رکورد مرگ در 50 سال اخیر شکسته شد

آرمان ملي/متن پيش رو در منتشر شده و انتشار آن به معناي تاييد تمام يا بخشي از آن نيست
«رکورد مرگ در 50 سال گذشته شکسته شد، حتي در روزهايي که کشور در جنگ تحميلي بود» اين مطلبي از مشرق به همراه انتشار فيلمي از بهشت زهرا بود و حکايت از روز شلوغ سه شنبه (31 فروردين) در اين آرامستان بزرگ پايتخت داشت. همزمان با اين مطلب، سعيد خال، مديرعامل سازمان بهشت زهرا (س) از «۱۵۰ متوفي کرونايي و ۲۰۰ متوفي غير کرونايي» در تاريخ آرامستان 51 ساله بهشت زهرا که بر اساس آمار رسمي نزديک به يک ميليون و ۷۰۰ هزار نفر در آن دفن شدهاند، بيسابقه خواند و معتقد است که سختترين روز کاري براي همکاران او بوده است. عکسهاي خبري نيز حکايت از چهارطبقه شدن قبرها در «قطعه بحران» دارد و همه اين عوامل تيتر نخست روزنامه «آرمان ملي» در روز سه شنبه را تاييد ميکند: «فاجعه در سکوت». در اين ميان عليرضا زالي، فرمانده ستاد مقابله با کرونا گفته است که «تهران بالاترين سهم را از ميزان شيوع، مرگ و مير و بستري داشته و در وضعيت فوق قرمز به سر ميبرد و هر هفته شرايطش بحرانيتر از هفته قبل گزارش ميشود. فرمانده ستاد مقابله با کرونا در تهران نسبت به اوضاع خطرناک تهران هشدار داده و گفته است که نگران وضعيت آينده گردش بالاي ويروس کروناي انگليسي در تهران است.» پيشتر رضا کرمي محمدي، رئيس سازمان پيشگيري و مديريت بحران شهرداري تهران، هشدار داده بود که در صورت بدتر شدن شرايط کرونايي، ظرفيت سردخانهها احتمالا ديگر کفايت متوفيها را نميکند. تقريبا يک سوم از آمار مرگ و مير که روزانه اعلام ميشود، «متعلق به تهران و حومه است و وضعيت خوبي حاکم نيست. رضا کرمي محمدي به صراحت گفته که «در شرايطي که تعداد متوفيان زياد شود، نتوانند تدفين را همان روز انجام دهند و به روز بعد موکول شود.»
شيوع غيرقابل کنترل است
زماني اين صحبتها درباره پايتخت کشور، جنبه بسيار جدي پيدا ميکند که بنا بر آمار شهرداري، تهران در طول روز 13 ميليون نفر و در شبهاي 8.5 ميليون جمعيت دارد و در طول يک روز 4.5 ميليون نفر در اين شهر رفت و آمد دارند يا براي کسب درآمد از شهرهاي اطراف به پايتخت ميآيند، آن هم در روزهايي که وزارتخانهها، ادارات و بانکهاي تهران باز هستند. اگر از اين تعداد که بيشتر آنها با مترو و اتوبوس در سطح شهر سفر ميکنند 10 درصد آنها يا به کرونا مبتلا شده يا در طول روز آلوده شوند، روزانه 450 نفر فقط از افراد غير ساکن تهران که به اين شهر سفر کردهاند، به کرونا مبتلا ميشوند. طبق اعلام وزارت بهداشت و درمان، ۳۰۱ شهر کشور در وضعيت قرمز، ۹۵ شهر در وضعيت نارنجي، ۴۵ شهر در وضعيت زرد و ۷ شهر در وضعيت آبي قرار دارند.اما در شرايطي که روز سه شنبه فقط در تهران 150 نفر از بيماران فوت شدند اما آمار وزارت روند ثابتي دارد و طبق اعلام سخنگوي وزارت بهداشت و درمان از سه شنبه (31 فروردين) تا چهارشنبه (يکم ارديبهشت) ۲۴۸۸۶ تن مبتلاي کرونا در کشور شناسايي شدند که از اين ميان ۳هزار و ۵۸۵ تن در مراکز درماني بستري شدند و ۳۸۸ بيمار کوويد۱۹ جان خود را از دست دادند. در اين ميان وزير بهداشت اعلام کرد که «موج چهارم کرونا با شدت در حال شيوع است و بايد تدابير جدي در دستورکار قرار گيرد، همکاري مردم در اين راستا کمک حال خواهد بود. سعيد نمکي معتقد است که «عوامل متعددي در آغاز موج چهارم تأثير گذار بود که يکي از راه هاي کنترل همکاري و همراهي همه جانبه مردم است.»
از واکسن کرونا چهخبر؟
پس از کشوقوسهاي فراوان و ايجاد حاشيه، روز گذشته رئيس جمهور آب پاکي را روي دست منتقدان ريخت و اعلام کرد که «واکسن کرونا رايگان است» در اين ميان و در روزهاي گذشته صحبتهاي زيادي در خصوص واکسن پولي کرونا به راه افتاده بود. اين درحالي است که چندي پيش و در پي انتشار ويدئويي از ورود واکسن فايزر به ايران (که هيچگاه تاييد نشد)، شانهساز، رئيس سازمان غذا و دارو گفت: «زنجيره سرد واکسن فايزر، دماي منفي ۶۰ تا ۷۰ درجه است و امکان جابهجايي آن بين کشورها وجود ندارد. با فرض محال، اگر واکسن کنوني، فايزر باشد، در جابهجايي قطعا اثربخشي خود را از دست داده است.» همزمان محسن عليزاده، عضو کميسيون اقتصادي مجلس، گفت: «الان واکسن فايزر که واردات آن به کشور ممنوع شده بود در برخي از خيابانها و بازار سياه ۱۰ ميليون تومان فروخته ميشود.» طبق آخرين آمار نيز وزارت بهداشت توانسته تاکنون ۶۴۱ هزار و ۲۰۲ دُز واکسن را به گروههاي هدف يک و دو تزريق نمايد. اين در حالي است که روز گذشته سخنگوي سازمان غذا و دارو اعلام کرد طبق پيشبينيها ۸ ميليون و ۳۰۰ هزار نفر در فاز دوم واکسيناسيون کرونا تا پايان بهار امسال واکسن دريافت ميکنند. آمارهاي رسمي وزارت بهداشت حاکي از آن است که تاکنون نزديک 1.9 ميليون دوز واکسن کرونا به ايران وارد شده و براي خريد اين واکسن ها نيز بيش از 29.5 ميليون دلار هزينه شده است. در اين ميان، برآوردهاي رکنا نشان مي دهد که براي واکسيناسيون کامل حداقل 40 ميليون ايراني با قراردادهايي که تا اين لحظه وزارت بهداشت با روسيه و ساير کشورها امضا کرده است. چند روز پيش نيز عبدالناصر همتي، رئيس کل بانک مرکزي در صفحه اينستاگرام خود از اين خبر داد که بانک مرکزي پيش از اين، 178 ميليون دلار ارز ترجيحي براي تامين هزينه 16.8 ميليون دوز واکسن کرونا از سبد کوواکس به وزارت بهداشت اختصاص داده بود و علاوه بر اين، اين بانک بيش از 100 ميليون دلار با نرخ ارز ترجيحي براي واردات واکسن به وزارت بهداشت تخصيص داده است و بايد در آينده منتظر ماند که اين مبلغ چه زماني براي خرديد واکسن در نظر گرفته ميشود.