۸ شهر بدون انتخابات شورا!

تابناک/متن پيش رو در تابناک منتشر شده و انتشار آن به معناي تاييد تمام يا بخشي از آن نيست
با نهايي شدن نتايج بررسي صلاحيت داوطلبان عضويت در شوراها در کشورمان، رويدادي عجيب به ثبت رسيده که موجب شگفتي است؛ هشت شهر انتخابات شورا ندارند!
اين را سيدحميدرضا کاظمي، رئيس هيات مرکزي نظارت بر انتخابات شوراهاي اسلامي شهر و روستا خبر داده که در اين دوره از انتخابات و از زمان انتشار اخبار تاييد/ردصلاحيت ها، به همراه همکارانش به شدت در کانون توجهها قرار داشته و به نوعي اعتراض تمام قوا به عملکردشان را تجربه کرده اند.
ماجرا از آنجايي آغاز شد که خبر رسيد بر خلاف روند هر ساله و روال معمول، هياتهاي نظارت که تنها اجازه دارند در صورت اعتراض افراد رد صلاحيت شده در هياتهاي اجرايي، پرونده ايشان را بررسي کرده و راي نهايي و لازم الاجرا را صادر نمايند، در اين دوره تصميم گرفتند صلاحيت افراد تاييد صلاحيت شده در هياتهاي اجرايي اين انتخابات را هم بررسي کرده و به رد صلاحيت شماري از ايشان راي دهند.
روندي که اعتراض به آن قابل حدس به نظر ميرسيد و خيلي زود هم اين گونه شد تا جايي که ابتدا وزارت کشور پيشقدم اعتراض شد و سپس کار به مجلس کشيد تا رئيس قوه مقننه در نشستي ويژه با ايشان و ديگر مسئولان، هيات نظارت را مکلف به اجراي قانون بخواند و تاکيد کند که اگر داوطلبي در استعلام از مراجع چهارگانه مشکلي ندارد و در هياتهاي اجرايي صلاحيتش احراز شده، نبايد رد صلاحيت شود.
مدتي پس از اين جلسه بود که خبر رسيد، پرونده برخي افراد رد صلاحيت شده مورد بازبيني قرار گرفته و به عنوان نمونه، ۵ تن از اعضاي فعلي شوراي شهر تهران که صلاحيت شان رد شده بود، تاييد شده و به عرصه انتخابات بازگردند؛ اتفاقي که براي ۵ عضو ديگر شوراي فعلي شهر تهران رخ نداد و برخي ديگر از اعضاي شوراهاي اسلامي شهرهاي ديگر کشورمان هم تجربه اش کردند.
موضوعي که به تاکيد سخنگوي دولت موجب شده بود، انتخابات پيش روي در برخي نقاط کشورمان دچار مشکلاتي جدي شده و مثلا در ۲۰ شهر به شرايط «غيرقابل برگزاري» برسد، چون تعداد داوطلبان به قدري کم است که عملا نميشود انتخابات را برگزار کرد. شهرهايي که حالا مشکل بيش از نيمي از آنها حل شده، اما هشت تايشان هنوز بي انتخابات مانده اند.
آن گونه که رئيس هيات مرکزي نظارت ميگويد، «۸ شهر داريم که با توجه به تعداد کم نام نويسي کنندگان، به حد نصاب نرسيده و در جلسه با وزارت کشور قرار شد براي آن تدبيري انديشيده شود. براي روستاها هم تعدادي ثبت نام نکرده بودند که بايد پس از انتخابات با هماهنگي وزارت کشور، براي اين روستاها هم چاره انديشي شود.»
البته کاظمي بر خلاف ادعاهاي دولتمردان مدعي شده که از حد نصاب افتادن انتخابات شورا در هشت شهر نتيجه نام نويسي داوطلبان کم شمار است، اما چه اين ادعا صحيح باشد و چه رد صلاحيت گسترده داوطلبان موجب بروز اين وضعيت شده باشد، نتيجه غيرممکن بودن برگزاري انتخابات شوراها در اين شهرها و البته در روستاهاي گرفتار وضعيت مشابه است.
وضعيتي عجيب که جاي تامل و بررسي کارشناسي دارد تا مشخص شود چه شد به اين نقطه رسيده ايم؟ آيا اين وضعيت در نتيجه نگاه حزبي و جناحي است که موجب شده رد صلاحيتها پرشمار باشد يا آنچه باعث اين وضع شده، نوميدي از تغيير شرايط است که در اين شهرها بروز و نمود يافته و کار را به جايي رسانده که حتي به قدر برگزاري انتخابات، افراد داوطلب ثبت نام نکرده اند؟
آيا ممکن است کرونا در شکل گيري اين وضعيت موثر باشد؟ رقم خوردن تخلفات پرشمار در شوراهاي قبلي که موجب انحلال برخي از آنها و دستگيري شماري از اعضاي شوراها شده چطور؟ ابهاماتي پرشمار که ميتوان پا را از آنها فراتر گذاشت و به اين پرسش رسيد که آيا چنين وضعيتي غيرقابل پيش بيني بود که اکنون به فاصله کمتر از دو هفته تا انتخابات قرار است براي رفعش تدبير شود؟!
سوالي که اگر بدانيم نام نويسي در انتخابات شوراهاي شهر در اسفندماه سال ۹۹ به انجام رسيده و از آن روز تاکنون قريب به هفتاد روز زمان گذشته، عجيبتر به نظر ميرسد و حکايت از تعللي چشمگير در حل اين مشکل دارد؛ تعللي که در نتيجه آن حالا تکليف شوراهاي شهر در هشت شهر مشخص نيست و به تبع آن، معلوم نيست تکليف امور مختلف شهري در اين شهرها چه خواهد شد؛ وضعيتي مبهم و نگران کننده که بعيد است به اين زوديها باني و مسبب شکل گيري آن هم مشخص شود، چه رسد به رفع آن!