نماد آخرین خبر
  1. برگزیده
تحلیل ها

باورِ خروج آمریکا از عراق «ساده لوحانه» است!

منبع
آفتاب يزد
بروزرسانی
باورِ خروج آمریکا از عراق «ساده لوحانه» است!

آفتاب يزد/متن پيش رو در آفتاب يزد منتشر شده و انتشار آن در آخرين خبر به معناي تاييد تمام يا بخشي از آن نيست

قاسم محبعلي/ «کاظمي در ديدار با بايدن تعهداتي مي‌دهد تا نخست وزيري خودش را تضمين کند» اين را «مثال الآلوسي» سياستمدار عراقي در سخناني پيرامون سفر نخست وزير عراق به ايالات متحده آمريکا گفته و متذکر شده است:«هر گونه خروج آمريکا از عراق باعث مي‌شود تا اين کشور به فضايي ايده آل براي فتنه‌ها و جنگ‌هاي منطقه‌اي تبديل شود.» پيشتر آفتاب يزد در بررسي اهداف و برنامه‌هاي سفر منصورالکاظمي به اين مسئله اشاره کرده بود که؛ خواست الکاظمي ادامه ي نخست وزيري است در همين رابطه «محبعلي» مديرکل پيشين خاورميانه و شمال آفريقا ي وزارت امور خارجه مي‌گويد: براي آمريکا«فرد» مهم نيست، واشنگتن به دنبال کسي است که راحت‌تر به اهداف منطقه‌اي خود دست پيدا کند!
آفتاب يزد ـ رضا بردستاني: يک کارشناس مسائل خاورميانه به آفتاب يزد گفت:«خروج آمريکا از افغانستان هيچ ارتباطي به خروج آمريکا از عراق ندارد به تعبيري ديگر، آمريکايي‌ها از اين که زمين افغانستان را به آوردگاهي براي گرفتارکردن ديگر رقباي منطقه‌اي خود تبديل خواهد کرد اما عراق براي واشنگتن از اهميت بسيار بالايي برخوردار است و باور اين مسئله که آمريکا عراق را به اين سادگي رها کرده از آن جا خارج خواهد شد، باوري ساده لوحانه است.» قاسم محبعلي همچنين معتقد است:«آمريکا چندان به نام‌ها در راس هرم قدرت در عراق توجهي نشان نمي‌دهد. براي کاخ سفيد آن مهره‌اي مهم است که به اهداف و برنامه‌هاي ايالات متحده ي آمريکا نزديک‌تر باشد حال مي‌خواهد منصورالکاظمي باشد يا نوري المالکي!»
همه نيروهاي جنگي آمريکا
تا پايان سال ۲۰۲۱ از عراق خارج مي‌شوند؟!
در پايان چهارمين دور مذاکرات استراتژيک ميان عراق و ايالات متحده، دو طرف توافق کردند همه نيروهاي جنگي آمريکا تا پايان سال ۲۰۲۱ از عراق خارج شوند. اين توافق در بيانيه نهايي که در پايان چهارمين و آخرين دور گفتگوهاي استراتژيک بين دو کشور صادر شد صورت پذيرفت. فواد حسين، وزير امور خارجه عراق و آنتوني بلينکن، وزير امور خارجه آمريکا رياست هيئت‌هاي بغداد و واشنگتن را در چهارمين و آخرين نشست گفتگوي استراتژيک برعهده داشتند که از يازدهم ژوئن سال ۲۰۲۰ به عنوان بخشي از توافقنامه چارچوب استراتژيک ۲۰۰۸ براي رابطه دوستي و همکاري بين ايالات متحده و عراق آغاز شد. اين دو کشور توافق کردند پس از پايان بحث و گفتگوهاي تيم‌هاي فني، روابط امنيتي کاملاً به ارائه مشاوره، آموزش و همکاري اطلاعاتي محدود شود و تا ۳۱ دسامبر ۲۰۲۱ نيروهاي جنگي آمريکا از عراق خارج شوند.در همين رابطه روزنامه راي اليوم درباره توافق براي خروج نيروهاي آمريکايي از عراق در پايان ۲۰۲۱ نوشت:« واضح است که دولت آمريکا تنها اسم ماموريت اين نيروها را روي برگه تغيير مي‌دهد و عملا اين نيروها در عراق مي‌مانند. اين مسئله‌اي است که گروه‌هاي عراقي به آن اعتراض کردند و آن را نوعي فريب و عدم خروج کامل از عراق دانستند و تهديد کردند که پايگاه‌هاي آمريکايي را همچنان هدف قرار خواهند داد، گويي که هيچ اتفاقي نيفتاده است. درحال حاضر چالش مقابل دولت آمريکا چگونگي پاسخ به اين حملات است. به اين ترتيب حتي اگر ماموريت جنگي نيروهاي آمريکايي به پايان رسد و فعاليت آن‌ها به دامنه مشاوران محدود شود، اگر حملاتي به پايگاه‌هاي آمريکا صورت گيرد، آنها نيز پاسخ داده و اقدام نظامي را انجام مي‌دهند.» بيانيه ي گروهي تحت عنوان:« جمعي از جوانان و دوستداران مقاومت نيز اين گفته ي روزنامه راي اليوم را تاييد مي‌کند که تصريح کرده:« طبق اعلام رسانه‌هاي آمريکايي، آمريکايي‌ها از عراق خارج نخواهند شد و آنچه که مطرح شده در حد حرف و روي کاغذ است.»
