اصلاح طلبان برنامه گسترده ای برای انتخابات 1400 دارند

صبح نو/متن پيش رو در صبح نو منتشر شده و انتشار آن به معني تاييد تمام يا بخشي از آن نيست
عباس سليمينمين، کارشناس مسائل سياسي در گفتوگو با «صبحنو» با اشاره به مواضع آقاي بهزاد نبوي درباره انتخابات 1400، اظهار کرد: قبل از اينکه آقاي بهزاد نبوي در اين قضيه موضع بگيرند، مجموعه قرائن حکايت از آن داشت که اصلاحطلبان ميخواهند با ظرفيت کامل در انتخابات شرکت کنند و چهرههاي باسابقه اين جريان حتي کساني که با خطاهاي رويکردي مواجه بودند در مقام اصلاح مواضع خود درآمدند. هرچند انتقادي نسبت به موضع قبلي از خودشان به عمل نياوردند، اما با اينگونه موضعگيري مواضع گذشته خود را خطا اعلام ميکنند و آن را زير سوال ميبرند. وي افزود: بنابراين موضوع آقاي بهزاد نبوي مقوله تازهاي نيست. زماني که آقاي کروبي جلسات متعدد انتخاباتي هم با اعضاي مجمع روحانيون مبارز و هم با اعضاي حزب کارگزاران برگزار ميکند، يعني آنکه يکي از عناصر بسيار خطاکار اين جريان، امروز به اين جمعبندي رسيده است که فقط از طريق صندوق راي ميتوانيم به آنچه ميخواهيم برسيم و قدرت به جز پاي صندوق راي قابل توزيع و انتقال نخواهد بود و با قلدري و تماميتخواهي نميتوان به قدرت رسيد. حال وقتي چنين اصلاحي از سوي آقاي کروبي صورت ميگيرد، اين بدان معناست که موضوع آقاي خاتمي تقويت شده است. اين تحليلگر سياسي توضيح داد: آقاي خاتمي در سال ۸۸ ضمن خطاهايي که در موضعگيري داشت -چراکه ميتوانست با مواضع روشن به اين غائله پايان دهد- اما موضوع ديگري که در سال ۹۰ داشت، عملا بر حرف آقاي کروبي و موسوي خط بطلان کشيد و کاش اين اقدام را در سال ۸۸ انجام ميداد که جلوي لطماتي که به ملت و جوانان پرشور وارد شد، گرفته ميشد. با اين حال آقاي خاتمي يک موضوعي داشت که اعلام نکرد اما اعمال کرد و آن اينکه ساختار سياسي و انتخاباتي در نظام جمهوري اسلامي قابل اتکاست و از راي مردم صيانت ميکند و بايد از طريق آن عمل کرد.
سليمينمين با بيان اينکه امروز ديدگاه خاتمي درباره شرکت در انتخابات در جريان اصلاحات فراگير شده است، گفت: حالا امروز ميبينيم که اين موضوع فراگيرتر شده و جريانات متعدد اصلاحطلب نسبت به اين موضوع تمايل نشان ميدهند و اگر خطايي مرتکب شدند در اين زمينه نيز دارند خطاي خود را اصلاح ميکنند.
وي همچنين با اشاره به مواضع برخي عناصر تندرو در جريان اصلاحات گفت: مواضع افراد خيلي تندرو در اين جريان خيلي قابلاعتنا نيست چراکه کسي از آن مواضع آنان پيروي نميکند، حتي آقاي موسويخوئينيها در نامهاي که به رهبري نوشتند که متأثر از نيروهاي تندرو بودند، بلافاصله مواضع خود را اصلاح کردند و درباره انتخابات سعي کردند به مواضع نظام نزديک شوند؛ بنابراين چرخشي که ايشان نسبت به آن نامه داشت، بيانگر آن است که ميخواهند قانونمند عمل شود و براي ادامه حيات سياسي جريان اصلاحطلب درواقع قانونگرايي را ترسيم ميکنند. سليمينمين افزود: هرچند برخي عناصر تندرو ديدگاههاي ديگري را مطرح ميکنند اما نسبت به موضوع آنان نيز تحليلهاي مختلفي ارائه ميشود. به طور مثال گفته ميشود که همين افراد تندرو نيز در انتخابات شرکت ميکنند و امروز فقط براي آنکه يک مقداري سهمخواهي بيشتر داشته باشند يا قدرت چانهزني خود را بالا ببرند، مواضع تند اتخاذ ميکنند. از سوي ديگر برخي نيز معتقدند که اين جريان تندرو بهدليل ارتباط با خارج از کشور مجبور است مواضع تند و راديکال اتخاذ کند و اين مواضع تند لازمه پيوندخوردن با نيروهاي خارجشده از نظام در خارج از کشور است. وي خاطرنشان کرد: به طور کلي اعتقادم آن است که قاطبه جريان اصلاحطلب برنامهريزي گستردهاي براي انتخابات دارد و اظهارات آقاي بهزاد نبوي نيز مويد همين برداشت است. قطعاً جرياني که ميخواهد جلوي ائتلاف حول قانون را بگيرد و با خارج از کشور پيوند داشته باشد، موضعي تند خواهد داشت که محل اعتنا نخواهد بود و در نهايت اصلاحطلبان نامزدهاي خود را معرفي خواهند کرد.