خداحافظی صادق لاریجانی با مجمع تشخیص؟

آرمان ملي/متن پيش رو در آرمان ملي منتشر شده و بازنشر آن در آخرين خبر به معناي تاييدش نيست
مطهره شفيعي/ بدونشک از معدود خانوادههاي تاثيرگذار در عرصه قدرت و سياست ايران بودند و امکان آن وجود نداشت که نقششان در تحولات ناديده گرفته شود. 5 برادر بودند که دو برادر بيش از همه آشناي جامعه هستند علي و صادق! اما چند زماني است که روزگارشان تغيير کرده و به تدريج در حال حذف از عرصه تاثيرگذاري سياسي و قدرت هستند. کمتر فردي باور ميکرد برادران لاريجاني در آغاز قرن جديد در وضعيتي قرار گيرند که علي لاريجاني برکرسي قدرت نباشد و صادق خيلي عجيب از کرسيهاي مهم استعفا دهد. از جواد و باقر و فاضل هم خبري نباشد.
چرا صادق تغيير کرد؟
اما چرا برادران لاريجاني به يکباره تصميم به ترک صحنه سياست و تاثيرگذاري گرفتند؟ چه جرياني از حضور علي لاريجاني در پارلمان و يا رياستجمهوري آسيب ميديد که تلاش گسترده براي حذف او را آغاز کرد و به نتيجه رسيد. چه افرادي تمايل نداشتند آيتا... صادق لاريجاني تا پايان دوره در شوراي نگهبان بماند و يک نقد او را بهانهاي براي فشار بيامان کردند تا خودش مسير رفتن در پيش بگيرد؟ روز گذشته يک فعال سياسي اصلاحطلب درخصوص آينده سياسي برادران لاريجاني اظهار کرد: «برادران لاريجاني به نهايت رشدي که مدنظرشان بود، رسيدند. زماني اصلاً مصلحت نبود که دو برادر دو قوه را در اختيار داشته باشند و نتيجه را هم ديديم. به نظرم اين اشخاص کار خود را کردند و کنار رفتنشان طبيعي است. وقتي چند برادر منصبهاي کليدي کشور را چندين سال در اختيار دارند، به هر حال روزي بايد برکنار شوند.» سيدناصر قوامي تصريح کرد: «قطعاً درخصوص اينها تغيير موضعي صورت گرفته است، البته ما از پس پرده خبر نداريم؛ مشخص نيست آمليلاريجاني از شوراي نگهبان استعفا داده يا به او گفتند که کنارهگيري کن، همانگونه که علي لاريجاني رد صلاحيت شد. کما اينکه صادق آمليلاريجاني در دوره دوم قوه قضائيه رياستش را به اتمام نرساند. در مجموع ما از پسپرده اطلاعي نداريم.» قوامي اشاره کرده که شايد کنارهگيري صادق لاريجاني از شوراي نگهبان به دليل توصيهها به اين کار بوده است که البته چندان دور از واقعيت نميتواند باشد. با مرور واکنشها به اظهارات اين لاريجاني مبني بر اينکه «هيچگاه تصميمات شورا را تا اين حد غير قابل دفاع نيافتهام؛ چه در تأييد صلاحيتها و چه در عدم احراز صلاحيتها.سبب اين نابسامانيها تا حد زيادي، دخالتهاي فزاينده دستگاههاي امنيتي از طريق گزارشهاي خلاف واقع، در تصميمسازي براي شوراي نگهبان است؛ به ويژه اگر عضو مسئولي که بايد گزارشهاي محققانه به شورا ارائه کند، خود عامدانه چيزي بر آن بيفزايد!» به راحتي ميتوان دريافت که ارادهاي جدي براي حذف او از شوراي نگهبان وجود داشته و شايد کمي بعدتر براي حذف او از مجمع تشخيص هم وارد عمل شوند. بسياري تصور کردند که گلايه و اظهارات صادق در اعتراض به ردصلاحيت برادرش يعني علي براي حضور در انتخابات رياست جمهوري 1400 است اما کمي بعد مشخص شد علت نارضايتيهاي صادق تنها اين مورد نبوده چنانکه از امضاي اعتبارنامه سيدابراهيم رئيسي براي رياستجمهوري خودداري و در مراسم تحليف او حضور پيدا نکرد تا اين پيام را بدهد که مانند علي تصميم به تغيير دارد.
پروژه حذف، مفصل بود
پروژه حذف صادق آملي لاريجاني در سالجاري کليد نخورد بلکه از خيلي قبلتر آغاز شده بود مانند روزي که آيتا... يزدي با انتقاد از او گفته است: «هرچند در مسالهاي، نظر وليفقيه خلاف عقيده من باشد، موظفم که اطاعت کنم؛ چون ضررش کمتر از شکستن حرمت ولايت و حاکميت است. فلاني ميگويد اگه اين کار را نکنيد نجف ميروم! خوب برويد، آيا با رفتن شما قم بههم ميخورد؟ شما در قم بودنتان هم خيلي موثر نبود؛ چه رسد که نجف برويد. رئيس دفتري که ۱۰ سال، جاي مهمي را اداره کرده دستگير ميشود، بعد اعتراض ميکند که چرا گرفتيد؟! به اسم مدرسه علميه، کاخ ساختند! ... از کجا آوردي ساختي؟» هر چند صادق لاريجاني پاسخ اين اظهارات يزدي را داد و نوشت:« آيا جز با صداي بلند و داد و قال ، به مسئولان و بزرگان توهين کردن و افترا زدن و تحقير کردن ، کار ديگري هم کردهايد ؟ شما با آيتا... شبيري حفظه الله، چه کردهايد: با مرجعي که آيتي است در علم، تقوي، اخلاق، متانت، مروت و انصاف و بزرگواري. آخر چرا به خودتان اجازه ميدهيد به همه توهين کنيد. هيچ بررسي کردهايد که علما و فضلا در قم ، به آثار شما و به گفتههاي شما چگونه نگاه ميکنند؟! چقدر آنها را جدي ميگيرند؟ کافي است کسي نيم نگاهي به مکتوبات شما ذيل «کتاب القضاء» مرحوم سيدصاحب عروه ، بيندازد تا ميزان اثر شما در حوزه معلوم شود و مشخص شود حد تحصيلات جنابعالي و استفراغ وسعتان در باب استنباط احکام. متاسفانه ظاهراً حتي توجه نکردهايد که «کتاب القضاء» سيد (برخلاف جلد اول عروه) کتاب استدلالي است ، چقدر آنرا تخريب کردهايد . ايکاش شما صرفاً آنرا ترجمه ميکرديد که اقلاً خواننده بداند با سخنان چه کسي روبهرو است.» اما کمي بعد براي عدم متهم شدن به اختلافافکني از او عذرخواهي کرد اما مشخص بود آنچه يزدي گفته را فراموش نميکند چرا که اخيرا فيلمي منتشر شد که آمليلاريجاني در کلاس دروس خارج با طعنه به حضورش در کشور و عدم خروجش به مقصد نجف اشاره ميکند. در مرداد ۱۴۰۱ مدت زمان فعاليت دوره هفتم مجمع تشخيصمصلحتنظام به پايان ميرسد و اکنون به نظر ميرسد لاريجاني در دور جديد مجمع هم جايگاهي نخواهد داشت چرا که موافقان ديروز و مخالفان امروزش از هماکنون پروژه سياهنمايي درباره او را آغاز کردهاند تا ترديدي براي حذف او باقي نماند.