سرمقاله خراسان/ آقای رئیس جمهور به دشمن آدرس ندهید

خراسان/ « آقاي رئيس جمهور به دشمن آدرس ندهيد » عنوان يادداشت روز در روزنامه خراسان به قلم سيدعلي علوي است که ميتوانيد آن را در ادامه بخوانيد:
دو روز قبل مايک پمپئو وزير خارجه آمريکا باافتخار و به عنوان يکي از نشانه هاي تاثير گذاري سياست فشار حداکثري آمريکا بر ايران اعلام کرد که « ما توانسته ايم جلوي 70 ميليارد دلار درآمد نفتي ايران را بگيريم. »
ديروز مقام ديگري از کاهش ۱۵۰ ميلياردي درآمدهاي نفتي ايران گفت که در کمال تعجب اين مقام يک مقام رسمي ايراني بود.
روندي که طي ماه گذشته توسط دکتر نوبخت و جهانگيري تکرار شده بود، در کمال تعجب توسط رياست جمهوري دنبال شد.
اسحاق جهانگيري، معاون اول رئيس جمهوري 11 تيرماه با بيان اين که فروش نفت ايران به صفر نرسيده و با همه محدوديتها، فروش نفت با "روشهاي ديگر" ادامه دارد تاکيد کرده بود : حتي کشورهاي "دوست" ايران هم "تقريبا جرئت اين راکه از ما نفت بخرند ندارند. حدود دوماه بعد دکتر نوبخت معاون رئيس جمهور هم در سخناني مشابه که نشان دهنده تاثير گذاري تحريم هاي آمريکاست، گفت: «شديدترين مرحله تحريم نفت در برابر غذا بود اما الان در شرايطي هستيم که اين بيانصافها و دژخيمان حتي براي غذا و دارو اجازه فروش يک قطره نفت را نميدهند و اگر هم به فروش مي رسد امکان تبادل مالي وجود ندارد.»
اظهاراتي سوال برانگيز که براي آن نمي توان تحليل محتواي خوش بينانه اي تصور کرد.
شايد نزديک ترين گمانه درباره اين سخنان رئيس جمهور و مقامات ارشد دولت تحليل آن در فضاي رقابت هاي سياسي داخلي و پاسخ به انتقاد ها ازعملکرد دولت است به عبارتي اين سخنان را مي توان پاسخي دانست به فشارهايي که درفضاي داخلي به دولت وارد مي آيد.ما هم قبول داريم اگر چه به عملکرد مديريتي دولت در حوزه هاي مختلف انتقاد هاي جدي وارد است اما گاه برخي منتقدان دولت پا را از محدوده انصاف بيرون گذاشته و عملا بدون در نظر گرفتن محدوديت ها و فشار هايي که در عرصه سياست خارجي بر دولت وجوددارد، عملکرددولت را نقد مي کنند، اما سوال اين است شخصيتي چون رئيس جمهور با سابقه چندين ساله در سياست خارجي چگونه مي تواند از تاثيرات اين مواضع بر تشديد سياست هاي دشمن ملت ايران يعني کاخ سفيد غافل شود آن هم در وضعيتي که ترامپ به هر ترفندي دست مي زند تا وضعيت خود را در رقابت هاي انتخاباتي اين کشور بهبود بخشيده و عملکردش را موجه جلوه دهد .آيا اين سخنان رئيس جمهور و مقام هاي ارشد دولت اذعان به تاثير گذاري سياست هاي فشار حداکثري دولت ترامپ نيست؟ آيا اين روش عقلاني است که براي منفعتي کوچکتر که همانا ساکت کردن برخي منتقدان داخلي است منفعتي بزرگتر يعني شکست پروژه تحريم ها و فشار حداکثري را فدا کرد؟ پروژه اي که اگر دولتمردان کاخ سفيد چه جمهوري خواه و چه دموکرات از تاثيرگذاري آن اطمينان حاصل کنند مطمئن باشيد هيچ گاه اين سلاح را در مقابل مردم ايران کنار نخواهند گذاشت .
لذا ادامه اين استراتژي سوالاتي را برمي انگيزد.از جمله اين که آيا دولت، اکنون را زمان مناسبي براي امتياز گيري از دولت آمريکا مي داند؟ اگر چنين است آيا به راي آوردن ترامپ مطمئن است؟ آيا مذاکره با دولتي مستعجل معقول است؟ يا اگر دولت به راي آوري ترامپ مطمئن نيست اين گونه موضع گيري که موقعيت دشمن قسم خورده اين ملت را تحکيم مي کند، چه تفسيري دارد ؟آيا کارکرد چانه زني داخلي و پياده سازي استراتژي فشار از پايين و چانه زني از بالا را دارد؟
به نظر مي رسد حتي اگر دولت به اين جمع بندي رسيده که راه برون رفت از شرايط اقتصادي مذاکره است که با توجه به تجربه عمل کردن دولت قبلي و فعلي آمريکا به تعهدات شان دربرجام ، اين گزاره جاي بحث جدي است، آيا اين ايام و قبل از انتخابات رياست جمهوري آمريکا وقت مناسبي براي ورود به بحث مذاکره با اين دولت که حداقل در نظر سنجي هاي فعلي شانس کمتري براي پيروزي دارد و به عبارتي دولت مستعجل است مي باشد ؟
اما فارغ از نيت گويندگان کارکرد موثر اين اظهارات مديران دولتي همچون دکتر جهانگيري ودکتر نوبخت و در راس آن رئيس جمهور محترم پالس صريح به دولت فعلي و آينده ايالات متحده است که تحريم ها به اندازه ۱۵۰ ميليارد و نه به اندازه ۷۰ ميليارد اثر کرده است .دکتر روحاني ديروز سخن از آدرس غلط گفت.اينکه به مردم آدرس غلط ندهيم که منشا همه مشکلات کاخ سفيد است .ما هم با بخش قابل توجه اين سخنان موافقيم که منشا بسياري از مشکلات ايران عزيز و انقلاب اسلامي دشمني آمريکاست اما به همان ميزان معتقديم که مردم ابعاد داخلي و خارجي آدرس صحيح مشکلات را ميدانند. نبايست به دشمن قسم خورده ايران و انقلاب اسلامي آدرس درست داد.تقريبا همه کنش گران سياسي با طيف هاي مختلف متفق القول اند که ايران و آمريکا در بزرگ ترين کارزار جنگ اراده ها هستند.روزگاري که بايست مراقب باشيم در دقايق طلايي اين کارزار گل به خودي نزنيم.