نماد آخرین خبر
  1. برگزیده
تحلیل ها

نتانیاهو بازی را به‌هم می‌زند؟

منبع
دنياي اقتصاد
بروزرسانی
نتانیاهو بازی را به‌هم می‌زند؟

دنياي اقتصاد/ ائتلاف هشت حزبي که هدفشان کنار زدن نتانياهو است، احتمال دارد به زودي تشکيل شود و در پارلمان بر سر آن رأي‌گيري شود. اين رأي‌گيري احتمالا در ۱۴ ژوئن انجام مي‌شود. ارزيابي‌ها حاکي از اين است که بلوک مخالفان نتانياهو با رأي ۶۱ به ۵۹ در پارلمان به پيروزي ناپلئوني دست خواهد يافت. اما در ميان ائتلاف افرادي هستند که «ميل» دارند رأي منفي دهند.
 
ائتلاف هشت حزبي که هدفشان تشکيل کابينه جديد و کنار زدن نتانياهو است احتمال دارد به زودي تشکيل شود و در پارلمان بر سر آن راي‌گيري شود. «تايمز آو اسرائيل» در گزارش 4 ژوئن در اين رابطه نوشت، ارزيابي‌ها در ميان اعضاي «بلوک تغيير» به رهبري مشترک بنت- لاپيد حاکي از اين است که اين بلوک با راي 61 به 59 در پارلمان به پيروزي ناپلئوني دست خواهد يافت. به‌نظر مي‌رسد در ميان ائتلاف مذکور افراد يا جريان‌هايي هستند که «ميل» دارند راي منفي بدهند. «تايمز آو اسرائيل» به نقل از شبکه 12 تلويزيون اين رژيم اعلام کرد روز جمعه 14 خردادماه «نير اورباک» از اعضاي يامينا گفت چند نفر تلاش دارند او را متقاعد سازند که «عليه» ائتلاف مذکور راي دهد. با اين حال، اين عضو يامينا افزود :«از من انتظار چنين کاري نداشته باشيد، مگر اينکه تغيير آنچناني رخ دهد. ميل دارم به کابينه جديد کمک کنم خواه با حمايت از آن (در راي کنست) يا با استعفا از کنست». اگر اورباک استعفا دهد، آن عضو پارلماني يامينا که جاي او را خواهد گرفت «شيرلي پينتو» خواهد بود که بارها اعلام کرده که قويا از کابينه جديد حمايت خواهد کرد. کانال 13 تلويزيون اسرائيل هم گزارش داد که اورباک يا به نفع کابينه راي مي‌دهد يا استعفا خواهد داد. در هر صورت، زمينه براي پينتو هموار خواهد شد تا جاشين او شود. چنين به‌نظر مي‌رسد که يکي از اعضاي ياغي يامينا به نام «آويخاي چيکلي» چند روز پيش گفته بود که عليه کابينه راي خواهد داد و همين باعث شد حمايت از آن از 62 به 61 کاهش يابد. اورباک گفته بود: «کاري که چيکلي کرد را من انجام نخواهم داد». چيکلي به کانال 12 تلويزيون اسرائيل گفته بود که «نتوانستم اورباک را متقاعد کنم عليه کابينه راي دهد. من هم کار روي او را متوقف کردم». عضو ديگر يامينا که قرار بود عليه کابينه جديد راي بدهد «ايديت سيلمان» بود. اما او هم جمعه اعلام کرد که تصميم نهايي خود را گرفته و مي‌خواهد به نفع «کابينه تغيير» راي بدهد. احتمال ديگري که کانال‌هاي 12 و 13 اسرائيل مطرح کرده‌اند اين است که نگراني اندکي وجود دارد دال بر اينکه «زيو اِلکين»، از اعضاي «اميد جديد» که قبلا از وزراي ليکود بود اما در ماه دسامبر از نتانياهو بريد ممکن است به نفع ائتلاف مذکور راي ندهد. کانال 12 اعلام کرد او هنگام راي‌گيري ممکن است «غيب شود». اما گيدئون صعر، رهبر اميد جديد، گفته است که «مي‌داند چگونه تضمين کند» که اعضاي حزبش به نفع کابينه راي دهند. از آنجا که راي اعتماد به احتمال زياد در 14 ژوئن داده مي‌شود و از آنجا که ائتلاف به اکثريت 61 به 59 رسيده است و يک راي هم مي‌تواند در سرنوشت اين ائتلاف حياتي باشد، اما نبايد احتمال تغيير را ناديده گرفت، زيرا توافق‌هاي مختلف ائتلاف هنوز نهايي نشده است. در اين لحظات حساس، ساعت‌ها و دقايق مهم هستند، يک راي هم مهم است و هر لحظه ممکن است واقعيات سياسي و امنيتي در زمين تغيير کند.

