رونمایی از راهبرد اصلی ریاست جمهوری جو بایدن

فرارو/متن پيش رو در فرارو منتشر شده و انتشار آن به معناي تاييد تمام يا بخشي از آن نيست
"پيتر نيکولاس*" نويسنده و خبرنگار مشهور حوزه کاخ سفيد در "نشريه آتلانتيک"، در گزارشي ضمنِ مبهم توصيف کردن آينده سياسي "جو بايدن" رئيس جمهور کنوني آمريکا، به طور خاص از راهبرد اصلي وي در دوره رياست جمهوري اش پرده برداري کرده و سناريوهاي مختلف در اين رابطه را (با توجه به کهولت سنِ بايدن و شرايط جاري سياسي در آمريکا) بررسي کرده است.
وي در اين زمينه مينويسد: «"جو بايدن" بخش زيادي از زندگي سياسي خود را صرف تلاش جهت کسب کرسي رياست جمهوري آمريکا و يا پشت سرگذاشتنِ آزمونهاي مختلف جهت تصدي اين سِمت کرده است. با اين همه، او اکنون رئيس جمهور آمريکا است و از همين حالا، گمانه زنيهاي مختلفي در مورد آينده سياسي وي مطرح ميشود. هيچکس به طور جدي باور نداشته بيل کلينتون، جرج دبليو بوش، باراک اوباما، دونالد ترامپ، و يا هر رئيس جمهوري ديگري در آمريکا در پنجاه سال گذشته، تا زماني که کمترين اميد براي کسب پيروزي مجدد در انتخابات رياست جمهوري آمريکا برايشان وجود داشته باشد، از رقابت مجدد جهت کسب کرسي مذکور خودداري کند. با اين حال، جو بايدن در اين زمينه يک نمونه خاص است. بايدن خواسته يا ناخواسته، به اين ديدگاه که وي يک رئيس جمهورِ انتقالي در تاريخ آمريکا است، دامن زده است. وي در جريان کارزار انتخاباتي خود در سال ۲۰۲۰، خودش را "پلي جهت روي کار آمدن نسل جوانِ رهبران سياسي" معرفي کرد.
به گزارش فرارو، جو بايدن ۷۸ سال سن دارد و از "رونالد ريگان" پس از اتمامِ دو دوره رياست جمهوري اش، پيرتر است. در اين رابطه، پير بودنِ بايدن و ترديد در مورد سلامتي او، خود منشا طرح بسياري از ايرادت به وي بوده است. به عنوان مثال، "دونالد ترامپ" رئيس جمهور سابق آمريکا در جريان کارزار انتخاباتي سال ۲۰۲۰ گفت: "من نگرانم که مبادا جو بايدن به دليل مشکلات کهولت سن و سلامت جسماني اش، قادر نباشد دوره رياست جمهوري خود را تا سال ۲۰۲۴ به اتمام برساند".
"جان ما" يک عضو حزب دموکرات آمريکا که پزشکِ جراح نيز است ميگويد: "به عنوان يک پزشک، من نگرانيهاي جدي در مورد اضطراب و استرسِ روزانه براي فردي به سن و سالِ جو بايدن (و به عنوان رئيس جمهور آمريکا) دارم". در اين راستا، يکي از مشاوران سابق انتخاباتي بايدن نيز به من گفت: "حتي اگر ۳۰ سال جوانتر از بايدن باشيد، فعاليت به عنوان رئيس جمهوري آمريکا، به معناي واقعي شما را پير، فرسوده و ناتوان خواهد کرد".
بايدن در جريان کنفرانس خبري خود در پاسخ به پرسشي در مورد آينده سياسي اش گفت: "انتظار دارم که بار ديگر کانديداي کسب کرسي رياست جمهوري آمريکا شوم". نوعِ پاسخ دهي بايدن به اين سوال نشان ميدهد که حتي خود وي نيز در اين رابطه مردد است و نسبت به سلامت جسماني خود در آينده اطميناني ندارد.
با اين همه، فارغ از هر مسيري که بايدن قرار باشد در آينده طي کند، در برهه کنوني وي بايد به نحوي در ميدان سياست و حکمروائي کنش ورزي کند که به بهترين وجه، در خدمت منافع او باشد: "وي بايد قدمهاي بزرگي را بردارد و در رياست جمهوري اش، بلندپروازانه عمل کند".
