نماد آخرین خبر
  1. برگزیده
تحلیل ها

سرنوشت انتخابات آمریکا در دست کیست؟

منبع
صبح نو
بروزرسانی
سرنوشت انتخابات آمریکا در دست کیست؟

صبح نو/

براي بررسي بيماري رييس‌جمهور آمريکا و تاثير آن بر فضاي سياسي‌- انتخاباتي آمريکا با امير علي ابوالفتح، کارشناس مسائل آمريکا به گفت‌وگو نشستيم.
 بعد از بيماري رييس‌جمهور آمريکا شاهد اخبار ضد و نقيض درباره سلامتي او، آن هم به صورت قطره‌چکاني هستيم. دليل اين احتياط کاخ سفيد و محافظه‌کاري رسانه‌‌‌هاي آمريکايي چيست؟ حتي ديگر خبري از نظرسنجي‌ها و تحليل‌‌‌هاي انتخاباتي هم نيست.
طبيعي است؛ به خاطر اينکه يک شوک بزرگ به فضاي سياسي انتخاباتي آمريکا وارد شده است. علاوه بر اينکه رييس‌جمهور آمريکا مريض است، يک مقدار نگراني در مورد تمام کساني که در انتخابات نيز حضور دارند مانند جو ‌بايدن، خانم هريس و مايک پنس وجود دارد. کمپين انتخاباتي دو جريان فعاليت‌هاي انتخاباتي خود را متوقف يا آنلاين ‌کردند؛ البته بيرون‌نيامدن خبر طبيعي است. کسي که بيمار شده، رييس‌جمهور آمريکاست؛ يک خبر اشتباه و کنترل‌نشده مي‌‌تواند در بازارهاي سهام و اقتصاد اين کشور تاثير بگذارد. از سوي ديگر اين بيماري نيز عجيب و غريب است، بنابراين قطره‌چکاني و کنترل‌شده اطلاعات مي‌دهند و مانند روز اول اخبار از دست‌شان خارج نمي‌شود. شايد هم شرايط جسمي ترامپ مساعد نيست.
قبل از اين اتفاق هر کدام از اين افراد ميتينگ‌‌‌هاي انتخاباتي داشتند و فضا پرشور و هيجان بود اما وقتي همه اين کارها متوقف شد و فاصله‌گذاري اجتماعي را افزايش دادند، يک مقدار از هيجاني که يک ماه قبل از انتخابات انتظار مي‌‌رود، مانند برگزاري ميتينگ‌‌‌هاي چندهزار نفره، کارناوال‌‌‌هاي فراوان و حملات سياسي، خبري نيست؛ چنانکه جو بايدن هم اعلام کرد که تبليغات منفي عليه دونالد ترامپ ديگر انجام نمي‌دهند و فعاليت انتخاباتي‌اش بيشتر مبتني بر تشريح مواضع و عملکرد خودش خواهد بود.
 کرونا ممکن است موجب حذف ترامپ از فضاي سياسي شود يا اينکه اين بيماري به نفع او تمام خواهد شد؟
رييس‌جمهور آمريکا بيماري‌اي گرفته که 35 ميليون نفر در دنيا اين بيماري را ‌گرفته‌اند و اگر اشتباه نکنم حدود 26 ميليون نفر نيز خوب شده‌اند؛ بنابراين دليلي ندارد ترامپ از اين بيماري جان سالم به در نبرد. او همچنان نامزد انتخابات است و مهم‌تر آنکه او رييس‌جمهور است و انتقال قدرتي هم صورت نگرفته و مشغول انجام وظايفش است. پيام ويدئويي مي‌دهد، توييت مي‌کند و ممکن است حتي در مناظره تلويزيوني نيز شرکت کند.
 
قبل از اين بيماري، فضا عليه ترامپ بود و حتي جمهوري‌خواهان نسبت به نوع عملکرد او در مناظره اول اعتراض داشتند. آيا اين بيماري ممکن است اين فضاي هجمه و انتقاد عليه او را تغيير دهد؟
اين بيماري تقريبا تاثيري در راي‌دهندگان ندارد. کساني که طرفدار و ستايشگر ترامپ بودند، همچنان طرفدار او هستند؛ چنانکه جلوي بيمارستان تجمع راه انداختند، برايش دعا کرده، شمع روشن مي‌کنند و پرچم تکان مي‌دهند تا زودتر خوب شود. مخالفان اما ديگر مانند گذشته به‌خاطر مسائل اخلاقي و انساني به او حمله نمي‌کنند و از ميزان انتقادات کم شده است. جواب دادن به اين سوال که آيا اين بيماري به نفع ترامپ بوده، سخت است چراکه هنوز نظرسنجي بيرون نيامده.
 