از ديگر کساني که به اين توافق واکنش نشان داده اسامه النجيفي سياستمدار اهل سنت عراق است که مي‌گويد:«نتايج گفتگوي راهبردي بين عراق و ايالات متحده آمريکا در دور چهارم اين گفتگوها، مثبت بوده است. ما اميدوار هستيم که با همکاري و حمايت، اين نتايج مثبت تقويت شود و در تمام زمينه‌ها در راستاي خدمت به عراقي‌ها باشد.» ائتلاف الفتح نيز« خروج نيروهاي عملياتي آمريکايي تا پايان سال جاري» را «گامي مثبت در جهت حاکميت ملي عراق» ارزيابي کرده است. حيدر العبادي رئيس ائتلاف پارلماني النصر نيز به توافق اخير بين عراق و ايالات متحده آمريکا واکنش نشان داده مي‌گويد: «از نتايج گفتگوي راهبردي عراق و آمريکا استقبال مي‌کنيم. اين توافق نتيجه تلاش‌هاي دولت برادر کاظمي و حمايت نيروهاي ملي بود. اين توافق يک پيروزي براي عراق و منافع و حاکميت عراق است. ما بر همبستگي ملي در خصوص مسائل بزرگ کشوري تاکيد مي‌کنيم و اينکه دولت، ملت و نيروهاي ملي براي دفاع از موجوديت، منافع و حاکميت عراق يک صف واحد باشند.» برهم صالح رئيس جمهور عراق نيز در واکنش به توافق بين عراق و آمريکا در توئيتي مي‌نويسد:« نتايج گفتگوي راهبردي عراق و آمريکا براي تحق ثبات و تقويت حاکميت عراق مهم است. اين توافق ثمره تلاش‌هاي بسيار زياد دولت به رياست برادر کاظمي است. منافع عراق ايجاب مي‌کند که نهادهاي حکومتي تقويت شده، از حاکميت کشور حمايت شود و تصميمات ملي مستقلي اتخاذ گردد.» مقتدي صدر که اين روزها اخبار ضد و نقيضي از حضور و عدم حضور وي در انتخابات پيش روي به گوش مي‌رسد نيز به مناسبت سفر مصطفي الکاظمي به آمريکا نوشته:«سپاس خداوند را و تشکر از مقاومت ملي عراق، آمريکا خروج نيروهاي عملياتي خود از عراق را آغاز کرده است. ما منتظر هستيم تا خروج آنها کامل شود. از تلاش‌هاي صورت گرفته براي محقق شدن اين توافق، به ويژه تلاش‌هاي برادر کاظمي، تشکر مي‌کنم. با محقق شدن اين توافق هر گونه فعاليت نظامي مقاومت هم بايد متوقف شود. بايد از نيروهاي امنيتي حمايت شود و مدعيان مقاومت کنار زده شوند.»
خميس خنجر رئيس ائتلاف انتخاباتي عزم در رابطه با توافق بين عراق و آمريکا مي‌گويد:«ما از هر گونه اقدامي در جهت سازماندهي روابط با ايالات متحده آمريکا که به نفع ملت عراق باشد حمايت مي‌کنيم. ما از آموزش نيروهاي خود و هماهنگي‌هاي اطلاعاتي با آمريکا که در شرايط کنوني به آن نياز داريم نيز حمايت مي‌کنيم.»
‏nخروج زميني با اتکا به سيطره ي هوايي
