کشتی ایرانی «مکران» تهدیدی جدید برای آمریکا

ديپلماسي ايراني/ متن پيش رو در ديپلماسي ايراني منتشر شده و انتشار آن در آخرين خبر به معناي تاييد تمام يا بخشي از آن نيست
جيمز استاوريديس-الشرق الاوسط/ يک کشتي تدارکاتي بزرگ نيروي دريايي ايران به نام «مکران» در آب هاي اقيانوس اطلس ظاهرا به سمت درياي کارائيب در حرکت است. اين کشتي حامل محموله اي شامل هفت قايق هجومي تندرو است و به احتمال زياد مقصد آن ونزوئلا است.
قايق هاي تندرو ايراني از نوع «پيکاپ» به طول حدود 60 فوت توانايي حمل دو موشک ضدکشتي سطح به سطح با برد 20 مايل و دو فروند اژدر را دارند. سپاه پاسداران انقلاب ايران از اين قايق ها در برخورد با کشتي هاي تجاري و گاهي هم ناوهاي آمريکايي در خليج (فارس) استفاده مي کند. اين قايق هاي جنگي به ويژه در آبراهي تنگ مثل تنگه هرمز بسيار به کار برده مي شوند.
کشتي «مکران» مي تواند به عنوان ناو تدارکاتي پشتيبان، در درازمدت براي اين قايق ها سوخت و مهمات و ارتباطات فراهم سازد. بعد از تخليه محموله قايق هاي تندرو، عرشه کشتي مکران به محل استقرار بالگردها تبديل مي شود که مي تواند توانايي رزمي قايق هاي تندرو را به ميزان چشمگيري افزايش دهد.
نيروي دريايي ونزوئلا مي تواند از قايق هاي تندرو ايراني استفاده زيادي ببرد که مهمترين آن، ايجاد مزاحمت براي کشتي هاي جنگي کلمبيايي است که عمدتا در آب هاي جنوب درياي کارائيب فعاليت دارند. همچنين نيروي دريايي ونزوئلا مي تواند از قايق هاي ايراني براي اسکورت و مراقبت از کشتي هاي تجاري که به نقض تحريم هاي اقتصادي آمريکا ادامه مي دهند يا کشتي هايي که در عمليات قاچاق مواد مخدر دست دارند، استفاده کند.
بعد از اقدام آمريکا به توقيف بيش از يک ميليون بشکه نفت ايران که به ونزوئلا ارسال شده بود، کاملا روشن است که رژيم نيکولاس مادورو به برنامه اي منسجم تر و جدي تر براي محافظت از کشتي هايي که به بنادر ونزوئلا رفت و آمد دارند، نياز دارد. قايق هاي تندرو ايراني مي توانند در اين زمينه به کار گرفته شوند.
همچنين ممکن است دولت ونزوئلا قصد داشته باشد از قايق هاي تندرو ايراني براي ايجاد مزاحمت و دردسر بيشتر در آب هاي نزديک به خود استفاده کند. کشتي هاي تفريحي و تجاري زيادي براي رسيدن به کانال پاناما از درياي کارائيب عبور مي کنند و ممکن است نيروي دريايي ونزوئلا بخواهد با کمک کشتي هاي نيروي دريايي کوبا، محوري براي دردسر آفريني در شرق کارائيب ايجاد کند.
هنوز معلوم نيست آيا دريانوردان ايراني خودشان روي قايق هاي تندروي ساخت ايران کار خواهند کرد يا افراد نيروي دريايي ونزوئلا را براي استفاده از اين قايق ها آموزش خواهند داد. در هر دو حالت، وجود اين قايق ها عامل نگراني بزرگي براي فرماندهي نظامي جنوبي آمريکا مستقر در ميامي است.
انتقال سلاح بين ايران و ونزوئلا، نقض احتمالي تحريم هاي آمريکا محسوب مي شود از اين رو مداخله آمريکا در اين ماجرا مي تواند توجيه پذير باشد اگرچه به لحاظ حقوق بين الملل تحريم هاي تسليحاتي ايران مطابق برجام لغو شده و سازمان ملل نيز آن را تاييد کرده است. ايالات متحده آمريکا احتمالا مشغول جمع آوري اطلاعات درباره اهداف سفر کشتي ايراني «مکران» است.
آمريکا در سال گذشته نشان داد حاضر است محموله هاي نفت ايران را که ارسال آنها نقض صريح تحريم هاست، توقيف کند. اکنون نيز احتمالا آمريکا تدابيري را براي جلوگيري از دسترسي رژيم ديکتاتوري حاکم بر ونزوئلا به تسليحات ايراني، اتخاذ خواهد کرد.