مايکل مور، مستندساز آمريکايي گفته است ابتلاي ترامپ به کرونا دروغ است؛ آيا کاخ سفيد مي‌‌تواند چنين دروغي بگويد؟ چقدر اين‌گونه اظهارنظرها مي‌‌تواند صحت داشته باشد؟
مايکل مور شخصيت خاصي دارد و حرف‌هاي اينچنيني زياد مي‌‌زند؛ حرف‌هايش از روي اسناد و مدارک نيست، او تحليل کرده است اما من معتقد نيستم که بشود چنين نمايش و تئاتر بزرگي را سامان داد. افراد زيادي در کاخ سفيد هستند که افشاگري مي‌کنند و اطلاعات بيرون مي‌دهند. به‌طور مثال يک تماس تلفني براي رييس‌جمهور آمريکا آنقدر دردسر ايجاد کرد که پاي او را به استيضاح کشاند؛ بنابراين دور از انتظار است که ترامپ چنين نمايشي را اجرا کند و کسي متوجه نشود چراکه لو رفتنش پيامدهاي سياسي وخيمي براي ترامپ خواهد داشت.
دور از ذهن است که ترامپ براي منافع انتخاباتي بخواهد چنين تمارضي انجام دهد و امنيت ملي آمريکا را به خطر بيندازد؛ بنابراين من چنين موضوعي را محتمل نمي‌دانم.
ترامپ مي‌‌توانست خيلي زودتر از اينها به کرونا مبتلا شود چراکه آمريکا هفت ميليون بيمار دارد و ۲۰۰ هزار نفر جان باختند و در چنين شرايطي هم تمام فعاليت‌هاي انتخاباتي او انجام مي‌شد. طبيعي است که به اين بيماري مبتلا شود و اتفاق عجيبي نيست.
 
دقيقا يک ماه به انتخابات آمريکا مانده است؛ آيا مي‌‌توان امروز نتيجه انتخابات را پيش‌بيني کرد؟
هنوز ترامپ با تمام مشکلات، گرفتاري‌ها و مريضي‌اش شانس دارد. از طرفي جو ‌بايدن هم شانس دارد. از همه مهم‌‌تر آنکه اين انتخابات سرنوشتش در دست راي‌دهندگان و حتي آراي الکترال هم نيست. مسلم است که در اين انتخابات دعوا وجود دارد و اين دعوا بايد در ديوان عالي فدرال حل شود يا در نهايت در مجلس نمايندگان؛ بنابراين از روي نظرسنجي‌ها نمي‌شود قضاوت و پيش‌بيني کرد که چه کسي پيروز انتخابات است. يکسري پارامترهاي ديگر مانند لابي‌گري‌ها و فعاليت‌‌‌هاي پشت درهاي بسته در ميان کانون قدرت وجود دارد که بايد ببينيم زور کدام طرف بيشتر است تا سرنوشت انتخابات مشخص شود.
 
يعني راي مردم آمريکا در انتخابات تأثيرگذار نيست؟
نه، اشتباه نشود؛ اين به معناي آن نيست که تاثيرگذار نيست، ولي نتيجه انتخابات قرار نيست براساس راي مردم باشد. اين انتخابات دعوا دارد؛ نه دموکرات‌ها حاضرند نتيجه انتخابات را بپذيرند و نه جمهوري‌خواهان. بازنده انتخابات طرح دعوا و شکايت مي‌‌کند، موضوع به دادگاه مي‌‌رود و اينکه در دادگاه چه حکمي داده شود، آن تعيين‌کننده است. آقاي ترامپ بارها گفته است باخت من در انتخابات يعني تقلب؛ بنابراين يا آقاي ترامپ به صورت قاطع پيروز مي‌شود که نتيجه آن را آقاي بايدن نمي‌پذيرد و به دادگاه شکايت مي‌کند يا آقاي ترامپ در انتخابات پيروز نمي‌شود و به دادگاه شکايت مي‌‌کند؛ بنابراين اين احکام قضايي و حقوقي است که مشخص مي‌‌کند چه کسي برنده مي‌‌شود؛ لذا اين‌گونه نيست که بگوييم فلان نامزد که بيشترين راي را آورده است، پيروز انتخابات مي‌‌شود.
 

به پيج اينستاگرامي «آخرين خبر» بپيونديد
instagram.com/akharinkhabar