تلاش جدید مخالفان برجام در آمریکا

انتخاب/متن پيش رو در انتخاب منتشر شده و انتشار آن به معناي تاييد تمام يا بخشي از آن نيست
متيو پتي در Responsible Statecraft وابسته به انديشکده «کوئينسي» نوشت: برخي از دموکراتهاي سنا نگرانند که اصلاحيهاي که بي سر و صدا به لايحه مربوط به چين اضافه شده يک «قرص سمي» پنهان عليه ديپلماسي با ايران باشد.
در ادامه اين مطلب آمده است: کمي قبل از اينکه لايحه «قانون رقابت استراتژيک» توسط کميته روابط خارجي سنا دچار تغيير شود، باب منندز، رئيس کميته روابط خارجي سنا و جيم ريش اصلاحيه اي را به اين قانون الصاق کردند که شرايط گزارش دهي موافقت نامههاي بين المللي به کنگره را بسيار بسط و گسترش ميدهد.
براساس اين اصلاحيه، وزارت امور خارجه موظف است ظرف پنج روز پس از تأييد مذاکره يا انعقاد يک توافقنامه بين المللي يا سند غير الزام آور با تأثيرات مهم در سياست خارجي آمريکا، به کنگره گزارشي مفصل ارائه دهد.
در حالي که اين اصلاحيه توسط برخي از کارشناسان حقوقي مورد حمايت قرار گرفت، دو دستيار کنگره و يک فعال که خواست نامش فاش نشود، ابراز نگراني کردند که اين قانون ميتواند بر مذاکرات در حال انجام در وين تأثير بگذارد، جايي که دولت بايدن در حال مذاکره با پنج قدرت جهاني ديگر براي بارگرداندن ايران به برجام است.
يکي از دستياران کنگره گفت: از نظر ما، لحن اين اصلاحيه نگران کننده بود زيرا مي توان آن را به عنوان نياز به اطلاع کنگره براي هرگونه مذاکره در مورد توافق نامه بين المللي و نه فقط توافق با ايران تفسير کرد. اين مي تواند به طور بالقوه تلاش هايي را که ديپلمات ها تمام وقت انجام مي دهند تا بي سر و صدا مسائل را حل کنند از بين ببرد.
اين شخص به صراحت هرچه تمام اظهار داشت که اين اصلاحيه ميتواند به مخالفان مذاکرات وين در کنگره فرصتي براي کارشکني در راستاي عدم موفقيت آن دهد.
منندز و ريش هر دو مخالف برنامه جامع اقدام مشترک 2015 هستند که دولت بايدن به دنبال بازگشت به آن است.
منندز همچنين براي خنثي کردن رويکرد ديپلماتيک فعلي دولت بايدن تلاش فراوان کرده است. او با همکاري جمهوري خواهان سنا و ايپک در تلاش براي تحت فشار قرار دادن دولت بايدن جهت اتخاذ رويکرد جدي تر با ايران است.
دفتر منندز به درخواست براي اظهار نظر پيرامون اين موضوع پاسخ نداد.
يکي از دستياران کنگره مدعي شد که دموکراتها همچنين از نحوه ارائه اين متمم اصلاحي نگران بودهاند. منندز با استفاده از اختيارات خود به عنوان رئيس کميته روابط خارجي کمي قبل از شروع بحث و بررسي لايحه، آن را در متن اصلي وارد کرد.
دستيار دوم گفت: اين اقدام از سوي منندز در آخرين لحظه و بدون مشورت و نظر ساير اعضاي دموکرات کميته انجام شد. به نظر ميرسد افراد از اين موضوع آگاهي ندارند چرا که در يک عمل از پيش تعيين شده غافلگير شدهاند.
وزارت امور خارجه از اظهار نظر رسمي خودداري کرد، اما سناتور کريس مورفي مدعي شد که دولت بايدن نگران اين قانون است.
وي در جريان جلسه تعيين نتايج 21 آوريل گفت: من ميدانم که وزارت امور خارجه نگرانيهايي در مورد زمان اوليه اعلام مذاکرات به کنگره دارد. گاهي اوقات دشوار است که بدانيم چه زماني مذاکره آغاز ميشود، بنابراين من اميدوارم که ما با وزارت امور خارجه کار کنيم تا مطمئن شويم که ما اين بند از قانون را درست کنيم.
لايحه رقابت استراتژيک در کميته روابط خارجي سنا تصويب شده است، اما هنوز تا تبديل شدن به قانون فاصله زيادي دارد. هنوز مجلس سنا و مجلس نمايندگان فرصت هاي فراوان براي اصلاح متن اين قانون پيش رو دارند.
پيش بيني ميشود خود اين لايحه با حمايت دو حزب و حمايت دولت تصويب شود، اما سرنوشت اصلاحيه منندز و ريش چندان مشخص نيست.
اين فعال که خواست نامش فاش نشود گفت: منندز که با جمهوري خواهان کار ميکرد، از موقعيت خود به عنوان رئيس کميته روابط خارجي استفاده کرد تا خودش را در قامت شخصيتي از حزب دموکرات جا زده بلکه در يکي از مهمترين خواستههاي رئيسجمهور بايدن يعني بازگشت به توافق هسته اي با ايران کارشکني کند. اکنون دولت احساس ميکند که مورد حمله قرار گرفته است.