«تايمز آو اسرائيل» همچنين در گزارش ديگري نوشت، «ياريو لوين» رئيس کنست روز جمعه 14 خرداد اعلام کرد که قصد دارد روز دوشنبه توافق درباره تشکيل کابينه ائتلافي براي برکناري بنيامين نتانياهو نخست‌وزير اين رژيم را به‌طور رسمي به نمايندگان ابلاغ کند. رئيس کنست از يائير لاپيد، رئيس حزب «ييش عاتيد= آينده‌اي هست» و نفتالي بنت، رئيس حزب «يامينا» خواسته، توافق‌نامه‌هاي مربوط به کابينه ائتلافي را ارائه دهند و خاطرنشان کرد لازم است در مورد جزئيات توافق‌نامه‌ها بحث عمومي انجام شود تا نمايندگان قبل از راي‌گيري از ماهيت کابينه مطلع شوند. براساس توافق صورت گرفته بين لاپيد و بنت، با وجود ماموريت لاپيد براي تشکيل دولت براساس توافق بين دو حزب اپوزيسيون، بنت در دو سال اول اين حکومت چهار ساله نخست‌وزيري رژيم را بر عهده خواهد گرفت و لاپيد وزير خارجه او خواهد بود. در دوسال بعدي نيز پست‌هاي آنها با يکديگر جابه‌جا خواهد شد. اين اظهارات لوين نگراني‌ها نسبت به تلاش احتمالي ليکود براي سنگ‌اندازي در مسير تشکيل دولت تغيير را کاهش مي‌دهد. همان طور که گفته شد حاميان نتانياهو در تلاش هستند تا دو دستگي‌هايي را در ميان نمايندگان اين ائتلاف به‌وجود آورند. در صورتي که دودستگي‌ها در لحظه آخر به شکست اين ائتلاف بينجامد، احتمال مي‌رود که اسرائيل مجدداً به پنجمين انتخابات طي دو سال و نيم بازگردد.

در هر حال، روز مقرر براي راي به کابينه 14 ژوئن خواهد بود. اين گزارش در بخش ديگري افزود که پنج‌شنبه صبح احزاب بلوک تغيير 61 راي به دست آوردند و از رئيس کنست خواستند تا هفته‌ آينده راي خود را اعلام کند. «عروه ابراهيم» هم در گزارش 5 ژوئن براي الجزيره نوشت، «فهرست واحد عربي» (UAL) اولين حزب از شهروندان فلسطينيِ مقيم اسرائيل است که پس از توافق با بنت براي پيوستن به کابينه جديد قرار است در ائتلاف حاکم مشارکت کند. اين در حالي است که بنت رويکردي افراطي دارد و خواستار الحاق اراضي غربي اشغالي است. منصور عباس، رهبر اين حزب، پذيرفت به ائتلاف 8 حزبي لاپيد- بنت براي کنار زدن نتانياهو از قدرت بپيوندد. عباس، 47 ساله، به‌عنوان معاون رئيس شاخه جنوبي «جنش اسلامي» در اسرائيل است که در سال 1995 از شاخه شمالي «جنبش اسلامي» به رهبري «شيخ راعد صلاح» که اکنون غيرقانوني اعلام شده جدا شد. عباس معتقد است که اقدام او در راستاي بهبود زندگي شهروندان فلسطينيِ ساکن در اسرائيل است که 20 درصد جمعيت تقريبا 9 ميليوني اسرائيل را تشکيل مي‌دهند.

