بدل غربی جاده چینی

دنياي اقتصاد/متن پيش رو در دنياي اقتصاد منتشر شده و انتشار آن به معناي تاييد تمام يا بخشي از آن نيست
طرح جايگزين «راه ابريشم جديد» استارت ميخورد
دومين روز مذاکرات گروه ۷ يک هدف ويژه داشت: رويارويي با چين و مهار اين کشور کمونيستي. جو بايدن، رئيسجمهور ايالاتمتحده از رهبران دموکراسيهاي ثروتمند خواست صدها ميليارد وام به کشورهاي در حال توسعه در چالش مستقيم با طرح کمربند - جاده ابريشم پکن ارائه دهند.
به نوشته روزنامه نيويورکتايمز رهبران گروه۷ شنبه در دومين روز از نشست خود طرحي را براي مقابله با نفوذ چين از طريق سرمايهگذاري در زيرساختها در کشورهاي در حال توسعه مطرح کردند. رهبران ۷ کشور صنعتي که در کورنوال، در جنوبغربي بريتانيا نشست خود را برگزار ميکنند، در جستوجوي يافتن پاسخي هماهنگ براي مقابله با افزايش نفوذ اقتصادي چين از طريق پروژه «راه ابريشم» هستند. شيجين پينگ، رئيسجمهوري چين با طرح «راهابريشم جديد» درصدد است که دهها کشور جهان را از طريق شبکهاي از خطوط زميني و مسيرهاي دريايي بههم متصل کند، اين طرح اما با واکنشهاي جهاني متفاوتي مواجه شده است. در همين زمينه، کاخ سفيد ميگويد، جو بايدن، رئيسجمهوري آمريکا و ديگر رهبران گروه ۷ اميدوارند اين طرح و ابتکار عمل زيرساختي جديد جهاني که هزينهاي بالغ بر ۴۰ تريليون دلار خواهد داشت، جايگزيني باکيفيت بالاتر براي طرح «راهابريشم جديد» چين باشد. قرار است اين طرح تا سال ۲۰۳۵ محقق شود اما منابع مالي اين طرح هنوز مشخص نشده است.نشست سران گروه ۷ که در لندن در حال برگزاري است، تا امروز ادامه خواهد داشت. رهبران کشورهاي آمريکا، بريتانيا، فرانسه، آلمان، ايتاليا، کانادا و ژاپن در اين نشست حضور دارند. يک مقام ارشد دولت آمريکا گفته است، هدف اين طرح تنها مقابله يا رويارويي با چين نيست؛ بلکه موضوع مهم اين است که ما تاکنون طرح جايگزين مثبتي را ارائه نکردهايم که نشاندهنده ارزشها، استانداردها و شيوه تجارت ما باشد. طرح «کمربند- جاده» چين، يک پروژه زيرساختي عظيم است که با هدف ساخت و احداث بنادر، خطوط انتقال لوله، خطوط ريلي و بزرگراهها از کشورهاي آسيايي تا اروپايي، براي نخستينبار در سال ۲۰۱۳ از سوي شيجينپينگ، رئيسجمهوري چين، مطرح شد.
موسسات مالي خصوصي هزينه اين طرح را حدود ۶/ ۳ تريليون دلار تخمين زدهاند و برخي تحليلگران اين طرح را مسيري براي توسعه نفوذ سياسي، اقتصادي و نظامي چين در عرصه جهاني و در رقابت با ايالاتمتحده ميدانند.
آخرين حضور مرکل در جي۷
آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان که نماد ثبات سياسي در اتحاديه اروپا بوده است، ميگويد که تمام حواس خود را معطوف آخرين حضورش در گروه ۷ کرده است. او که شهرتش در تعهد به آرمانهاي آتلانتيکي است، براي آخرينبار در اين اجلاس حضور پيدا ميکند و قرار است در انتخابات سراسري ماه سپتامبر سالجاري، صدراعظمي جديد جايگزينش شود. او که در سال ۲۰۰۷، براي نخستينبار تحتعنوان صدراعظم در سواحل بالتيک، ميزبان رهبران مرد جهان بود، توانست حضور قوي در ميان مردان کت و شلواري سياهپوش داشته باشد تا موقعيت زنان را در ميان رهبران جهان ارتقا دهد. آن زمان که گروه ۷، گروه۸ بود و هنوز روسيه از اين باشگاه اخراج نشده بود، مرکل با امضاي يک توافق با جورج دبليوبوش، رئيسجمهور وقت درخصوص تغييرات آب و هوايي توانست جاي پاي خود را بهعنوان يک سياستمدار موثر در جهان محکم کند. اين مورد وقتي عجيب و غريب بهنظر ميرسد که او با فردي به توافق رسيد که خانوادهاش يک خانواده نفتي در تگزاس است و اساسا شرکتهاي نفتي روي خوشي به توافقنامههاي تغييرات آبوهوايي نميدهند. ۱۴ سال بعد، حالا مرکل قرار است از اين جمع جدا شود اما يک چيزي ديگر تغيير کرده است: ديگر کسي در مورد تغييرات آب و هوايي بحث و جدل نميکند، براي اينکه در اينخصوص با تلاشهاي افرادي مانند مرکل، توافق براي جلوگيري از تغييرات آب و هوايي امضا شده است. همزمان اجلاس اخير گروه۷، در شرايطي برگزار شد که جهان هنوز با پاندمي ويروسکرونا در حال مبارزه است، پس بيراه نيست که يکي از مهمترين موضوعات بررسيشده در اين اجلاس، موضوع سلامت و آمادگي کشورها براي بحران بعدي باشد. در شرايطي که دونالد ترامپ، رئيسجمهور سابق آمريکا با عصبانيت هرگونه همکاري جهاني را رد ميکرد، با دولت جديد آمريکا، اميدها براي همکاريهاي بيشتر براي مهار پاندمي بعدي افزايش يافته است. در اين راستا بايد گفت يکي از رهبران جهاني که بيشترين فشار را براي همکاري جهاني وارد آورده است، رئيسجمهور جديد آمريکا است. او گفته است، دنيا بايد زيرساختهاي مربوط به مساله سلامت را ارتقا دهد. اولين قدم براي اين همکاريهاي جهاني هم بازگشت آمريکا به سازمان بهداشت جهاني است.