرد.
در همين راستا، الاخبار ميگويد، به نظر ميرسد که براي ادغام «پيشمرگه روژاوا» که آموزش ديده دولت منطقه کردستان عراق هستند، در قالب نيروهاي قسد و فشار بر شوراي ملي کُرد به عنوان طرف مورد حمايت اين منطقه، يک طرح در کار باشد تا اينگونه، امتيازدهي صورت بگيرد و راه مأموريت «سارا بيل» مشاور وزارت خارجه آمريکا براي صورت دادن به توافق ميان گروههاي کُرد هموار شود.
منابع يادشده در ادامه خبر دادند: «واشنگتن تلاش خواهد کرد، چند نماينده از منطقه را در هر گونه گفتوگوي جدي براي حل و فصل سياسي بحران سوريه مشارکت دهد». اين منابع اطلاع دادند، جفري به مقامات کُرد اطمينان خاطر داده است که ترکيه در فکر تشکيل تفاهمهاي جديد در منطقه نيست.
الاخبار همچنين در ادامه گزارش خود اشاره ميکند که پيش از سفر نماينده آمريکا به سوريه، واشنگتن اعلام کرده بود که تجهيزات جنگي جديدي به همراه خودروهاي زرهي «بردلي» در شمال شرق سوريه مستقر کرده است تا اينگونه «در کنار نيروهاي دموکراتيک سوريه به شکستهاي داعش ادامه دهد آن هم در قالب توسعه حضور نظامي در منطقه»؛ اعلامي که همزمان با آن، تحرکاتي مشابه از جانب روسيه در کل «الحسکه» و «القامشلي» (شمال شرق سوريه) با آن همراه شد.
مطابق گزارش الاخبار، روسيه تجهيزات نظامي و سربازهاي بيشتري به پايگاههاي خود در القامشلي و «عين عيسي» (استان الرقه شمال سوريه) فرستاده است و از سوي ديگر، تجهيزاتي مشابه آنچه گفته شد، به «ديرالزور» (شرق سوريه) و «الميادين» (يکي از شهرهاي استان دير الزور) درست در نزديکي نقطه تماس با نيروهاي آمريکايي مستقر در منطقه ارسال شده است. اقدامي که آمريکا آن را نوعي تهديد براي حضور نظامي خود در آن منطقه به شمار آورده بويژه آنکه اين اقدام از نظر زماني با درگيري عشاير منطقه با نيروهاي قسد و ائتلاف همزمان شده است.
الاخبار در ادامه نوشت، با توجه به اين مسئله، واشنگتن بيم آن دارد که مسکو از اعترضات عشايري براي تنش عليه حضور نظامي آمريکا استفاده کند و درست به همين خاطر، جفري پافشاري داشته که نشست يادشده با حضور مقامات عشايري و رهبران «شوراي نظامي و غيرنظامي دير الزور» شکل بگيرد تا از اين راه، ادامه حضور آمريکا در منطقه و «خطر بازگشت داعش به اين مناطق» تأييد شود.
الاخبار در ادامه اين گزارش به نقل از يک منبع که آن را آگاه از جزئيات نشستهاي جفري خواند، نوشت، هدف اصلي از اين ديدارها «پاسخ به تحرکات جديد روسيه در منطقه و تأکيد بر اين مسئله است که شرق سوريه تحت نفوذ آمريکا است و آمريکاست که سرنوشت اين منطقه را تعيين ميکند».
اين منبع در ادامه ميافزايد: «جفري تأکيد کرده است که در زمان نزديک و در دراز مدت، خروج آمريکا [از منطقه] صورت نخواهد گرفت و آمريکاييها براي حفاظت از ميدانهاي نفت و گاز اين منطقه و جلوگيري از دست يابي و استفاده دولت سوريه و روسيه از اين ميدانها در منطقه ميمانند».
در همين ارتباط، خبرگزاري رسمي سوريه بتازگي خبر داده بود که نيروهاي آمريکايي يک محموله شامل ۳۰ تانکر نفتي بارگيري شده از ميدانهاي نفتي شرق سوريه را به کشور عراق قاچاق کردند