بايدن به خوبي ميداند که نميتواند به دموکراتها در زمينه کنترل بر کنگره آمريکا براي يک دوره چهار ساله تکيه کند. به طور معمول، حزب متبوعِ رئيس جمهور مستقر در آمريکا، در جريان انتخابات ميان دورهاي اين کشور، شماري از کرسيهاي خود را از دست ميدهد.
در اين چهارچوب، به نظر ميرسد که بايدن تا سال ۲۰۲۲ که انتخابات ميان دورهاي کنگره برگزار ميشود فرصت دارد تا از ميزان محبوبيت کنوني خود (که نسبتا وضعيت مناسبي دارد) استفاده کرده و با انجام اقدامات بزرگ، خود را در عرصه معادلات سياسي و اجتماعي آمريکا، ماندگار کند.
در اين راستا، ميتوان به نوعي بسته کمک مالي دو تريليون دلاري که از سوي وي جهت بازسازي اقتصاد آمريکا و مبارزه با تبعات پاندمي ويروس کرونا ارائه شده و اخيرا نيز تصويب شده را در همين جريان ارزيابي کرد (بايدن سعي دارد با برداشتن گامهاي بلند، خود را در چشم افکار عمومي آمريکا به مثابه فردي برجسته نشان دهد).
در اين چهارچوب، بسته مالي ارائه شده اخير از سوي بايدن با عنوان "لايحه زيرساخت ها" که با هدف تقويت زيرساختهاي آمريکا ارائه شده و سعي دارد تا حدي با تقويت اين حوزه، چالشهاي اقتصادي براي اين کشور را تقليل دهد هم نمودي ديگر از رويکرد بايدن در دوره رياست جمهوري اش مبني بر برداشتن گامهاي بلند است. توجه ويژه بايدن به عدالت نژادي و رفع فقر در چهارچوب لايحه مذکور نيز از جمله ملاحظاتي است که بايدن با در نظرگرفتنِ آنها سعي دارد جايگاه و موقعيت خود را در عرصه معادلات سياسي و اجتماعي آمريکا تقويت کند.
در اين راستا، اگر بايدن پس از يک دوره رياست جمهوري آمريکا، کرسي خود را ترک کند، او در عمل ميراث قابل توجهي را از خودش به جا گذاشته است. يک عضو دموکرات مجلس نمايندگان آمريکا به من گفت: "به نظر من بايدن قصد تابوشکني در تاريخ سياسي آمريکا را دارد. زيرا احتمالا وي قصد ندارد براي يک دوره چهار ساله ديگر، رئيس جمهور آمريکا شود". از سويي، اگر بر خلاف آنچه گفته شد، بايدن به دنبال حضور در قدرت براي يک دوره دوم باشد، وي عملا برنامهها و طرحهايي را که در دوره اول خود اجرايي کرده را ميتواند محافظت کرده و براي اتمام آنها تلاش کند.
در اين رابطه، "ويد راندلت" يکي از حاميان جو بايدن ميگويد: "بايدن ميخواهد يک رئيس جمهورِ هشت ساله باشد. بايدن پنجاه سال براي کسب کرسي رياست جمهوري آمريکا برنامه ريزي کرده بود و اکنون آن را در اختيار گرفته است". نبايد فراموش کرد که رئيس جمهور آمريکا از امکانات زيادي برخوردار است که آنها ميتوانند ضعف جسماني وي را جبران کرده و حتي کم اثر کنند. او واقعا به عنوان يک فردِ ۷۸ ساله، انساني جوان است. بدون ترديد کارکنان و تيم دولت بايدن، اقدامات کافي و لازم را براي موفقيت مجدد وي در انتخابات رياست جمهوري آمريکا انجام ميدهند و نيازي به کنشگريِ به شدت فعالانه از سوي او نيست. از سويي، آنها با پيشبرد طرحهاي بايدن، عملا زمينه مناسبي را براي پيروز شدن او فراهم ميسازند».
*پيتر نيکولاس، وي نويسنده و خبرنگارِ حوزه کاخ سفيد، در نشريه آتلانتيک است.