قاسم محبعلي سفير پيشين ايران در مالزي با توجه به حملات و اقدامات نظامي آمريکا به وسيله ي نيرو و توان هوايي به آفتاب يزد مي‌گويد:«چنين به نظر مي‌رسد که منظور آمريکايي از خروجِ از افغانستان، خروج زميني بوده و از آن جايي که آمريکايي‌ها در آسمان، برترين قدرت نظامي در جهان هستند طبيعتاً به حضور خود با اتکا به نيرو و توان هوايي ادامه مي‌دهد و چه بسا در عراق نيز همين مسئله دنبال شود.» اين ديپلمات با سابقه البته تاکيد مي‌کند:«شما هرگز نمي‌توانيد دو مسئله ي عراق و افغانستان در بحث خروج نيروهاي نظامي آمريکا را يکسان فرض کنيد چون اهميت عراق براي آمريکايي‌ها غير قابل مقايسه با افغانستان است.» محبعلي همچنين يادآور مي‌شود:« بايد منتظر ماند و ديد سياست‌هاي آمريکا در خاورميانه تابع چه متغيرهايي است اما آن چه در مصاحبه‌ها نيز بدان اشاره شده، بيرون کشيدن نيروهاي آمريکايي در ابعاد عملياتي و حضور به عنوان پشتيبان است که هرگز به منزله ي خروج کامل نيروهاي نظامي نمي‌تواند تلقي شود.»
‏nنفوذ و تاثير آمريکا در انتخاب نخست وزير عراق کاملا مشهود است
قاسم محبعلي در واکنش به اين مسئله که برخي از تحليلگران معتقدند «الکاظمي» تلاش مي‌کند آمريکايي‌ها را براي نخست وزير ماندن متقاعد کند، ضمن تاييد مي‌گويد:«اين که آمريکايي‌ها بر انتخاب نخست وزير در عراق نفوذ و تاثيردارند حرفي نيست کما اين که در
افغانستان نيز چنين بود و برگزاري انتخابات فرع بر مسئله ي نخست وزيري
است به اين معنا که صرف برگزاري انتخابات منتهي به نخست وزيري
الکاظمي نشده و پيشينيان نيز اين گونه انتخاب شده اند.» وي مي‌افزايد:«فعلا و شايد تا سال ها، نخست وزيري عراق تابيعي از موافقت و همراهي آمريکا است و آن شخصي نخست وزير خواهد شد که کارت سفيد آمريکايي‌ها را در اختيار داشته باشد.» اين کارشناس مسائل خاورميانه در رابطه با الکاظمي به اين مسئله نيز اشاره مي‌کند که:« الکاظمي در چند مسئله با آمريکايي‌ها بسيار همراهي کرده، از جمله؛ نزديکي با اعراب که نشانه ي آن برگزاري اجلاس سه جانبه‌اي با حضور مصر و اردن است ـ مسئله ي ديگر عربي‌سازي سياست در عراق و از همه مهم‌تر کاهش حضور و نقش ايران در عراق است. و بر همين اساس شايد بتوان گفت با توجه به سياست‌هاي اتخاذ شده از سوي الکاظمي شايد بهتر از او فعلا مهره‌اي وجود نداشته باشد.»
محبعلي با طرح اين مسئله که «عراق نقش مهمي در موازنه ي منطق‌هاي بر عهده دارد» خاطرنشان مي‌سازد:«بر همين اساس عراق بدون حفظ اين موازنه در داخل عراق نمي‌تواند به اين سادگي به ثبات و آرامش دست پيدا کند.»
‏nعراق نمي‌خواهد در کشمکش ايران و آمريکا، ساندويچ شود!
قاسم محبعلي با اشاره به اين که عراق براي کشورهايي نظير ايران، ترکيه، روسيه، سوريه، مجموعه‌اي از کشورهاي عربي و آمريکا از اهميت بالايي برخوردار است اظهار مي‌دارد:«در هر صورت عراقي‌ها مي‌کوشند خود را سپر تقابل و کشمکش‌هاي ايران و آمريکا نکنند و به اصطلاح از ساندويچ شدن در دعواهاي تهران ـ واشنگتن خودداري مي‌کنند.» محبعلي در واکنش به اين ادعا که سفر الکاظمي به واشنگتن چندان موافق سياست‌ها و مطالبات تهران نيست مي‌افزايد:«در هر صورت بايد پذيرفت هر نخست وزيري در عراق روي کار بيايد تلاش خواهد کرد از يک استقلال سياسي برخوردار باشد و يک توازن قابل قبولي به وجود آورد از جمله توازن بين ايران و جهان عرب که اين يکي خواست افکار عمومي در عراق نيز مي‌باشد پس تلاش عراقي‌ها بر اين مسئله معطوف شده تا از ادامه ي وضعيت موجود جلوگيري کنند يا اين که ايران همچنان انتظار داشته باشد آزادي عمل نامحدودي در عراق داشته باشد مسئله‌اي است که حتي اگر در گذشته نيز وجود داشته در ادامه وجود نخواهد داشت و همين مسئله مي‌تواند خوشآيند ايراني‌ها نباشد.»

به پيج اينستاگرامي «آخرين خبر» بپيونديد
instagram.com/akharinkhabar

اخبار بیشتر درباره

اخبار بیشتر درباره