نماد آخرین خبر

سرمقاله وطن امروز/ تفاهم یا اختلاف؟

منبع
وطن امروز
بروزرسانی
سرمقاله وطن امروز/ تفاهم یا اختلاف؟

وطن امروز/ « روايت‌هاي مختلف از سرنوشت مذاکرات وين؛ تفاهم يا اختلاف؟ » عنوان يادداشت روزنامه وطن امروز است که مي‌توانيد آن را در ادامه بخوانيد:

 
نشست کميسيون مشترک برجام براي احياي توافق هسته‌اي که اين روزها به مذاکرات وين مشهور شده، با عملکرد ابهام‌برانگيز تيم مذاکره‌کننده ايراني به رياست عباس عراقچي به ميداني براي روايت‌هاي متضاد تبديل شده است. 
طي روزهاي گذشته «گرند هتل» وين کانون گمانه‌زني‌ها و روايت‌هاي ضد و نقيض طرف‌هاي ايراني و غربي درباره پيشرفت مذاکرات ايران و 1+4 و حصول توافق در آينده نزديک بوده است. روز شنبه عباس عراقچي به سياق چند دور مذاکرات قبلي کميسيون برجام، خبر از رو به جلو بودن و پيشرفت مذاکرات داد و اعلام کرد در برخي حوزه‌ها وارد نگارش متن شديم. چنانکه حسن روحاني، رئيس‌جمهور نيز روز گذشته در جلسه ستاد هماهنگي اقتصادي دولت صحبت از نزديک شدن به آستانه رفع تحريم‌ها با توجه به مذاکرات اخير کرد و ادعا کرد: با حفظ انسجام و هماهنگي در کشور مي‌توانيم در هفته‌هاي آتي شاهد گشايش‌هاي اميدبخش باشيم. 
اين نويد و بشارت‌ها از سوي دولتمردان در حالي است که يک ديپلمات اروپايي شنبه‌شب به وقت تهران گفت مذاکرات هسته‌اي بين قدرت‌هاي جهاني و ايران پس از ۳ هفته مذاکره به اندازه‌اي که انتظار مي‌رفت پيشرفت نکرده و درباره سخت‌ترين موضوعات هنوز تفاهمي ميان طرف‌ها وجود ندارد. به گزارش رويترز، ديپلمات اروپايي با اشاره به قطع گفت‌وگوها به مدت يک هفته، گفت: «ما کار زيادي داريم و زمان کمي نيز باقي مانده است. با توجه به اين شرايط اميدوار بوديم اين هفته به پيشرفت‌هاي بيشتري رسيده باشيم. ما هنوز درباره مهم‌ترين مسائل به تفاهم نرسيده‌ايم». 

عباس عراقچي، معاون سياسي وزير امور خارجه و رئيس هيأت ايراني شرکت‌کننده در مذاکرات وين پس از نشست روز شنبه کميسيون مشترک برجام، در گفت‌وگو با خبرگزاري صدا وسيما درباره فهرست تحريم‌ها و گفت‌وگوهاي انجام‌ شده در اين زمينه، عنوان کرد:‌ تحريم‌هاي موضوعي و بخشي مثل تحريم بخش انرژي ايران که شامل نفت و گاز مي‌شود يا تحريم صنعت خودرو، تحريم مالي، بانکي و بنادر، بر اساس توافقاتي که تا الان صورت گرفته است، همه اين تحريم‌ها بايد برداشته شود و توافق هم در اين زمينه وجود دارد. 
وي افزود: در کنار اين برخي افراد، اشخاص و نهادها هستند که به صورت خاص مورد تحريم واقع شدند و ليست بلندبالايي است. مذاکرات درباره اين ليست هنوز ادامه دارد و درباره اکثريت آنها تا الان موافقت شده که از فهرست تحريم‌ها خارج شوند. عراقچي يادآور شد: ديگراني هستند که هنوز به دلايل مختلف در فهرست وجود دارند و مذاکره ما براي اين قسمت از کار هنوز ادامه دارد. 
وي اظهار داشت: الان مباحث به يک پختگي رسيده، هم در مباحث مورد اختلاف و هم در بخش‌هايي که مشترک هستيم و توافق درباره آن وجود دارد. عراقچي بيان کرد: بحث‌ها يک مقدار پختگي پيدا کرده و روشن‌تر شده است. فاصله‌ها دقيق‌تر شده و اختلافات روشن‌تر است. 
رئيس هيأت ايراني شرکت‌کننده در مذاکرات کميسيون مشترک برجام خاطرنشان کرد: در برخي حوزه‌ها وارد نگارش متن شديم و اين جايي است که اتفاقا کار خيلي آهسته انجام مي‌شود به علت اينکه کار روي متن دقت خودش را مي‌خواهد و با توجه به اينکه برخي موضوعات کماکان مورد اختلاف است، لذا کار به آهستگي پيش مي‌رود. عراقچي تصريح کرد: شکل توافق قطعا بر اساس مواضع قطعي نظام خواهد بود و هيچ ترديدي در آن نيست. آنها هم مواضع خودشان را دارند و نزديک کردن مواضع به همديگر کار آساني نيست. 
وي درباره اظهارات مقامات آمريکايي مبني بر اينکه آمريکا بخش‌هايي از تحريم‌ها را رفع خواهد کرد و اينکه آيا ايران اين مواضع را قبول مي‌کند؟ تصريح کرد: اگر ۲ طرف مواضع همديگر را قبول داشتند که احتياجي به مذاکره نبود. مذاکره درباره همين اختلاف‌نظرهايي است که وجود دارد. ما اينقدر مذاکره مي‌کنيم که اين مواضع به هم نزديک شود و خواسته‌هاي ما مبتني بر مواضع قطعي نظام تأمين شود. 
اظهارات عراقچي در مغايرت و تناقض با نکته‌اي است که منابع مطلع ايراني روز پنجشنبه در گفت‌وگو با شبکه پرس‌تي‌وي مبني بر اينکه آمريکا هنوز حاضر به لغو همه تحريم‌ها و راستي‌آزمايي واقعي آن نشده است، اعلام کردند. افزون بر اينکه يک منبع امنيتي هم پنجشنبه درباره آخرين وضعيت مذاکرات وين در گفت‌وگو با اين شبکه برون‌مرزي ايران اعلام کرد: آمريکا نه‌تنها تاکنون لغو همه تحريم‌ها را نپذيرفته، بلکه حتي با لغو موثر همان تحريم‌هاي ناقص هم موافقت نکرده است. آمريکا قصد دارد تحريم‌هاي اصلي اقتصادي ايران را صرفا در بازه‌هاي ۴ ماه و ۶ ماه به صورت موقت متوقف کند که در اين صورت هيچ‌گونه گشايش اقتصادي و روابط اقتصادي خارجي جدي شکل نخواهد گرفت. 
پرسش اصلي اين است: آيا دولت روحاني باز هم قرار است با تکرار اشتباهات فاحش مذاکرات برجامي در سال 94، با تعجيل سوال‌برانگيز و با قبول يک متن پر ايراد ديگر همان تجربه شکست‌خورده را به کشور تحميل کند؟ همان‌طور که هزينه خروج آمريکا از برجام به واسطه ضعف حقوقي اين توافق را ايران پرداخت کرد، آيا تيم مذاکره‌کننده ايراني قرار است هزينه بازگشت ناقض برجام که دولت آمريکاست به توافق را هم بر‌عهده کشورمان بگذارد.

به پيج اينستاگرامي «آخرين خبر» بپيونديد
instagram.com/akharinkhabar