جابجایی شعاری خاتمی و موسوی خوئینیها از نئولیبرالیسم به عدالت و معیشت!

کيهان/متن پيش رو در کيهان منتشر شده و انتشار آن به معني تاييد تمام يا بخشي از آن نيست
عضو شوراي سياستگذاري (منحل شده) اصلاحطلبان لو داد که خاتمي و موسوي خوئينيها ميخواهند شعار عدالت اجتماعي را بهانه فعاليتهاي سياسي و انتخاباتي درآينده بکنند.
درز اين مطلب از سوي علي صوفي در حالي است که اولاً اصلاحطلبان با تأکيد بر روي شعار توسعه سياسي و مجادلاتي از اين دست، ظرف دو دهه گذشته تأکيد وافري داشتند تا شعار عدالت اجتماعي را به تمسخر بگيرند و آن را تاريخ گذشته (مربوط به اوائل انقلاب) جابزنند. ثانياً همين طيف چه در دولت سازندگي و چه در دولتهاي مدعي اصلاحات و اعتدال، پايهگذار رويکردهاي ضد عدالت اجتماعي بودهاند. شخصاً در 6-7 سال گذشته، سران مجمع روحانيون و حزب مشارکت و کارگزاران با هماهنگي خاتمي، پايهگذار دولت و مجلس ائتلافياي بودند که غالباً ضد سياستهاي عدالت اجتماعي قدم برداشت.
علي صوفي در گفتوگو با خبرآنلاين و درباره بيانيه اخير موسوي خوئينيها گفت: اصلاحطلبان بايد در عرصه انتخابات 1400 ظاهر شوند.
بعد از انتخابات اسفند ماه گذشته مجلس و البته حاکم شدن فضاي کرونا در کشور، جريان اصلاحطلبان نتوانستند در نهاد اجماع ساز خود يعني شوراي عالي سياستگذاري گرد هم آمده و در خصوص مسائل پيشرو با يکديگر رايزني کنند.
فضاي سرد موجود ميتواند براي اصلاحطلبان ايجاد خطر کند، ضمن اينکه در نبود يک نهاد اجماعساز؛ احتمال ايجاد تکثر، مخاطره و عدم انسجام وجود دارد. بايد توجه کنيم که «تکثر نظري» يکي از شاخصههاي احزاب، شخصيتها و جريان اصلاحات است.
در غياب نهاد اجماعساز (شوراي عالي سياستگذاري) برخي از شخصيتهاي درون جريان اصلاحات همچون موسوي خوئينيها بنا بر دغدغه شخصي تلاش ميکنند در جهت ايجاد انسجام و اجماع در بين نيروهاي اصلاحطلب تلاش کنند.
وي در پاسخ اين سؤال که آيا در غياب شوراي عالي سياستگذاري اصلاحطلبان، مجمع روحانيون در قامت ليدري قرار است کارها را پيش ببرد؟، ميگويد نميتوان اين تحليل را به طور کامل پذيرفت. بنده فکر ميکنم بايد خلأ شوراي عالي سياستگذاري از يک طريق جبران شود. شخصيتهاي تأثيرگذاري همچون موسوي خوئينيها در جايگاه يک شخصيت حقيقي در ماههاي اخير پيامهاي مهمي منتشر کردهاند که نبايد نظرات ايشان را خروجي قطعي مجمع روحانيون دانست.
صوفي گفت: فکر ميکنم انديشههاي آقاي خاتمي به نوعي در بيانيه اخير موسوي خوئينيها وجود دارد. اگر به پيامهاي اخير آقاي خاتمي در چند ماه اخير توجه کنيم متوجه ميشويم موضوع «عدالتخواهي اجتماعي» در انديشههاي اين دو مشترک است. به همين دليل ميتوان نتيجه گرفت که يک نوع اشتراک مواضع بين اين دو چهره مهم در جريان اصلاحات در فضاي اقتصادي «نئوليبراليستي افراطي موجود» وجود دارد.
اين احتمال وجود دارد که در صورت فعاليت دوباره شوراي عالي سياستگذاري اصلاحطلبان، شخص آيتالله موسوي خوئينيها در رأس اين نهاد سياسي قرار بگيرند. زيرا ايشان با مواضعي که در ماههاي اخير اتخاذ کردهاند، اين قابليت را دارند که اصلاحطلبان را در آستانه انتخابات سال 1400 هدايت کنند.
صوفي بدون آن که به نقش مؤثر خاتمي و موسوي خوئينيها و اصلاحطلبان در فضاي «نئوليبراليستي افراطي موجود» در دولت اشاره کند، ادامه ميدهد: اصلاحطلبان در بين خود افرادي را دارند که هر کدام در انديشه خود داراي استقلال عقيده هستند، اما دغدغه اصلي آنها رفع مشکلات مردم جامعه است.
وزير کار خاتمي در دولت اصلاحات در پايان گفت: بنده معتقدم در سال 1400 بايد تنها به موضوعات معيشتي پرداخت و ديگر نبايد سراغ شعارهاي توسعهاي رفت، زيرا مردم امروز در تنگناي معيشتي قرار گرفتهاند و فردي را ميخواهند که ايشان را از وضعيت موجود نجات دهد. بر همين اساس اگر در انتخابات سال 1400 شعارهايي که به مشکلات مردم ارتباط ندارد را مطرح کنيم، امکان ندارد که از سوي آنها مورد استقبال قرار بگيريم.