القاعده و داعش در یمن؛ از پیدایش تا اتحاد با ائتلاف سعودی

فارس/متن پيش رو در فارس منتشر شده و انتشار آن به معناي تاييد تمام يا بخشي از آن نيست
کميسيون «دفاع و امنيت» در مجلس شوراي يمن، طي گزارشي به بررسي پيدايش و نفوذ دو گروه تروريستي داعش و القاعده و مشارکت آنها در جنگ يمن در کنار ائتلاف متجاوز سعودي - آمريکايي پرداخت.
به نوشته پايگاه خبري «۲۶ سپتامبر»، در اين گزارش تفصيلي آمده است: شخصيتهايي که بعدا، حزب «الاصلاح» به رهبري «عبدالمجيد الزنداني» را تشکيل دادند به همراه برخي ديگر، با همکاري «اسامه بن لادن» و حمايت سعوديها عملا هسته القاعده را در سالهاي دهه هشتاد در يمن بنا نهادند.
در اين گزارش آمده است که حزب الاصلاح از طريق آموزشگاهها و مراکز به اصطلاح علمي خود موفق به ايجاد يک ارتش موازي شد که تمامي اعضاي آن، داراي عقايد تکفيري بودند و اين امر به خوبي در جنگ ۱۹۹۴ آشکار شد. آموزشگاههاي علمي الاصلاح به مرور دانشگاه الايمان در يمن تبديل شد که پس از انقلاب ۲۱ سپتامبر، نقش آن در حمايت از سرکردهها و عناصر آموزش ديده القاعده و ايجاد يک پايگاه رهبري براي آن در پايتخت کاملا نمايان شد.
بر اساس اين گزارش، عناصر القاعده در يمن از فارغالتحصيلان دانشگاه الايمان هستند که به صورت فعالي در جنگهاي ششگانه عليه صعده مشارکت داشتند. طي سالهاي ۲۰۱۱ تا ۲۰۱۴، القاعده مرتکب بيش از ۱۰۰۰ عمليات جنايتکارانه در يمن شد و ۲۶۴ شخصيت سياسي، نظامي، دانشگاه و رسانهاي را ترور کرد.
در ادامه اين گزارش آمده است: «علي محسن» خائن نخستين مسئولي بود که از سازمانهاي تکفيري حمايت کرد. فرار او با عبدالمجيد الزنداني پيشينه اين سازمانها تا سقوط لانههاي اصلي آنها در استان البيضاء را فاش کرد.
القاعده و داعش در جنگ کنوني عليه يمن نيز از همان روز نخست تجاوز ائتلاف سعودي به يمن، در کنار متجاوزان بودندو طي سالهاي متمادي اين تجاوز، نيروهاي القاعده در استانهاي مختلف عليه ارتش و کميتههاي مردمي جنگيدهاند و آشکارا سلاحهاي غربي در اختيار آنها قرار داده شده است.
در ادامه گزارش مجلس شوراي يمن آمده است: ميان ائتلاف سعودي - آمريکايي و گروههاي القاعده و داعش در حضرموت در سال ۲۰۱۵، در ابين در سال ۲۰۱۶ و شبوه در سال ۲۰۱۸، معاملاتي صورت گرفت و طي آن، اين استانها تسليم ائتلاف شدند و عناصر اين دو گروه تروريستي جذب گروههاي موسوم به «الجيش الوطني» و «الحزام الامني» شدند.
در جريان عمليات ارتش و کميتههاي مردمي يمن عليه مخفيگاههاي القاعده و داعش در استان البيضاء در سال ۲۰۲۰، جنگندههاي آمريکايي به شدت از نيروهاي اين دو گروه تروريستي پشتيباني کردند.
اکنون نيز حزب الاصلاح، القاعده و داعش همگي در مأرب براي دفاع از ايدئولوژي تکفيري واحدي جمع شدهاند و اين استان، آخرين سنگر آنهاست. نارضايتي آمريکا و همپيمانانش از آزادسازي مأرب بيانگر حمايت و نظارت آن بر سازمانهاي تکفيري و دليلي آشکار بر اين امر است که اساسا اين گروهها ساخته و پرداخته آمريکا و در خدمت اهداف آن هستند.
بنا بر اين گزارش، از ژانويه ۲۰۱۵ تا مي ۲۰۲۰، القاعده و داعش ۳۲۷ عمليات جنايتکارانه عليه ارتش، کميتههاي مردمي و طرفهاي ملي يمن مرتکب شدهاند.
در ادامه اين گزارش به سرويسهاي امنيتي و اطلاعاتي يمن توصيه شد که با افزايش هماهنگيها فعاليتهاي گروههاي تکفيري را رصد کنند. به وزارتهاي آموزش و پرورش و آموزش عالي نيز توصيه شد که در شيوههاي تحکيم و تثبيت هويت اسلامي يمن بازنگري کنند و افکار تکفيري را که طي چندين دهه مزدوري و سيطره حزب الاصلاح در کشور ريشه دوانيده از بين ببرند.
«محمد العيدروس» رئيس مجلس شوراي يمن نيز از نقش سرويسهاي امنيتي و اطلاعاتي در افشاي نقش القاعده و داعش در کنار ائتلاف متجاوزر سعودي تقدير کرد.
سرتيپ «عبدالقادر الشامي» معاون رئيس سرويس امنيت و اطلاعات يمن نيز گفت که گروههاي تکفيري ساخته و پرداخته آمريکا هستند و اقدامات امنيتي بزرگي براي مقابله با آن وجود دارد و مبارزه با اين گروهها تا ريشهکن کردن آنها و پاکسازي يمن از لوث وجود آنها ادامه خواهد يافت.
اواخر اسفند گذشته بود که اداره عقيدتي نيروهاي مسلح يمن براي نخستينبار، اسناد جديدي از حضور نظامي آمريکا و پايگاههاي اين کشور در يمن و ارتباط دولت «علي عبدالله صالح» (رئيس جمهور اسبق يمن) با سرويسهاي اطلاعاتي آمريکا منتشر کرد.
مکالمات تلفني ميان «علي عبدالله صالح» با «جرج تنت» رئيس وقت سازمان سي.آي.اي يکي از اسناد منتشر شده در اينباره بود. در يکي از اين مکالمهها به ارتباط مستقيم سازمان سيا و تروريستهاي القاعده و همکاري مقامات دولت عبدالله صالح در شکلگيري اين ارتباط اشاره شده است. در اين مکالمه رئيس سازمان سيا اصرار دارد که دولت يمن يکي از عناصر القاعده (وابسته به آمريکا) را که در انفجار در ناوشکن «يو.اس.اس.کول» دستگير شده بود، آزاد کند.(جزئيات بيشتر)