با اين حال، بسياري از فلسطينيان به شدت مخالف پيوستن او به ائتلاف لاپيد- بنت هستند. ائتلاف اين دو براي جلوگيري از در غلتيدن اسرائيل به پنجمين انتخابات و کنار زدن نتانياهو بوده است. حزب «ييش عاتيد» (به رهبري لاپيد) داراي 17 کرسي و «يامينا» (به رهبري بنت) داراي 6 کرسي در کنست هستند. عباس رهبر حزب «فهرست واحد عربي» (رعم) است که از «ليست مشترک عربي» پيش از انتخابات مارس جدا شد. عباس تصميم گرفت که مستقل عمل کند. بر همين اساس، ابتدا به همکاري با نتانياهو و احزاب راست‌گرا پرداخت تا شرايط زندگي شهروندان فلسطيني اسرائيل را بهبود بخشد. اين شکاف و جدايي موجب شد نمايندگي احزاب فلسطيني در کنست که روزگاري 15 کرسي در پارلمان اسرائيل داشتند تضعيف شود. حزب رعم با 4 کرسي به ائتلاف لاپيد- بنت پيوست تا نتانياهو را بعد از 12 سال کنار بزند. او وعده داد که 53 ميليارد «شِکِل» (16 ميليارد دلار) را صرف زيرساخت‌ها و مبارزه با جرائم در شهرهاي فلسطيني در اسرائيل خواهد کرد.

حزب رعم اعلام کرد که تضمين مي‌دهد کابينه جديد تخريب خانه فلسطيني‌هايي که بدون اجازه در اسرائيل ساخته شده است را متوقف خواهد کرد و اينکه به‌طور رسمي شهرهاي «بدوي» در صحراي «نِگِو» مورد شناسايي قرار خواهد گرفت. عباس در بيانيه‌اي در مورد پيوستن به ائتلاف تغيير گفت:«ما تصميم گرفته‌ايم که براي تغيير موازنه نيروهاي سياسي در کشور به کابينه بپيونديم.» اما «ديانا بوتو»، تحليلگر سياسي و وکيل فلسطيني، به الجزيره گفت که عباس «اشتباه بزرگي مرتکب شد که فکر مي‌کرد مي‌تواند يک تاج بخش اسرائيلي باشد».

«جاناتان. اچ. فرزيگر» تحليلگر شوراي آتلانتيک، هم در تحليلي مورخ چهارشنبه 2 ژوئن نوشت، کنار زدن نتانياهو از قدرت يک جور مهندسي سياسي مي‌طلبد. اکنون که ائتلاف لاپيد- بنت به‌دنبال اين است که ائتلاف واحدي براي کنار زدن نتانياهو تشکيل دهد اما اين ائتلاف هم مي‌تواند شکننده باشد. تمرکز بر «زمينه مشترک» براي آنها امري چالش‌آور است. اين تحليلگر مي‌افزايد: شکننده بودن وضعيت ائتلاف از پيوستن «رعم» هويداست و اين نقطه ضعفي است که مي‌تواند سقوط زودهنگام کابينه را رقم بزند. در صورت تشکيل شدن ائتلاف لاپيد- بنت، آنها با حملات تندي از سوي نتانياهو و حزب ليکود مواجه خواهند شد. شيوع دوباره موج ديگري از خشونت مي‌تواند شکاف‌هاي سياسي در کابينه جديد اسرائيل را متورم کرده و مي‌تواند عمر کابينه را کوتاه سازد.

به پيج اينستاگرامي «آخرين خبر» بپيونديد
instagram.com/akharinkhabar