نماد آخرین خبر
  1. برگزیده
تحلیل ها

دولت سایه جلیلی در دولت رئیسی

منبع
شرق
بروزرسانی
دولت سایه جلیلی در دولت رئیسی

شرق/‌متن پيش رو در شرق منتشر شده و انتشار آن در آخرين خبر به معناي تاييد تمام يا بخشي از آن نيست
 
سعيد جليلي به‌تازگي گفته است که «هر دانشگاه مي‌تواند يک دولت سايه يا دولت شاهد براي کمک به دولت باشد. دانشگاه‌هاي ما بايد اين را کار و دغدغه خود بدانند که چطور مي‌توان به دولت کمک کرد». او در توضيح اينکه مصداق دولت در سايه چيست، چنين تشريح کرده است: «در مناظرات انتخاباتي مفهومي تحت عنوان دولت سايه مطرح شد که يکي از مصاديقش بسيج استادان است که مي‌تواند با فعاليت خود سايه به سايه مسائل را دنبال کند». او افزود: «استادان و به‌ويژه بسيج استادان مي‌توانند اگر کار درستي در حال انجام است، براي تسريع آن به دولت کمک کنند و اگر کار ناقصي دنبال مي‌شود، با رصد وقايع براي کمک به دولت وارد ميدان شود». جليلي با اشاره به‌ آغاز به کار دولت منتخب در روزهاي آينده افزود: «اين فرصت امروز وجود دارد و بايد چهار سال آينده با اقداماتي جهادي به جهشي جدي دست يافت. نماينده رهبر انقلاب در شوراي عالي امنيت ملي همراهي مردم را در به‌ثمر‌نشستن اقدامات دولت مؤثر خواند و گفت: تلاش همگاني ازسوي مردم و دولت براي موفقيت دولت‌ لازم است. اين‌طور نيست که فکر کنيم با چند جلسه کار تمام شده است. بايد ببينيم‌ چه کاري مي‌توانيم انجام دهيم که در چهار سال آينده به موفقيت برسيم». جليلي با اشاره به اينکه دولت بدون کمک ملت و نخبگان نمي‌تواند اين بار سنگين را به دوش بکشد، تأکيد کرد: «زماني دولت، رقيب شما و زماني رفيق شماست که در هر صورت بايد کمک کنيم مشکلات حل شود». او خاطر‌نشان کرد: «هر دانشگاه مي‌تواند يک دولت سايه يا دولت شاهد براي کمک به دولت باشد. دانشگاه‌هاي ما بايد اين را کار و دغدغه خود بدانند که چطور مي‌توان به دولت کمک کرد.

اگر در زمينه‌اي کاري موفق و درست در حال شکل‌گيري است، کمک کنند که‌ بهتر انجام شود و موانع را با کمک خود بردارد. ‌اگر نکاتي مغفول مانده با رصد هوشيارانه به تصحيح آن کمک کنند؛ چراکه در هشت سال گذشته مشکلاتي بوده است که جبران آن تلاش جدي مي‌خواهد». البته اين سخنان جليلي تازگي ندارد و او بعد از مشخص‌شدن نتيجه انتخابات رياست‌جمهوري سال 92 در پيام تبريکش به روحاني نوشت: «معتقدان به گفتمان انقلاب اسلامي وظيفه و حق خود مي‌دانند با نگاهي ملي و فراتر از رقابت‌هاي انتخاباتي به‌مثابه دولت در سايه در چارچوب قانون و اخلاق، منتخب ملت و دولت او را در جهت رفع کاستي‌ها، تصحيح ايرادها و حرکت در مسير خدمت به مردم... ياري کنند و بيانگر مطالبات مردم باشند». در همان سال در کنار جليلي، ضرغامي هم با مطرح‌کردن اينکه رئيسي مي‌تواند آلترناتيوي قوي براي روحاني باشد، نوشته بود: «به جناب آقاي رئيسي خدا قوت مي‌گويم. او با پشتوانه قريب به ١٦‌ ميليون رأي که در تاريخ انتخابات کشور به‌عنوان نفر دوم بي‌سابقه است، وضعيتي استثنائي دارد. او مي‌تواند در جايگاه نظارتي و آلترناتيوي قوي نسبت‌به دولت، در پيگيري مطالبات مردم و ضمانت اجرائي وعده‌ها نقش تاريخي ايفا کند». بعد از آن و در سال 94 شايعه شد که احمدي‌نژاد هم در‌پي ايجاد دولت در سايه است؛ حتي گفته مي‌شد که او احکام اعضاي اين کابينه در سايه را هم صادر کرده است! تسنيم نوشته بود که سيدمجتبي ثمره‌هاشمي دستيار ارشد محمود احمدي‌نژاد در دولت دهم است که طبق خبر اين رسانه‌ها در دولت در سايه احمدي‌نژاد مسئوليت «حوزه نهاد رياست‌جمهوري و ارتباطات مردمي» را کسب کرده است؛ اما ثمره اين خبر را تکذيب کرده و گفته بود: «جاي تأسف دارد که حجم عمليات رواني عليه دولت‌هاي نهم و دهم در اين روزها افزايش چشمگيري يافته است».
حتي محسن رضايي هم در رقابت‌هاي انتخاباتي سال ٨٨ به‌‌طور‌جدي تشکيل دولت سايه با حضور «سابقون» را جزء برنامه‌هاي خود ذکر کرده بود؛ به‌‌طوري‌ که کارکرد آن نظارت و مشورت و رصد باشد تا کشور در مواقع خاص و بزنگاه‌ها غافلگير نشود. احزاب جمع‌وجور و کوچک‌تري مانند نوانديشان ايران اسلامي هم آن زمان به‌نظور تعميق فرهنگ سياسي و حزبي در مقاطعي اعلام آمادگي کردند تا دولت در سايه تشکيل دهند.
به هر روي تا اينجاي کار به نظر مي‌رسد که در پيگيري دولت در سايه سعيد جليلي بيش از ديگران عزم جزمي دارد؛ اما تا اينجاي کار مشخص نيست او و همراهانش در هشت سال گذشته و در قالب دولت در سايه چه تأثيري بر عرصه سياسي و اجرائي کشور گذاشته‌اند؟

به پيج اينستاگرامي «آخرين خبر» بپيونديد
instagram.com/akharinkhabar

اخبار بیشتر درباره

اخبار بیشتر درباره